27
Σαβ, Απρ

5ος Κύκλος της Σειράς Διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα «Όταν ο Κόσμος μας έγινε Χριστιανικός»

Τις συνέχειες και τις ασυνέχειες, οι οποίες συνεπέφεραν τη μετάβαση από τον αρχαίο ελληνορωμαϊκό στον εκχριστιανισμένο μεσαιωνικό κόσμο ιδιαίτερα κατά τον 4ο και 5ο αιώνα, επιχειρεί να διαφωτίσει η Σειρά Διαλέξεων για την  Ύστερη Αρχαιότητα με γενικό τίτλο «Όταν ο Κόσμος μας έγινε Χριστιανικός», η οποία κατά το τρέχον εξάμηνο (Φεβρουάριος – Απρίλιος 2024) διάγει τον 5ο κύκλο της. Τη Σειρά Διαλέξεων οργανώνει το Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) με συντονιστή τον Αναπληρωτή Καθηγητή Γιώργο Δεληγιαννάκη.

Επιφανείς ακαδημαϊκοί και ερευνητές στα πεδία της αρχαιολογίας, της αρχαίας ιστορίας και των κλασικών σπουδών θα παρουσιάσουν επτά (7) συνολικά διαλέξεις, οι οποίες θα είναι ανοικτές στο ευρύ κοινό και θα μεταδοθούν διαδικτυακά, εδώ: https://shorturl.at/kBIOW. Δύο διαλέξεις θα είναι υβριδικές. Τη Σειρά Διαλέξεων υποστηρίζει το Σωματείο Φοιτητών και Αποφοίτων του Προγράμματος «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό». Χορηγός Επικοινωνίας είναι το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.

Η διαχρονική αξία της Ύστερης Αρχαιότητας ως αντικειμένου ιστορικής μελέτης έγκειται στο γεγονός ότι κατά την εν λόγω περίοδο ο ελληνορωμαϊκός κόσμος έρχεται αντιμέτωπος με τον αναδυόμενο χριστιανισμό, πυροδοτώντας μια πολιτισμική έκρηξη. Ο αρχαίος κόσμος εκχριστιανίζεται, ενώ το ριζοσπαστικό κίνημα των πρώτων χριστιανών εκρωμαΐζεται και εξελληνίζεται. Αυτή την εποχή τίθενται ουσιαστικά τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ταυτότητας, η οποία ορίζεται από το τρίπτυχο ελληνική αρχαιότητα, ρωμαϊκότητα, χριστιανισμός.

 

 Πρόγραμμα Διαλέξεων [PDF] - Όλες οι διαλέξεις αρχίζουν στις 19:00

  • 22/02/2024, Διασυνοριακές κοινότητες στην Ύστερη Αρχαιότητα και αργότερα: Ιράν, Ανατολική Ρώμη, Χαλιφάτο, Professor Emeritus Garth Fowden * (Cambridge University, Νίσυρος).
  • 14/03/2024, Νέα δεδομένα για το χριστιανικό ημερολόγιο της Σικυώνος IG IV2 1825, Κωνσταντίνος Μπίλιας (Inscriptiones Graecae / Freie Universität Berlin).
  • 21/03/2024, Spheres of Justice in the Later Roman Empire, Professor Peter van Nuffelen (Ghent University).
  • 28/03/2024, ‘What will you lose if I laugh?’: Comedic Shows, Urbanity and Christianization in Late Antiquity, Professor Richard Lim (Smith College).
  • 04/04/2024, H ανάδειξη της Χριστιανικής Ρώμης κατά το β΄μισό του τέταρτου αιώνα μ.Χ., Δρ Ιωάννης Παπαδόπουλος (University of Leeds).
  • 11/04/2024, Διαβάζοντας Ερωτικά Μυθιστορήματα στην Ύστερη Αρχαιότητα, Δρ Νικολέττα Καναβού (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών).
  • 18/04/2024, Το βοιωτικό ιερό των Μουσών στην Κοιλάδα των Μουσών από την Αρχαϊκή Περίοδο έως την Ύστερη Αρχαιότητα, Δρ Γιάννης Καλλιοντζής (Ιόνιο Πανεπιστήμιο).

 

Σύνδεσμος για εγγραφές: https://forms.office.com/e/RTfi7Fd8Kn

* Ο Καθηγ. Fowden επισκέπτεται το ΑΠΚΥ στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+

ChristianWorld 5thLEctureSeries GenericBanner EL