Sidebar

23
Τρι, Απρ

Το ΑΠΚΥ παραδίδει στη διεθνή κοινότητα το ψηφιοποιημένο έργο του Κύπρου Χρυσάνθη, ευγενική δωρεά της οικογένειάς του

Η ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και του έργου των σημαντικών ανθρώπων της είναι ένα ουσιαστικό βήμα για τη διάσωση, προβολή και διατήρησή τους για τις μελλοντικές γενιές. Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ), το ψηφιακό πανεπιστήμιο της χώρας, υποστηρίζοντας έμπρακτα τις αξίες της ανοικτής πρόσβασης και της προβολής των πνευματικών πονημάτων σημαντικών δημιουργών, αποδέχθηκε με αμέριστη εκτίμηση την τιμητική δωρεά έργων του Κύπρου Χρυσάνθη από την οικογένειά του με στόχο την ψηφιοποίησή τους. Η ολοκλήρωση της 1ης φάσης της ψηφιοποίησης του σημαντικού αυτού αρχείου σηματοδοτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2022 με μια σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε στο ΑΠΚΥ, κατά την οποία ανακοινώθηκε η διάθεση σε ανοικτή πρόσβαση σεβαστού όγκου των έργων του Κύπριου δημιουργού, μέσω του Ιδρυματικού Αποθετηρίου του Πανεπιστημίου, την ΚΥΨΕΛΗ. Στην τελετή συμμετείχαν οι δύο υιοί του Κύπριου δημιουργού, ο Δρ Πάνος Χρυσάνθης, διαδικτυακά από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής όπου διαμένει, και ο Δρ Άνθος Χρυσάνθης, φίλοι της οικογένειας, το προσωπικό της Βιβλιοθήκης του ΑΠΚΥ, που ανέλαβε το έργο της ψηφιοποίησης, οι Πρυτανικές Αρχές και μέλη του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου.

Ο Κύπρος Χρυσάνθης είναι μια από τις μεγαλύτερες μορφές των γραμμάτων και του πνευματικού κόσμου της χώρας μας και η πολιτιστική παρακαταθήκη του αναγνωρίζεται διεθνώς. Τα έργα που ευγενώς παραχωρήθηκαν από την οικογένεια του δημιουργού στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου περιλαμβάνουν όλα τα τεύχη του περιοδικού «Πνευματική Κύπρος» (1960-2015, 438 τεύχη), ιατρικά και λογοτεχνικά έργα (παιδικά, ποιητικά, πεζά και θεατρικά), επιστολές, πρακτικά, χειρόγραφα, ανάτυπα ευρετήρια, φωτογραφικό υλικό και βραβεία. Συνολικά, η δωρεά έντυπων τεκμηρίων μέχρι στιγμής υπερβαίνει τους 1.500 τίτλους με τα πρόσθετα βιβλία που διατηρούσε ο Κύπρος Χρυσάνθης στη συλλογή του.

Στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Πρύτανης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Πέτρος Πασιαρδής, αναφέρθηκε στον ρόλο που διαδραματίζει το ΑΠΚΥ στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και στην κοινωνία ευρύτερα, καθώς και στην προστασία και μετάβαση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας στον ψηφιακό 21ο αιώνα. Ευχαρίστησε θερμά την οικογένεια του Κύπρου Χρυσάνθη και ιδιαίτερα τα παιδιά του Δρα Πάνο και Δρα Άνθο Χρυσάνθη για τη δωρεά και την εμπιστοσύνη τους προς το ΑΠΚΥ, όπως και το προσωπικό της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου που εργάστηκε με ζήλο «για το έργο αυτό, για τα αποτελέσματα του οποίου ολόκληρη η κοινωνία πρέπει να αισθάνεται περήφανη».

Ο Δρ Πάνος Χρυσάνθης, εκ μέρους της οικογένειας του δημιουργού, υπερθεμάτισε την αξία του Ιδρυματικού Αποθετηρίου ΚΥΨΕΛΗ του ΑΠΚΥ για την προβολή του έργου του Κύπρου Χρυσάνθη και άλλων δημιουργών στη διεθνή κοινότητα. Ευχαρίστησε θερμά το Πανεπιστήμιο και τη Βιβλιοθήκη του για την επιμέλεια της ψηφιοποίησης της συλλογής του δημιουργού, χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα «πραγματικό διαμάντι», καθώς και για την εκπλήρωση του ονείρου της συζύγου του, Λούλλας Χρυσάνθη, «να δει την ‘Πνευματική Κύπρο’ στο διαδίκτυο, σε ανοικτή πρόσβαση, ώστε να διατηρηθεί και να διαδοθεί στους αιώνες».

Εκ μέρους της Βιβλιοθήκης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Προϊστάμενός της κ. Στάθης Μαυροθέρης, ανέφερε ότι «η δωρεά έργων και τεκμηρίων από τη ζωή του Κύπρου Χρυσάνθη, σε συνάρτηση με το έργο της διάσωσης, διατήρησης και διάθεσής τους σε ανοικτή πρόσβαση, αποτελούν σημεία αναφοράς για τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς και καταδεικνύουν τις δυνατότητες των ψηφιακών τεχνολογιών στην προστασία και διάδοσή της. Στο πλαίσιο της τελετής προσωπικό της Βιβλιοθήκης παρουσίασε το ψηφιοποιημένο αρχείο ‘Κύπρος Χρυσάνθης’ στο Ιδρυματικό Αποθετήριο ΚΥΨΕΛΗ.


Φωτογραφικό υλικό: https://www.flickr.com/photos/oucyprus/albums/72177720304052555

 

OUC Invitation TeletiKyprouChrysanthi 28 11 2022