29
Δευ, Απρ

Πόλη και Κλιματική Αλλαγή (6ος Κύκλος Σειράς Διαλέξεων Περιβάλλοντος)

Την Τρίτη 16 Απριλίου 2024 θα πραγματοποιηθεί ανοικτή υβριδική διάλεξη με τίτλο «Πόλη και Κλιματική Αλλαγή», ομιλητής στην οποία θα είναι ο Δρ. Κωνσταντίνος Καρτάλης, Καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος και Κλίματος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η διάλεξη εντάσσεται στο πλαίσιο του 6ου Κύκλου της Σειράς εξειδικευμένων Διαλέξεων σε θέματα Χημικής Μηχανικής – Μηχανικής Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, που διοργανώνει το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος» και το Εργαστήριο Χημικής Μηχανικής και Μηχανικής Αειφορίας του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 μ.μ. στο Κτήριο της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών (Λεωφ. Γιάννου Κρανιδιώτη 89, 2231 Λατσιά, Λευκωσία) και θα μεταδοθεί ταυτόχρονα διαδικτυακά μέσω των εργαλείων τηλεκαπίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/bddunxsp. Τη Σειρά Διαλέξεων στηρίζει το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος.

Κατά την παρουσίαση θα εξεταστεί η τριπλή σχέση μεταξύ των πόλεων και της κλιματικής αλλαγής: (α) η συμβολή των πόλεων στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου (β) η επίδραση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις πόλεις και (γ) η επίδραση της αστικής μορφολογίας, των αστικών υλικών και των αστικών λειτουργιών στο αστικό περιβάλλον, π.χ. σε ότι αφορά τις θερμικές συνθήκες. Παράλληλα, ο Καθηγητής Καρτάλης θα παρουσιάσει αποτελέσματα πρόσφατων ερευνητικών μελετών αναφορικά με τη διαμόρφωση σχεδίων μετριασμού της κλιματικής αλλαγής καθώς και της προσαρμογής στις επιπτώσεις της.

Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Καρτάλης είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κλιματική Αλλαγή, της αντίστοιχης Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής, καθώς και της Συντονιστικής Επιτροπής της διεθνούς πρωτοβουλίας UNFCCC-UNESCO-Ελληνική Κυβέρνηση για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Είναι εμπειρογνώμονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πρόγραμμα Urban Innovation Actions και στο πρόγραμμα Net Zero Cities. Έχει διατελέσει μέλος του Επικουρικού Οργάνου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων και Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Γραφείου Εκπαίδευσης της UNESCO. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 250 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και σε διεθνή συνέδρια.


Εγγραφή για πιστοποιητικό παρακολούθησης:  https://forms.office.com/e/eDPBnTuJWp


Add event to calendar

AppleGoogleOffice 365OutlookOutlook.comYahoo