01/03/2019
Με επιτυχία εγκαινιάστηκε o νέος κύκλος διαλέξεων σε συνεργασία του ΑΠΚΥ με τον Δήμο Πάφου

Ο αρχικός απότοκος της επιστημονικής και πολιτιστικής συνεργασίας του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και του Δήμου Πάφου είναι ένας νέος κύκλος διαλέξεων, του οποίου η σημαντικότητα και η επιστημονικότητα διαφάνηκαν αμέσως από την πρώτη διάλεξη. Στις 27 Φεβρουαρίου 2019 ο Πρύτανης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Σωκράτης Κάτσικας, ανέλυσε το θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη: Απειλή ή Ευκαιρία για τον άνθρωπο;» σε πλήθος κόσμου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο «Αττικόν», στην Πάφο.
 
Προλογίζοντας την εκδήλωση, ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη για διαρκή αναζήτηση της γνώσης και της μάθησης από τον σύγχρονο άνθρωπο και σημείωσε ότι ο Δήμος Πάφου έχει θέσει τα τελευταία χρόνια το θέμα της Παιδείας, με την ευρύτερη έννοια του όρου, ως ζήτημα υψηλής προτεραιότητας.  Κάλεσε, επίσης, τους δημότες της Πάφου να στηρίξουν την πρωτοβουλία αυτή με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, τονίζοντας ότι μέσα από την ενεργό εμπλοκή και συμμετοχή των πολιτών θα επιτευχθεί ο στόχος της διάχυσης της γνώσης και της πνευματικής ανάπτυξης της κοινωνίας μας.
 
Στην ομιλία του ο Καθηγητής Σ. Κάτσικας επικεντρώθηκε στην Τεχνητή Νοημοσύνη ως η επιστήμη που επιδιώκει να κατασκευάσει μηχανές, οι οποίες θα επιδεικνύουν ανθρώπινη συμπεριφορά και προσαρμοστικότητα στο περιβάλλον τους. Η τεχνητή νοημοσύνη, ως μία αλλαγή μεγάλης κλίμακας στο παραγωγικό μοντέλο, δημιουργεί ευκαιρίες και αξία (π.χ. ευφυείς κατοικίες, έξυπνες πόλεις, μεγαλύτερη παραγωγικότητα στη βιομηχανική παραγωγή, μείωση της χειρωνακτικής εργασίας), αλλά και ανησυχίες (π.χ. ηθικά ζητήματα και προστασία των προσωπικών δεδομένων, απώλεια θέσεων εργασίας, κ.λπ.). Ο Πρύτανης του ΑΠΚΥ έκλεισε την περιεκτική διάλεξή του με αναφορά στο σχετικό με την τεχνητή νοημοσύνη Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Cognitive Systems», που προσφέρεται από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, και στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία, που στοχεύει στην επιστημονική διερεύνηση και ανάπτυξη, την ενίσχυση και την κοινωνική, ηθική και νομική οριοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης.

 
Μοίρασμα στο facebook Μοίρασμα στο twitter _blank
Μεγένθυση γραμματοσειράς dΣμίκρυνση γραμματοσειράς