08
Τετ, Μάι

"Κύπρος: Ιδανικός προορισμός για σπουδές - Τι προσφέρει το ΑΠΚΥ;" Απαντά ο Πρύτανης, Καθηγητής Πέτρος Πασιαρδής στο περιοδικό "D" της Χαραυγής

«Κύπρος: Ιδανικός προορισμός σπουδών. Τι προσφέρουν δημόσια και ιδιωτικά Πανεπιστήμια;»

Συνέντευξη του Πρύτανη του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Πέτρου Πασιαρδή, στο περιοδικό D της εφημερίδας «Χαραυγή» και στη δημοσιογράφο Μελίνα Πική

[σε pdf]

 

  1. Το νέο πεδίο που διαμορφώνει η πανδημία και η οικονομική κρίση αλλάζει τα κριτήρια επιλογής σπουδών; Η επιλογή σπουδών στην Κύπρο θεωρείτε ότι ενισχύεται;

Η πανδημία δεν είναι μόνο υγειονομική κρίση, αλλά έχει επιδράσει σημαντικά και στο οικονομικό, πολιτιστικό και κοινωνικό επίπεδο. Στον τομέα της εκπαίδευσης έχει δημιουργήσει μια νέα τάξη πραγμάτων μεταφέροντας, σε πολλές περιπτώσεις αναγκαστικά και βίαια, τις εκπαιδευτικές διεργασίες στον ψηφιακό κόσμο. Για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) είναι “business as usual”, αλλά γενικότερα, οι μαθητές, οι φοιτητές και οι εκπαιδευτικοί/ καθηγητές έπρεπε να «μάθουν» γρήγορα, να εξοικειωθούν στις νέες εκπαιδευτικές συνθήκες, να προσαρμόσουν τις διδακτικές τους μεθόδους και τον τρόπο που μαθαίνουν.

Σίγουρα η πανδημία ανέδειξε και τόνισε τη σημασία και τα οφέλη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Η εκπαιδευτική μεθοδολογία και η ευελιξία που προσφέρει για σπουδές χωρίς περιορισμούς είναι πλέον ουσιώδης. Και σίγουρα η κρίση επηρεάζει τις επιμέρους επιλογές των φοιτητών. Μεγαλύτερη βαρύτητα θα έχει πλέον η χρηστικότητα ενός τίτλου σπουδών, η προσεκτική επιλογή του επιστημονικού αντικειμένου και το αντίκρισμα που θα έχει στην αγορά εργασίας. Το οικονομικό σκέλος είναι εξίσου σημαντικό από τη στιγμή που οι φοιτητές πληρώνουν δίδακτρα, ειδικά σε συνθήκες δύσκολες για την οικονομία και την κοινωνία μας.

Σε ό,τι αφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Κύπρο πιθανολογώ ότι ένεκα της κρίσης, φοιτητές που θα επέλεγαν υπό άλλες συνθήκες σπουδές στο εξωτερικό, να επιλέξουν τα εγχώρια πανεπιστήμια. Και καλώς θα πράξουν. Τα πανεπιστήμιά μας είναι ψηλά στις παγκόσμιες κατατάξεις, διακρίνονται στην έρευνα, εργοδοτούν εγνωσμένου κύρους ακαδημαϊκό/ερευνητικό προσωπικό και παρέχουν αξιόλογες υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας (σύγχρονες εστίες/υποδομές, φοιτητικά δάνεια, ευκαιρίες πρακτικής άσκησης, κ.ά.). Η χώρα μας εξελίσσεται σε δημοφιλή προορισμό για εγχώριους και αλλοδαπούς φοιτητές για συμβατικού τύπου και εξ αποστάσεως σπουδές. Στο ΑΠΚΥ λόγου χάρη, το ήμισυ περίπου της φοιτητικής μας κοινότητας δεν είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  1. Ποιο θεωρείτε το «δυνατό χαρτί» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου;

Η εξειδίκευσή του και η σημαντική τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Το γεγονός ότι είναι δημόσιο πανεπιστήμιο και προσφέρει την πολύτιμη, πραγματικά, ευκαιρία στον καθένα να σπουδάσει από τον προσωπικό του χώρο, στον δικό του χρόνο και δικό ρυθμό μάθησης, χωρίς περιορισμούς και στεγανά που θέτει η συμβατική εκπαίδευση. Το «εξ αποστάσεως» δεν είναι «λύση ανάγκης», είναι η ίδια η φύση του ΑΠΚΥ. Από το 2006, όταν δεχθήκαμε τους πρώτους φοιτητές μας, συνεχώς εξελισσόμαστε. Επενδύουμε σε νέες τεχνολογίες, αναπτύσσουμε νέα εργαλεία τηλεκπαίδευσης, αναβαθμίζουμε τις υποδομές και διαδικασίες μας, εξελίσσουμε και αξιοποιούμε στα προγράμματά μας σύγχρονες διδακτικές μεθόδους, κατάλληλες για την εκπαίδευση των ενηλίκων φοιτητών. Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες, στο ΑΠΚΥ εφαρμόζουμε ευέλικτη οικονομική πολιτική με σημαντικές εκπτώσεις, ενίοτε και απαλλαγές διδάκτρων, για διάφορες ομάδες φοιτητών (μονογονείς, πολύτεκνους, λήπτες Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ανέργους, ΑμΕΑ, κ.λπ.).

  1. Ποια είναι η πιο δημοφιλής επιλογή σπουδών στο Πανεπιστήμιό σας; Γιατί;

Οι τρεις μας Σχολές (Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών, Θετικών & Εφαρμοσμένων Επιστημών, Οικονομικών Επιστημών & Διοίκησης) οργανώνουν υψηλής ποιότητας προγράμματα σπουδών σε όλα τα επίπεδα (πτυχίο–μάστερ–διδακτορικό), σε παραδοσιακά/κλασικά αντικείμενα και σε πεδία αιχμής. Η εκπαιδευτική πολιτική και οι επιλογές για τα προσφερόμενα προγράμματα προκύπτει μέσα από την αξιολόγηση των επιστημονικών τάσεων, των αναγκών της αγοράς εργασίας και της κοινωνίας και την απαίτηση για (επανα)εξειδίκευση και διά βίου μάθηση. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Διοίκηση Επιχειρήσεων/Οργανισμών (σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο), τα Οικονομικά, οι Επιστήμες της Αγωγής, οι Θεατρικές Σπουδές, αντικείμενα της Πληροφορικής και της Τεχνητής Νοημοσύνης αποτελούν διαχρονικά δημοφιλείς κλάδους σπουδών. Παρατηρούμε, όμως, ενδιαφέρον και σε άλλα πεδία με υψηλά υποσχόμενη επαγγελματική αποκατάσταση, όπως ο Πολιτισμός, το Περιβάλλον, η Τραπεζική και η Κυβερνοασφάλεια. Στο www.ouc.ac.cy υπάρχουν όλες οι σχετικές πληροφορίες.

  1. Ποιες είναι οι ευκαιρίες των αποφοίτων σας στην αγορά εργασίας όπως αυτή διαμορφώνεται σήμερα;

Οι νέες συνθήκες της αγοράς εργασίας, οι ριζικές αλλαγές στις παραγωγικές διαδικασίες, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η πανδημία και η ανάγκη ενίσχυσης των ψηφιακών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού εντείνουν την ανάγκη για επιστημονική και επαγγελματική δια βίου εξέλιξη. Το ΑΠΚΥ προσφέρει στον καθένα την ευκαιρία να αποκτήσει έναν αξιόπιστο τίτλο σπουδών είτε για να ενταχθεί στην αγορά είτε για να εξελίξει την επαγγελματική του πορεία. Όλα τα προγράμματά μας έχουν διεπιστημονικό χαρακτήρα, προσφέρουν πολύπλευρη ακαδημαϊκή γνώση, ενίοτε και δυνατότητες πρακτικής άσκησης και καλλιεργούν επαγγελματικά αξιοποιήσιμες δεξιότητες (ανάπτυξη κριτικής σκέψης, «επιχειρείν», ερευνητικές δεξιότητες, κ.λπ.). Σημαντικές για κάθε εργασιακό χώρο είναι και οι ψηφιακές δεξιότητες και η εξοικείωση με την τεχνολογία και τις εφαρμογές της που αποκτούν οι απόφοιτοί μας σπουδάζοντας με σύγχρονα εργαλεία τηλεκπαίδευσης, εικονικά εργαστήρια και εργαλεία προσομοίωσης, ώστε να συνδέουν τη θεωρία με την πράξη. Με αυτό τον τρόπο οι απόφοιτοί μας γίνονται οι edupreneurial πολίτες που χρειάζεται μια σύγχρονη κοινωνία.