Εκτύπωση Εκτύπωση
08/02/2019
Διαλέξεις της Αύρας Σιδηροπούλου στο Λονδίνο και παγκόσμια πρώτη του έργου Phaedra I—

Με δύο διαλέξεις της Αύρας Σιδηροπούλου, Επίκουρης Καθηγήτριας Θεατρικών Σπουδών στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, πλαισιώνεται η παγκόσμια πρώτη παρουσίαση του έργου Phaedra I, σε κείμενο και σκηνοθεσία της ίδιας, στο Λονδίνο.
 
Με τίτλο «Why Directing? Why Directions?» η πρώτη διάλεξη θα δοθεί στο The Royal Central School of Speech and Drama (University of London), στις 13 Φεβρουαρίου 2019 και πραγματεύεται τη θεωρία, τη μεθοδολογία και την πρακτική της σκηνοθεσίας. Τη δεύτερη διάλεξη με θέμα «Staging the Greeks in the 21st Century: Adaptation, Re-contextualisation, and the Ethics of Directing» θα δώσει η Α. Σιδηροπούλου στο King’s College London στις 14 Φεβρουαρίου. H διάλεξη αυτή διερευνά τους τρόπους με τους οποίους, οι θεατρικές διασκευές της αρχαίας τραγωδίας, τόσο ως διανοητικές όσο και ως καλλιτεχνικές πράξεις, συνεχίζουν να τροφοδοτούν τη συζήτηση πάνω στα όρια της σκηνοθετικής ερμηνείας, αλλά και στα «πρέπει» και «μη πρέπει» της αυτονομίας του δημιουργού. Η εκδήλωση αυτή συνδιοργανώνεται από την Ύπατη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του King’s College London.
 
H παράσταση Phaedra I—, σε κείμενο και σκηνοθεσία της Αύρας Σιδηροπούλου, αποτελεί το νέο διεθνές πρότζεκτ της Καλλιτεχνικής Ομάδας Persona, με τη σύμπραξη καταξιωμένων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και τη Μ. Βρετανία. Γραμμένο στην αγγλική γλώσσα, το έργο παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρώτη στο Λονδίνο, στο γνωστό θέατρο Tristan Bates στις 18-23 Φεβρουαρίου 2019, για εννέα παραστάσεις.
H Aύρα Σιδηροπούλου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και διευθύνει την Καλλιτεχνική Ομάδα Persona με έδρα την Αθήνα. Έχει εκδώσει δύο επιστημονικές μονογραφίες: Directions for Directing. Theatre and Method, στον εκδοτικό οίκο Routledge (2018) και Authoring Performance: The Director in Contemporary Theatre, στην Palgrave Macmillan (2011). Παράλληλα, έχει συγγράψει επιστημονικά άρθρα και κεφάλαια σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και επιμελημένους τόμους, ενώ ο διεθνής συλλογικός τόμος με θέμα τη διασκευή της αρχαίας τραγωδίας, τον οποίο συν-επιμελείται, θα εκδοθεί από το Cambridge University Press. Σκηνοθέτης η ίδια, έχει παρουσιάσει δουλειά της και έχει διοργανώσει θεατρικά εργαστήρια και ομιλίες σε διάφορα μέρη του κόσμου. Έχει υπάρξει επισκέπτρια καθηγήτρια στα πανεπιστήμια ΜΙΤ—Massachusetts Institute of Technology και CUNY—Martin E. Segal Theatre Center (ΗΠΑ), University of Surrey και University of Leeds (Μεγάλη Βρετανία), και Πανεπιστήμιο του Τόκυο (Ιαπωνία) με υποτροφία της Japan Foundation. Στο παρόν, είναι επισκέπτρια ερευνήτρια στο Centre for Global Shakespeare (Queen Mary University) στο Λονδίνο και στο Ινστιτούτο Institute Θεατρικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Freie στο Βερολίνο. Ταυτόχρονα, παρουσιάζει την πολυμεσική παράσταση Phaedra I— (κείμενο-σκηνοθεσία της ίδιας) στο θέατρο Tristan Bates του Λονδίνου (https://www.tristanbatestheatre.co.uk/whats-on/phaedra-i).