Sidebar

19
Παρ, Απρ

Ο Πρύτανης του ΑΠΚΥ φιλοξενούμενος στην πρώτη μετάδοση της νέας εκπομπής «Πανεπιστημιακοί Θησαυροί» στο Πρώτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ

Αναγκαία η επένδυση και στήριξη της Πολιτείας στο δημόσιο εξ αποστάσεως Πανεπιστήμιο της Κύπρου

«Βγήκε στον αέρα» η νέα εκπομπή «Πανεπιστημιακοί Θησαυροί», στο Πρώτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, η μοναδική εκπομπή που θα φιλοξενεί τη φωνή όλων των κυπριακών Πανεπιστημίων. Στην εναρκτήρια εκπομπή στις 15 Σεπτεμβρίου 2022, φιλοξενούμενος της παραγωγού και δημοσιογράφου Δόξας Κωμοδρόμου ήταν ο Καθηγητής Πέτρος Πασιαρδής, Πρύτανης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, σε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για το δημόσιο καινοτόμο και ψηφιακό Πανεπιστήμιο της χώρας μας.

Το ΑΠΚΥ ιδρύθηκε το 2002 και συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια ζωής και προσφοράς στο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι. Είναι το μοναδικό Πανεπιστήμιο της χώρας που προσφέρει σπουδές αποκλειστικά εξ αποστάσεως και την πολύτιμη ευκαιρία σε κάθε ενδιαφερόμενο για τριτοβάθμια εκπαίδευση να φοιτήσει από τον προσωπικό του χώρο, στον δικό του χρόνο και ρυθμό μάθησης, χωρίς περιορισμούς, ανεξαρτήτως ηλικίας, συνθηκών ζωής, επαγγελματικής κατάστασης και τόπου διαμονής. Στα 20 χρόνια από την ίδρυσή του το ΑΠΚΥ πέτυχε την καταξίωσή του στον ελληνόφωνο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης και στοχεύει στην διεθνή αναγνώρισή του. Έχει φοιτητές και παρουσία σε πέντε ηπείρους, διεθνούς κύρους ακαδημαϊκό προσωπικό, ερευνητικές διακρίσεις και βραβεία για την άρτια Πλατφόρμα Τηλεκπαίδευσης και τις προηγμένες τεχνολογίες και εφαρμογές τηλεκπαίδευσης που αξιοποιεί για να προσφέρει στους φοιτητές του άριστες ακαδημαϊκές εμπειρίες.

Στον απόηχο της πανδημίας, η ανάγκη για ψηφιακή εκπαίδευση και τα οφέλη της εξ αποστάσεως εκπαιδευτικής μεθοδολογίας είναι εκ των ων ουκ άνευ. Το ΑΠΚΥ ήταν μπροστά από τις εξελίξεις. Είναι πρωτοπόρο στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση στην Κύπρο και, σύμφωνα με τον Πρύτανή του, «η Πολιτεία οφείλει να στηρίζει και να επενδύσει στην ανάπτυξή του προς όφελος την ίδιας της κοινωνίας». 

Στην εκπομπή συμμετείχε τηλεφωνικώς και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής, κ. Παύλος Μυλωνάς, ο οποίος ευχήθηκε καλές επιτυχίες στην εκπομπή, καθώς όπως ανέφερε, τέτοιου είδους πρωτοβουλίες θεωρούνται αναγκαίες. «Είναι χρήσιμα παράθυρα επικοινωνίας σε όλους τους τομείς, τις δράσεις και τις εκφάνσεις της ζωής του ανθρώπου, ειδικά όταν αναφερόμαστε στα θέματα της εκπαίδευσης, της παιδείας και των πανεπιστημιακών μας ιδρυμάτων. Η αλυσίδα της εκπαίδευσης πρέπει να συνεχίζεται, να μην τελειώνει ποτέ, και να προσπαθούμε συνεχώς μέσα από τη γνώση και την απόκτηση της αντίληψης για το τι κάνουμε σε αυτό τον πλανήτη». Ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι τίθεται θέμα ανάγκης μιας πραγματικής δημόσιας συζήτησης μεταξύ πολιτικού συστήματος, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και συνδικαλιστικών οργανώσεων για να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παιδείας που να είναι συμπαγές και στοχευμένο, επιλέγοντας ταυτόχρονα τον τρόπο διοχέτευσης της γνώσης για τα παιδιά μας. Τέλος, ο κ. Μυλωνάς ευχήθηκε «χρόνια πολλά» στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου για τα 20 χρόνια λειτουργίας του και την τεράστια κοινωνική του προσφορά, αλλά και τις ευκαιρίες που δίνει σε πάρα πολλούς συμπολίτες μας.  

Η νέα εκπομπή «Πανεπιστημιακοί Θησαυροί» θα μεταδίδεται κάθε Πέμπτη, από τις 7 έως τις 8:30 μ.μ., με σημεία αναφοράς όλα όσα συντελούνται στα δημόσια και ιδιωτικά Πανεπιστήμια της Κύπρου. Κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις, ακαδημαϊκό και επιστημονικό έργο, επιτεύγματα φοιτητών/τριών, όλα όσα φέρνουν την Κύπρο πιο κοντά στον στρατηγικό της στόχο να εδραιωθεί ως περιφερειακό κέντρο  εκπαίδευσης, πολιτισμού, έρευνας και καινοτομίας θα αναδεικνύονται στη ραδιοφωνική συχνότητα 97.2 του Πρώτου Προγράμματος του ΡΙΚ και διαδικτυακά στον σύνδεσμο: https://bit.ly/3QNBlfy

 

rpt