10/08/2017
Σε νέα, σημαντικά ερευνητικά έργα το ΑΠΚΥ

Σημαντική επιτυχία για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) η συμμετοχή ερευνητικών του ομάδων και εργαστηρίων σε έξι (6) νέα ερευνητικά έργα, τα οποία εξασφάλισαν, από την αρχή του έτους, χρηματοδότηση από ανταγωνιστικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
 
  • RISE - Research Center in Interactive Media, Smart System and Emerging Technologies

Το φιλόδοξο και πρωτοποριακό Κέντρο Αριστείας RISE στο πεδίο των διαδραστικών Mέσων, των έξυπνων συστημάτων και των αναδυόμενων τεχνολογιών παίρνει πλέον σάρκα και οστά με σημαντική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Με τη σύμπραξη των τριών δημόσιων πανεπιστημίων της χώρας (Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου), του Δήμου Λευκωσίας (συντονιστής) και δύο διεθνούς κύρους εταίρους (Max Planck Institute της Γερμανίας και University College London του Ηνωμένου Βασιλείου), η Κύπρος στοχεύει πλέον έμπρακτα στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας και στην περαιτέρω βελτίωση της εξωστρέφειας της χώρας μας. Η λειτουργία του Κέντρου Έρευνας χρηματοδοτείται με 15 εκ. Ευρώ από το πρόγραμμα Horizon 2020–Teaming. Επικεφαλής της ομάδας έργου για το ΑΠΚΥ είναι ο Επίκουρος Καθηγητής Λοΐζος Μιχαήλ του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Νόησης.

 
  • BalkanROAD - Towards farms with zero carbon-, waste- and water-footprint. Roadmap for sustainable management strategies for Balkan agricultural
 
Η ανάπτυξη εργαλείων, πολιτικών και πρακτικών για την οικονομική ανάπτυξη του σημαντικού γεωργικού τομέα των Βαλκανίων και της προστασίας του περιβάλλοντος είναι ο βασικός στόχος του νέου ερευνητικού έργου BalkanROAD. Το έργο, που θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας INTERREG Balkan-Mediterranean 2014-2020 με περίπου 1,4 εκ. Ευρώ, επιλέχθηκε μέσα από μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική διαδικασία και είναι μία από τις 37 προτάσεις που εγκρίθηκαν από συνολικά 384.
 
Επικεφαλής ερευνητής για το ΑΠΚΥ είναι ο Δρ. Αντώνης Ζορπάς του Εργαστηρίου Χημικής Μηχανικής και Μηχανικής Αειφορίας. Συντονιστής είναι το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα με συνεργαζόμενους φορείς, πέρα από το ΑΠΚΥ, το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (ΙΤΕ, Κρήτη) και τον Όμιλο Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής από την Ελλάδα, το Association of Agri-Environmental Farmers (Βουλγαρία), το Agricultural University of Tirana (Αλβανία) και τοMacedonianOrganic Producers Federation (ΠΓΔΜ).

 
  • GYPWorld - A global initiative to understand gypsum ecosystem ecology
 
Το έργο, που έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση περίπου €725.000 από το πρόγραμμα Horizon 2020 – Marie Curie Research & Innovation Staff Exchange, συντονίζει το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ισπανίας (Agencia Estatal Consejo Superior de Investigaciones Científicas). Το ΑΠΚΥ συμμετέχει με επικεφαλής ερευνητή τον Αναπληρωτή Καθηγητή Γιάννη Βογιατζάκη του Εργαστηρίου Διαχείρισης Χερσαίων Οικοσυστημάτων.
 
Περίληψη έργου:
An integrated global study of the ecology and evolution of plant and lichen life on gypsum, including eight gypsumrich regions from four continents that differ in geological origin, climate, and flora: 1) assess the plant and lichen diversity of gypsum; 2) investigate the evolutionary origins and assembly of these floras; 3) evaluate potential adaptive mechanisms on gypsum, the functional structure of gypsum plant and lichen communities, and the processes regulating gypsum ecosystem function; 4) analyze the responses of gypsum communities to global change drivers and explore how gypsum ecosystem restoration/conservation may help mitigate the effects of global change; 5) promote the study of gypsum ecosystems; and 6) communicate the ecological and conservation value of these ecosystems to the public.

 
  • Byzart - Byzantine Art and Archaeology Thematic collection for Europeana
 
Το Byzart εξασφάλισε €728.000 περίπου χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Connecting Europe Facility. Συντονίζει το University of Bologna στην Ιταλία με εταίρους-φορείς από την Ιταλία το Museo darte della citta di Ravenna (Ιταλία), από την Ελλάδα το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και από τη Βουλγαρία την Bulgaria Academy of SciencesInstitute of Art Studies. Επικεφαλής της ομάδας έργου του ΑΠΚΥ είναι ο Επίκουρος Καθηγητής Γιώργος Δεληγιαννάκης, μέλος ΔΕΠ στο πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό».
 
Περίληψη έργου:
BYZART aims to create a new thematic channel for the website Europeana about Byzantine and Post Byzantine art and archaeology, which focuses on collections of digitized photos, video and audio contents, as well as 3D surveys and reconstructions. BYZART thematic collection will provide a noteworthy audience development, involving different kinds of public and target groups, like content holding institutions such as museums, libraries, universities, etc., demand side users, such as researchers, scientists, students, teachers, and also hobby collectors. In this way, it will promote a better and deeper interaction between public institutions, such as museums, universities public administrations, and private citizens.

 
  • CSRC - Center for STEAM Education, Research, Science Communication and Innovation

Η χρηματοδότηση ύψους €400.000 από το πρόγραμμα Horizon2020-Teaming, θα οδηγήσει την κοινοπραξία του έργου στην ανάπτυξη επιχειρηματικού σχεδίου για τη δημιουργία Κέντρου Επιστήμης και Έρευνας, το οποίο θα επικεντρωθεί στην προώθηση της επιστημονικής επικοινωνίας, της διδασκαλίας και της μάθησης στην επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική, τις τέχνες και τα μαθηματικά, μέσω διαδραστικών εργαλείων. Στην κοινοπραξία, που συντονίζει το Πανεπιστήμιο Κύπρου, συμμετέχουν όλα τα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια της χώρας, που ενώνουν τις δυνάμεις τους με κυπριακές επιχειρήσεις με την καθοδήγηση διεθνούς φήμης Κέντρων Διάδοσης Επιστήμων και Κέντρων Έρευνας στη διδασκαλία και τη μάθηση. Την ομάδα έργου του ΑΠΚΥ συντονίζει ο Αναπληρωτής Καθηγητής Σταύρος Σταύρου, Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών & Εφαρμοσμένων Επιστημών.

 
  • Enlivened Laboratories within STEM Education. Motivating EU students to choose STEM studies and careers and improving their performance in courses related to STEM education
 
Το έργο EL-STEM θα διερευνήσει τα πιθανά οφέλη των τεχνολογιών Eικονικής και Επαυξημένης Πραγματικότητας (Augmented Reality/Mixed Reality ή AR/MR) στην εκπαίδευση Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Μηχανικής και Μαθηματικών (Science, Technology, Engineering, Mathematics –  STEM) στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Θα παρέχει στους εκπαιδευτικούς ευκαιρίες για την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων για την αποτελεσματική ενσωμάτωση AR/MR στη διδασκαλία και τη μάθηση, δημιουργώντας ένα περιεκτικό πλαίσιο για τον εμπλουτισμό εργαστηριακών μαθημάτων. Ο απώτερος στόχος του έργου είναι η αξιοποίηση των εν λόγω αναδυόμενων τεχνολογιών, τόσο για την προσέλκυση των μαθητών σε θέματα STEM όσο και για τη βελτίωση των επιδόσεων τους σε αντικείμενα που σχετίζονται με STEM. Το έργο, που εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους €312.000 περίπου από το πρόγραμμα Erasmus+ Strategic Partnerships συντονίζει το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου με επικεφαλής τον Στάθη Μαυροθέρη, Προϊστάμενο της Μονάδας Πληροφορικής, Τεχνολογιών και Βιβλιοθήκης με τη συμμετοχή 8 εταίρων από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Φινλανδία, την Πορτογαλία και την Εσθονία.

 
 

 
Στα δέκα χρόνια λειτουργίας του, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει να επιδείξει αξιόλογη τοπική και διεθνή ερευνητική παρουσία. Με τη συμμετοχή του σε περισσότερα από 60 ερευνητικά έργα, τα οποία οδήγησαν στην παραγωγή νέας γνώσης και τεχνολογικής καινοτομίας και στη δημιουργική ώσμωση Πανεπιστημίου, παραγωγικού ιστού και οικονομίας, το ΑΠΚΥ δομεί ισχυρό πλαίσιο για να εντείνει την επιτυχημένη πορεία του στο πεδίο της επιστημονικής έρευνας.
Μεγένθυση γραμματοσειράς dΣμίκρυνση γραμματοσειράς