29
Παρ, Μαρ

«Ένα δαιμόνιο για κάθε εποχή: Κατασκευή και πρόσληψη του ‘ελληνικού δαιμονίου’ στη νεότερη Ελλάδα» (Σειρά Διαλέξεων στο Σπίτι της Κύπρου)

To Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ), το Σπίτι της Κύπρου και ο Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων Ελλάδας εγκαινιάζουν τον 5ο κύκλο σειράς διαλέξεων που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της σύμπραξής τους με στόχο την ανάδειξη θεμάτων εκπαιδευτικού, πολιτιστικού, ιστορικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος που αφορούν στην Κύπρο.

Ο πρώτος ομιλητής του 5ου κύκλου είναι ο Δρ. Βασίλης Κ. Γούναρης, Καθηγητής Ιστορίας Νεοτέρων Χρόνων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το θέμα της διάλεξής του είναι: «Ένα δαιμόνιο για κάθε εποχή: Κατασκευή και πρόσληψη του ‘ελληνικού δαιμονίου’ στη νεότερη Ελλάδα».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 18.30 στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα (Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα), τηρώντας μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και περιορισμού της διασποράς του covid-19, και θα μεταδοθεί ταυτόχρονα και διαδικτυακά στον σύνδεσμο: https://bit.ly/3CbImA9

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Χριστόφορος Χριστοδουλίδης. Θα συντονίσει ο Πρόεδρος Δ.Σ. Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδος, Μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», Δρ Ηρακλής Ζαχαριάδης.

Με την ολοκλήρωση του κύκλου διαλέξεων θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης σε όσους έχουν παρακολουθήσει τη Σειρά.

 

Σημ.: Σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διασποράς του COVID-19, η είσοδος στην εκδήλωση είναι δυνατή μόνο κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης έγχαρτου ή ηλεκτρονικού πιστοποιητικού εμβολιασμού, πιστοποιητικού νόσησης ή αποτελέσματος ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, που έχει διενεργηθεί εντός 48 ωρών πριν την έναρξή της, σε συνδυασμό με έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας προσέλευσης μέχρι τη συμπλήρωση του επιτρεπόμενου ορίου πληρότητας θέσεων.


Το «ελληνικό δαιμόνιο» έχει μελετηθεί με πολλούς έμμεσους τρόπους αλλά όχι αυτό καθεαυτό. Προσδιορίζεται γενικώς ως η αιώνια «ψυχή» της ελληνικής επιχειρηματικότητας και καταλαμβάνει κεντρικό χώρο σε κάθε προσπάθεια αποτύπωσης του λεγόμενου «εθνικού χαρακτήρα». Δεν είναι προϊόν εκπαίδευσηςˑ είναι προτέρημα μεν αλλά με αμφιλεγόμενο περιεχόμενο. Φυσικά δεν πρόκειται για ένα «δαιμόνιο της φυλής», αλλά για ιδεολόγημα με τη δική του ιστορική πορεία. Η διάλεξη του Καθηγητή Γούναρη αποτελεί παρουσίαση του ερευνητικού έργου Daemon, του οποίου είναι επιστημονικά υπεύθυνος, με χρηματοδότηση από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας & Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.). Έχει ως στόχο της να εντάξει στα ιστορικά συμφραζόμενα την έννοια «ελληνικό δαιμόνιο», από την αυγή των νεοτέρων χρόνων έως τις ημέρες μας, ώστε (α) να αναδείξει τη σημασία της για τη συγκρότηση της νεοελληνικής ταυτότητας, (β) να καταδείξει τους τρόπους με τους οποίους εμπεδώθηκε στην ελληνική κοινωνία και (γ) να αποδείξει την εργαλειακή της χρήση για την αντιμετώπιση των οικονομικών κρίσεων. Απώτερος στόχος της είναι η συνολική ιστορικοποίηση της συζήτησης για τον «χαρακτήρα των Ελλήνων», δηλαδή για τα στοιχεία της ταυτότητάς τους.

IMG 8329 GounarisΟ Βασίλης Κ. Γούναρης, διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, είναι Καθηγητής της Ιστορίας Νεοτέρων Χρόνων στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Διηύθυνε το ερευνητικό κέντρο του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη. Διετέλεσε Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας,  Επισκέπτης Καθηγητής στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και Senior Visiting Scholar (Onassis Foundation, USA) στα πανεπιστήμια Yale, Princeton, Columbia, George Washington των Η.Π.Α. και York του Καναδά.

Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος του Τμήματός του, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής και Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας. Είναι εθνικός εκπρόσωπος και αιρετός αντιπρόεδρος του Παρατηρητηρίου για τη Διδασκαλία της Ιστορίας (Συμβούλιο της Ευρώπης). Έχει δημοσιεύσεις οκτώ μονογραφίες, πολλές δεκάδες άρθρα και έχει επιμεληθεί οκτώ συλλογικούς τόμους και πολλές εκδόσεις πηγών. Για τις μελέτες του έχει βραβευτεί δύο φορές από την Ακαδημία Αθηνών και για την αναγνώριση του επιστημονικού του έργου στις ανθρωπιστικές επιστήμες έλαβε Αριστείο (2019) από το ΑΠΘ.

 

 

Καταχωρήστε την εκδήλωση στο ημερολόγιό σας

Apple Google Office 365 Outlook Outlook.com Yahoo

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ