19
Τρι, Μαρ

20 χρόνια ΑΠΚΥ: «Ζορμπάς» σε μουσική Μ. Θεοδωράκη

Ο λαϊκός και συμφωνικός «Ζορμπάς» του Μίκη Θεοδωράκη, ένα έργο ορόσημο του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, παρουσιάζεται ξανά στην Κύπρο, ύστερα από την πρώτη εκτέλεσή του στο νησί το 2005, από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 20 χρόνια από την ίδρυσή του. Το ΑΠΚΥ είναι καινοτόμο, δημόσιο και ψηφιακό πανεπιστήμιο με εξειδίκευση στην εκπαίδευση εξ αποστάσεως, το οποίο προσφέρει ευκαιρίες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, συνθηκών ζωής, επαγγελματικής κατάστασης και τόπου διαμονής. Συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια ζωής και προσφοράς στο επιστημονικό, κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι.

Ο θρυλικός ήρωας του μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη ζωντανεύει, στις 7 και 8 Οκτωβρίου 2022 στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού και στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας αντίστοιχα (ώρα έναρξης 20:00, διάρκεια 1.5 ώρα), μέσα από τη μουσική του μεγάλου Έλληνα συνθέτη, από τη χορωδία Brucknerchor από το Linz της Αυστρίας (μαέστρος: Martin Zeller), μέλη της Orpheus Kammerorchester Wien, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Λεμεσού, τη Xορωδία Cantus Novus Femina (μαέστρος: Αγγελίνα Νικολαΐδου) και τη σοπράνο Μαρίζα Αναστασιάδη, σε μουσική διεύθυνση του Κωνσταντίνου Δημηνάκη.

Το έργο είναι ένας ύμνος στον Έλληνα, στις ελεύθερες ψυχές και στην ελευθερία που βιώνει και αντιπροσωπεύει ο Ζορμπάς ως ήρωας, ο οποίος ζει τη ζωή του στο έπακρο, την απολαμβάνει και τη διεκδικεί. Ο ήρωας που γέννησε η πένα του Καζαντζάκη και που γοήτευσε τον μεγάλο σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη στην ομώνυμη οσκαρική ταινία του πριν από 60 σχεδόν χρόνια, είναι ένας πληθωρικός χαρακτήρας, αναλλοίωτος στο πέρασμα του χρόνου. Μέσα από τις δύο μουσικές παραστάσεις θα μας «μιλήσει» ξανά για τη δύναμη της ζωής και την αξία της δράσης.


Προπώληση εισιτηρίων: Τickethour Cyprus και σε όλα τα καταστήματα ACS Courier

Είσοδος: 12 Ευρώ (κατάλληλο για άτομα άνω των 6 ετών)

Πληροφορίες: 00357-22411733 ή events@ouc.ac.cy

Υποστηρικτής: Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού

Οι εκδηλώσεις θα τύχουν φωτογραφικής και οπτικογραφικής κάλυψης και σχετικό υλικό ενδέχεται να αναρτηθεί ή/και να κυκλοφορήσει σε Μέσα ενημέρωσης και Μέσα κοινωνικής δικτύωσης.