XIV Τελετή Αποφοίτησης ακαδημαϊκού έτους 2020-2021 - Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου - Open University of Cyprus
28
Παρ, Ιαν

XIV Τελετή Αποφοίτησης ακαδημαϊκού έτους 2020-2021

613 απόφοιτοι από τέσσερα (4) πτυχιακά και είκοσι δύο (22) μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών των τριών Σχολών (Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών, Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης) του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις σπουδές τους το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 και έλαβαν τους τίτλους σπουδών τους στη 14η (ΧΙV) Τελετή Αποφοίτησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 17 και 18 Δεκεμβρίου 2021. Στην Τελετή έλαβαν τον ανώτατο ακαδημαϊκό τίτλο και έξι (6) νέοι διδάκτορες.

Την Τελετή για τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης (ΣΟΕΔ) στις 17/12/2021 χαιρέτησε εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, κύριος Πρόδρομος Προδρόμου. Ο υπουργός εξήρε το πολυδιάστατο εκπαιδευτικό, ερευνητικό και πολιτιστικό έργο του ΑΠΚΥ, το οποίο ιδρύθηκε από την Πολιτεία το 2002 για να προσφέρει σε όλους τους Κύπριους πολίτες, και όχι μόνο, την πολύτιμη ευκαιρία να αποκτήσουν έναν αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών στον δικό τους χώρο και χρόνο. «Μέσα από μια πορεία συνεπούς προόδου, το ΑΠΚΥ πέτυχε την καταξίωσή του στον ελληνόφωνο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης και να αναγνωρίζεται ως μια αξιόπιστη επιλογή για σπουδές», τόνισε ο κύριος Προδρόμου. Στους απόφοιτους του ΑΠΚΥ, τους οποίους συνεχάρη για την επιτυχία τους, υπογράμμισε ότι «η μάθηση είναι μια διαδικασία που ξεκινά με τη γέννηση του ανθρώπου και συνεχίζει σε όλη τη διάρκεια της ζωής του», όπως οι ίδιοι απέδειξαν.

Την Τελετή για τις Σχολές Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών (ΣΑΚΕ) και Θετικών & Εφαρμοσμένων Επιστημών (ΣΘΕΕ) στις 18/12/2021 χαιρέτησε εκ μέρους της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο βουλευτής, κύριος Χρίστος Χριστοφίδης. Ο κύριος Χριστοφίδης, απευθυνόμενους στους απόφοιτους της χρονιάς 2020-2021, υπογράμμισε ότι «η φοιτητική τους πορεία δεν ήταν εύκολη, εν μέσω πανδημίας, αλλά το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, που λειτουργεί ως πρότυπο ψηφιακό πανεπιστήμιο, αίρει τους περιορισμούς της συμβατικής εκπαίδευσης και οι σύγχρονες τεχνολογίες τηλεκπαίδευσης του αποδείχθηκαν εξόχως χρήσιμες και αποτελεσματικές». Επεσήμανε, επίσης, ότι δεν αποτελούν πρεσβευτές μόνο του ΑΠΚΥ, αλλά και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Κύπρου ανά την υφήλιο. Συνεχάρη δε το ΑΠΚΥ για τις διακρίσεις του και για το έργο που επιτελεί στην κοινωνία ως ένα σύγχρονο και ανθρωποκεντρικό πανεπιστήμιο.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΑΠΚΥ, κύριος Χαράλαμπος Προύντζος, στον χαιρετισμό του, συνεχάρη τους φετινούς αποφοίτους και τόνισε τη σημασία και την προοπτική της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «το μοντέλο εκπαιδευτικής διαδικασίας του ΑΠΚΥ, η αποκλειστική και βαθιά εξειδίκευση στην ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση, έχει πλέον αναδειχθεί ως το κατεξοχήν μοντέλο ευελιξίας και ανθετικότητας, χωρίς καμία έκπτωση στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης». Σημείωσε την ανάγκη στήριξης της Πολιτείας στο δημόσιο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου που προσφέρει ευρύτερο έργο στην κοινωνία.

Ο Πρύτανης του ΑΠΚΥ, Καθηγητής Πέτρος Πασιαρδής, παρουσίασε στον χαιρετισμό του τα πεπραγμένα του Πανεπιστήμιου κατά το 2020-2021 και ανάλυσε επιγραμματικά τους στόχους που έχουν τεθεί για την περίοδο 2021-2024. Τόνισε ότι το ΑΠΚΥ πέτυχε να μετουσιώσει ένα υποσχόμενο πολιτικό όραμα για εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς σε μια κοινωνική πραγματικότητα και σημείωσε το όραμά του να αναγνωρίζεται ως ένα σύγχρονο, πρωτοπόρο, ανθρωποκεντρικό και πρότυπο Πανεπιστήμιο που θα συνεισφέρει ουσιαστικά και στην επίτευξη του στόχου της Πολιτείας να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτομίας. Τόνισε στους απόφοιτους της χρονιάς 2020-2021 ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα περήφανοι για την επιτυχία τους διότι «σε μια εποχή μεγάλων αναγκών, αλλά και μεγάλων θυσιών, δήλωσαν «παρών», τόλμησαν, πήραν ρίσκα και επένδυσαν στην εξέλιξή τους. Απέδειξαν ότι η μάθηση πρέπει να είναι διά βίου για να παραμένει έγκυρη και εφόδιο για το μέλλον το δικό μας, αλλά και των επόμενων γενιών». Ευχήθηκε στους αποφοίτους να διατηρήσουν την παραγωγική ανησυχία που τους οδήγησε να επιλέξουν το ΑΠΚΥ για τις σπουδές τους, αλλά και να παραμείνουν κοντά στο πανεπιστήμιό τους ως οι καλύτεροι πρεσβευτές του στην κοινωνία.


Την ακαδημαϊκή αριστεία των αποφοίτων του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου για την ακαδημαϊκή χρονιά 2020-2021 και του έργου του ευρύτερα, επισφράγισαν με χρηματικά βραβεία αριστείας ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, η Baker Tilly, η Delfi Partners Company, η Petrolina Holdings, το Άλφα Μέγα, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Ελληνική Τράπεζα, το Κέντρο Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Ανάπτυξης (ΚΕΣΕΑ), ο Κυπριακός Όμιλος Εκπαιδευτικής Διοίκησης, το Νοσοκομείο ‘Τίμιος Σταυρός’, η Τράπεζα Κύπρου και η Τσιμεντοποιία Βασιλικού.

Κατά τη διάρκεια της XIV Τελετής απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις στους πρωτεύσαντες και στις πρωτεύσασες αποφοίτους όλων των προγραμμάτων σπουδών του ΑΠΚΥ. Στη διάρκεια της τελετής παρενέβησαν με μηνύματά τους οι απόφοιτοι του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021 που εξασφάλισαν την υψηλότερη βαθμολογία σε προπτυχιακό (Παύλος Λαφαζανίδης, απόφοιτος του Προπτυχιακού προγράμματος «Οικονομικά») και σε μεταπτυχιακό επίπεδο (Γεώργιος Καραμπάτης, απόφοιτος του Μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία»), οι οποίοι τόνισαν τις πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες που αποκόμισαν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Πανεπιστήμιο.

Απονεμήθηκαν, επίσης, ύστερα από απόφαση της Συγκλήτου, βραβεία Εξαίρετης Διδασκαλίας σε μέλη Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού των τριών Σχολών: από τη ΣΑΚΕ στον Δρα Στυλιανό Λεκάκη (ΜΠΣ «Πολιτιστική Πολιτική και Ανάπτυξη»), από τη ΣΘΕΕ στον Δρα Κωνσταντίνο Λιμνιώτη (ΜΠΣ «Ασφάλεια Υπολογιστών και Δικτύων) και από τη ΣΟΕΔ στη Δρα Δέσποινα Αναγνωστοπούλου (ΜΠΣ «Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης»), στον Δρα Πέτρο Δημητρίου (ΜΠΣ «Διοίκηση Μονάδων Υγείας») και στη Δρα Μαρία Φραγκάκη (ΜΠΣ «Επιστήμες της Αγωγής»)).


H XIV Τελετή Αποφοίτησης είναι διαθέσιμη σε μορφή video στο κανάλι YouTube του ΑΠΚΥ:

  • Μέρος 1ο – Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης: https://youtu.be/dj8QXV2tlcA
  • Μέρος 2ο – Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών & Σχολή Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών: https://youtu.be/vrOPxLmk23Q

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ: https://www.flickr.com/photos/oucyprus/albums/72177720295439490


XIVGradCeremony 1XIVGradCeremony 2XIVGradCeremony 3XIVGradCeremony 4XIVGradCeremony 5