Προγράμματα Σπουδών ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
26/02/2019
Όταν ο Κόσμος μας έγινε Χριστιανικός
Το Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, συνεχίζοντας τις επιστημονικές του δράσεις προς το ευρύ κοινό, εγκαινιάζει τον 2ο κύκλο της σειράς διαλέξεων με τίτλο «Όταν ο Κόσμος μας έγινε Χριστιανικός - Σειρά Διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα». Οι σεμιναριακές διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν το τρέχον εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2018-2019 και έχουν ως αντικείμενό τους τους μετασχηματισμούς που προκάλεσε στον ελληνορωμαϊκό κόσμο η εξάπλωση του χριστιανισμού κατά τη διάρκεια του τέταρτου και πέμπτου αιώνα. Οι εισηγητές είναι ιστορικοί, ερευνητές και καθηγητές από την Σκωτία, τη Γερμανία, την Ελλάδα και την Κύπρο.
 
Ο σεμιναριακός κύκλος θα ξεκινήσει την Τρίτη 5 Μαρτίου 2019 με την εισήγηση «Η Αλεξάνδρεια του 4ου μ.Χ. αιώνα ως πεδίο σύγκρουσης Χριστιανισμού και παγανισμού». Εισηγητής είναι ο Αθανάσιος Κουτουπάς, υποψήφιος διδάκτωρ του The Cyprus Institute. Η έρευνά του, όπως και το θέμα της διάλεξή του, επικεντρώνεται στη μελέτη της μετάβασης από τον παγανισμό στον Χριστιανισμό στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου μέσα από τη μελέτη αρχαιολογικού υλικού και γραπτών πηγών, καθώς και τη συμβολή της τεχνολογίας. Στη διάλεξή του ο Α. Κουτουπάς θα επιχειρήσει ένα ταξίδι στην τοπογραφία της Αλεξάνδρειας, τις κοινωνικές δομές της εποχής, την οργάνωση του παγανισμού και του Χριστιανισμού, αλλά και την πνευματική ζωή της πόλης.
 
Όλες οι διαλέξεις θα λάβουν χώρα στην Αίθουσα ΕΛΠΟΛ / ΑΠΚΥ «Διαλεκτική» (πρώην Πολιτιστικό Κέντρο ΣΠΕ Αγλαντζιάς, παλιά Πλατεία Αγλαντζιάς, Λευκωσία) με ώρα έναρξης τις 19.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Πολύτιμοι υποστηρικτές της σειράς είναι το Σωματείο Φοιτητών και Αποφοίτων του εν λόγω Προγράμματος Σπουδών και ο Δήμος Αγλαντζιάς. Υπεύθυνος της σειράς είναι ο Γιώργος Δεληγιαννάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.
 
Οι διαλέξεις θα μεταδίδονται και διαδικτυακά μέσω του συνδέσμου: https://bit.ly/2IogAt3
Μεγένθυση γραμματοσειράς dΣμίκρυνση γραμματοσειράςΔ Τ Τ Π Π Σ spacerheight22 Κ
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31