Library RefWorks Banner

Γενικές πληροφορίες για το RefWorks

Το Refworks είναι ένα ολοκληρωμένο  εργαλείο οργάνωσης και διαχείρισης βιβλιογραφίας και βιβλιογραφικών αναφορών. Ο χρήστης μπορεί εύκολα να δημιουργήσει, να φυλάξει και να εντάξει γρήγορα και εύκολα τη βιβλιογραφία του στην έρευνά του.
Η εφαρμογή του εργαλείου είναι διαδικτυακή και η πρόσβαση γίνεται μέσω κωδικών πρόσβασης όπου ο χρήστης καλείτε να δημιουργήσει από μόνος του για πρώτη φορά, στο Refworks .

Χρήσιμοι οδηγοί

Δικαίωμα χρήσης

Δικαίωμα χρήσης του εργαλείου RefWorks έχουν οι εσωτερικοί χρήστες (ΔΕΠ/ΣΕΠ, Υποψήφιοι διδάκτορες, Ειδικοί επιστημονικοί συνεργάτες / Προσκεκλημένοι ερευνητές, Προπτυχιακοί/μεταπτυχιακοί φοιτητές, Διοικητικό προσωπικό).

Πρόσβαση

Η πρόσβαση στο RefWorks γίνεται:


A) Μέσω της σελίδας του RefWorks, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης, που δημιουργήθηκαν κατά την πρώτη επίσκεψη στη σελίδα του Refworks.

Β) Από τον ενδιάμεσο παροχέα My Athens όπου και φιλοξενείται. (Σημ. η πρόσβαση μέσω του παροχέα γίνεται μέσω των προσωπικών κωδικών του χρήστη). Με την πρόσβαση στο My Athens ο χρήστης, κατά την πρώτη επίσκεψή του, καλείται να δημιουργήσει προσωπικό λογαριασμό (register) στο Refworks, με προσωπικους κωδικούς πρόσβασης. Έπειτα, χρησιμοποιεί τους ίδιους κωδικούς για την πρόσβασή του στο εργαλείο.

Γ) Μέσω των βάσεων δεδομένων της βιβλιοθήκης, όπως EBSCO, ScienceDirect/Scopus, Proquest, JSTOR, ISI Web of Science, Silver Platter/OVID, PubMed, Google Scholar κ.ά., όπου είναι ενσωματωμένο. Στις βάσεις δεδομένων ο σύνδεσμος συνήθως βρίσκεται στα σημεία εξαγωγής των βιβλιογραφικών αναγραφών των άρθρων. Κατά τη διαδικασία εισαγωγής τους στο RefWorks, ζητούνται οι κωδικοί πρόσβασης για πρόσβαση στον προσωπικό λογαριασμό.

Δυνατότητες και εργαλεία

  • Δυνατότητα δημιουργίας προσωπικής βάσης δεδομένων
  • Δυνατότητα εισαγωγής βιβλιογραφικών αναφορών απευθείας από δικτυακές βάσεις βιβλιογραφικών δεδομένων ή δια χειρός, από κατάλληλα ηλεκτρονικά αρχεία κειμένου.
  • Δυνατότητα μορφοποίησης των αναφορών σε MLA, APA, Chicago Manual of Style, Turabian, κ.α. και χρήση τους για τη δημιουργία βιβλιογραφιών σε επιστημονικά συγγράμματα, άρθρα, εργασίες κλπ.
  • Εργαλείο Refshare

Μέσω του Refshare ο χρήστης της βάσης RefWorks μπορεί να μοιραστεί τις βιβλιογραφικές του αναφορές με άλλους χρήστες ή απλά να τις κοινοποιήσει σε αυτούς, μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Οι χρήστες μπορούν να:

  • Αναζητούν και να βλέπουν τις βιβλιογραφικές αναφορές που έχουν συμπεριλάβει στην προσωπική τους βάση δεδομένων
  • Να εξάγουν (export) βιβλιογραφικά δεδομένα
  • Να χρησιμοποιούν τα δεδομένα τους για τη δημιουργία βιβλιογραφικών λιστών, χωρίς όμως να μπορούν να επεξεργαστούν τις λίστες, να εισάγουν σε αυτές νέες αναφορές ή να αλλάζουν την οργάνωση των φακέλων στη βάση τους.

Write -Ν- cite

Το Write n-cite είναι μια εφαρμογή που επιτρέπει την επικοινωνία με τη βάση RefWorks για την ετοιμασία βιβλιογραφικών παραπομπών σε κείμενα. Χρησιμοποιώντας αυτήν την εφαρμογή, αυτοματοποιείται η διαδικασία συγγραφής παραπομπών και παρέχεται η δυνατότητα στο χρήστη να ετοιμάζει τη βιβλιογραφία του απευθείας. Για την εγκατάσταση της εφαρμογής προαπαιτείται η εγκατάσταση του λογισμικού Word 2003 της Microsoft (και νεότερου) ή άλλου επεξεργαστή κειμένων.