Προγράμματα Σπουδών ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
06/03/2019
Δύο διαλέξεις στο πλαίσιο της Σειράς για την Ύστερη Αρχαιότητα με τον γενικό τίτλο «Όταν ο Κόσμος μας έγινε Χριστιανικός» (12 & 14 Μαρτίου 2019)

Με δύο διαλέξεις του Δρος Κωνσταντίνου Ράπτη, αρχαιολόγου στην Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία, στις 12 και στις 14 Μαρτίου 2019, συνεχίζεται ο 2ος κύκλος της σειράς διαλέξεων με τίτλο «Όταν ο Κόσμος μας έγινε Χριστιανικός - Σειρά Διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ).
 
Στις 12 Μαρτίου, ο προσκεκλημένος ομιλητής, που επισκέπτεται το ΑΠΚΥ στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, θα πραγματευθεί το θέμα «Η Θεσσαλονίκη κατά την Ύστερη Αρχαιότητα». Συγκεκριμένα, ο Κωνσταντίνος Ράπτης, θα παρουσιάσει μνημεία της Θεσσαλονίκης που χρονολογούνται από τον 4ο έως τον 6ο αιώνα, αλλά και γραπτές πηγές και άλλα αρχαιολογικά τεκμήρια. Θα εξηγήσει το πώς η πόλη εκχριστιανίστηκε κατά τον όψιμο 4ο και 5ο αιώνα και το πώς μεταμορφώνεται από ένα αστικό κέντρο με τετραρχικά χαρακτηριστικά σε μια χριστιανική μητρόπολη κατά το πρότυπο της βασιλεύουσας στην αυγή του 6ου αιώνα. 
 
Στις 14 Μαρτίου, στη διάλεξη με τίτλο «Η Αχειροποίητος Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της Βυζαντινής Τέχνης και Αρχιτεκτονικής», ο Κ. Ράπτης θα αναλύσει την αρχιτεκτονική, τον γλυπτό και εντοίχιο διάκοσμο της Αχειροποίητου, που αποτελεί το πλέον αντιπροσωπευτικό δείγμα ξυλόστεγης βασιλικής -του αρχιτεκτονικού τύπου που κυριάρχησε στη ναοδομία της πρωτοβυζαντινής περιόδου- στο πλαίσιο της βυζαντινής τέχνης και αρχιτεκτονικής. Παράλληλα, θα παρουσιάσει την ιστορία του μνημείου από την ίδρυσή του στα τέλη του 5ου ή τις αρχές του 6ου αιώνα έως την ενσωμάτωση της Θεσσαλονίκης στο νέο Ελληνικό κράτος τη δεύτερη δεκαετία του 20ου αιώνα.
 
Όλες οι διαλέξεις της Σειράς για την Ύστερη Αρχαιότητα, που διοργανώνει το Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του ΑΠΚΥ, θα λάβουν χώρα στην Αίθουσα ΕΛΠΟΛ / ΑΠΚΥ «Διαλεκτική» (πρώην Πολιτιστικό Κέντρο ΣΠΕ Αγλαντζιάς, παλιά Πλατεία Αγλαντζιάς, Λευκωσία) με ώρα έναρξης τις 19.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Πολύτιμοι υποστηρικτές της σειράς είναι το Σωματείο Φοιτητών και Αποφοίτων του εν λόγω Προγράμματος Σπουδών και ο Δήμος Αγλαντζιάς.  
 
Οι διαλέξεις μεταδίδονται και διαδικτυακά μέσω του συνδέσμου: https://bit.ly/2IogAt3
 
 
 
Μεγένθυση γραμματοσειράς dΣμίκρυνση γραμματοσειράςΔ Τ Τ Π Π Σ spacerheight22 Κ
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31