Πρόγραμμα Σπουδών ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ
Νέα & Ανακοινώσεις
07/02/2019
Διάλεξη της Αύρας Σιδηροπούλου «Staging the Greeks in the 21st Century: Adaptation, Re-contextualisation, and the Ethics of Directing»

Διάλεξη με θέμα “Staging the Greeks in the 21st Century: Adaptation, Re-contextualisation, and the Ethics of Directing” θα δώσει η Αύρα Σιδηροπούλου, σκηνοθέτις και Επίκουρη Καθηγήτρια Θεατρικών Σπουδών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), στο King’s College London. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από την Ύπατη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του King’s College London και θα πραγματοποιηθεί στις 14 Φεβρουαρίου 2019.
 
H διάλεξη αυτή διερευνά τους τρόπους με τους οποίους, οι θεατρικές διασκευές της αρχαίας τραγωδίας, τόσο ως διανοητικές όσο και ως καλλιτεχνικές πράξεις, συνεχίζουν να τροφοδοτούν τη συζήτηση πάνω στα όρια της σκηνοθετικής ερμηνείας, αλλά και στα «πρέπει» και «μη πρέπει» της αυτονομίας του δημιουργού. Επιχειρεί να φωτίσει το δίπολο πιστότητα-ελευθερία και να εξετάσει τη σχέση ανάμεσα σε κείμενα του δραματικού κανόνα και τις αναθεωρητικές τους σκηνικές αναπαραστάσεις, όπου οι έννοιες της πιστότητας και της προδοσίας τίθενται υπό διαρκή διαπραγμάτευση και επανορισμό. Το επίμονο ζήτημα της σκηνοθετικής ηθικής και οι εντάσεις που χαρακτηρίζουν τη συμβίωση του κειμένου-πηγής και της διασκευής του μας υπενθυμίζουν διαρκώς ότι σε έναν βαθμό οι παραστάσεις των κλασικών έργων εξακολουθούν να παραμένουν δέσμιες της ιεραρχίας των νοημάτων που εμπεριέχονται σε κάθε πράξη ανάγνωσης και επανεγγραφής. Ένα από τα βασικά ερωτήματα που εξετάζονται στη διάλεξη αυτή είναι το κατά πόσο η σκηνοθετική επιμονή σε ένα ανελέητα «πιστό» ανέβασμα ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την πρωτοτυπία και τη δημιουργική έμπνευση της σύγχρονης παράστασης, και, εν τέλει, τη σημασία και αντοχή του κλασικού κειμένου μέσα στον χώρο και τον χρόνο.
 
H Aύρα Σιδηροπούλου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και διευθύνει την Καλλιτεχνική Ομάδα Persona με έδρα την Αθήνα. Έχει εκδώσει δύο επιστημονικές μονογραφίες: Directions for Directing. Theatre and Method, στον εκδοτικό οίκο Routledge (2018) και Authoring Performance: The Director in Contemporary Theatre, στην Palgrave Macmillan (2011). Παράλληλα, έχει συγγράψει επιστημονικά άρθρα και κεφάλαια σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και επιμελημένους τόμους, ενώ ο διεθνής συλλογικός τόμος με θέμα τη διασκευή της αρχαίας τραγωδίας, τον οποίο συν-επιμελείται, θα εκδοθεί από το Cambridge University Press. Σκηνοθέτης η ίδια, έχει παρουσιάσει δουλειά της και έχει διοργανώσει θεατρικά εργαστήρια και ομιλίες σε διάφορα μέρη του κόσμου. Έχει υπάρξει επισκέπτρια καθηγήτρια στα πανεπιστήμια ΜΙΤ—Massachusetts Institute of Technology και CUNY—Martin E. Segal Theatre Center (ΗΠΑ), University of Surrey και University of Leeds (Μεγάλη Βρετανία), και Πανεπιστήμιο του Τόκυο (Ιαπωνία) με υποτροφία της Japan Foundation. Στο παρόν, είναι επισκέπτρια ερευνήτρια στο Centre for Global Shakespeare (Queen Mary University) στο Λονδίνο και στο Ινστιτούτο Institute Θεατρικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Freie στο Βερολίνο. Ταυτόχρονα, παρουσιάζει την πολυμεσική παράσταση Phaedra I— (κείμενο-σκηνοθεσία της ίδιας) στο θέατρο Tristan Bates του Λονδίνου (https://www.tristanbatestheatre.co.uk/whats-on/phaedra-i).
Μεγένθυση γραμματοσειράς dΣμίκρυνση γραμματοσειράςΔ Τ Τ Π Π Σ spacerheight22 Κ
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31