Δ Τ Τ Π Π Σ spacerheight22 Κ
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
                 
 
 

"Οδυσσέας Ελύτης - Το δακτυλικό αποτύπωμα της Ελλάδας μέσα από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και το υπερρεαλιστικό κίνημα" (Σειρά διαλέξεων ΑΠΚΥ στο Σπίτι της Κύπρου)

Ημερομηνία :
Έναρξη 08/05/2019
Λήξη 08/05/2019
Ώρα 18:30
Τόπος διεξαγωγής :
 Σπίτι της Κύπρου, Αθήνα
Είδος εκδήλωσης :
 Ομιλία
Ηλεκτρονική σελίδα εκδήλωσης :
 
  _self

Με τη διάλεξη της δρος Νάντιας Στυλιανού, Μορφωτικής Συμβούλου και Διευθύντριας στο Σπίτι της Κύπρου της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, ολοκληρώνεται ο τρίτος κύκλος της «Σειράς Διαλέξεων Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου», που συνδιοργανώνεται από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ), το Σπίτι της Κύπρου και τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων Ελλάδος (ΕΠΟΚ), με στόχο την ανάδειξη θεμάτων εκπαιδευτικού, πολιτιστικού, ιστορικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος.

Η διάλεξη έχει τίτλο «Οδυσσέας Ελύτης – Το δακτυλικό αποτύπωμα της Ελλάδας μέσα από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και το υπερρεαλιστικό κίνημα» και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Μαΐου 2019, με ώρα έναρξης τις 18:30, στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα (Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα). Με το πέρας της διάλεξης θα επιδοθούν βεβαιώσεις σε όσους παρακολούθησαν τις διαλέξεις του 3ου κύκλου της Σειράς.

Η δρ Ν. Στυλιανού στη διάλεξή της θα στηριχθεί σε δύο φαινομενικά αντίθετους δρόμους, την αρχαία ελληνική φιλοσοφία (Προσωκρατικούς, Πλάτωνα, Πλωτίνο) και το υπερρεαλιστικό κίνημα για να ανιχνεύσει τους πολιτισμικούς κώδικες του ποιητικού έργου, αλλά και για να αναλύσει πώς το μυθολογικό σύμπαν του ποιητή εναρμονίζει τις διπολικές αντιθέσεις φύσης-πολιτισμού, ορθολογισμού-μυστικισμού, θείου-ανθρώπινου. Η εισηγήτρια, τέλος, εξετάζοντας τη συνδιαλλαγή της φιλοσοφίας των Ιώνων με τα κινήματα του μοντερνισμού και την κρυστάλλωση του ελληνικού πνεύματος μέσα από την υπέρβαση και τη σύνθεση, θα εστιαστεί στον τρόπο με τον οποίο ο Ελύτης μέσα από την ποιητική του μυθολογία και εικονοπλασία ανανεώνει την ορατότητα του κόσμου.
 
Με ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση, εδώ : https://diavlos.grnet.gr/spititiskyprou
Περίληψη εισήγησης:

Στόχος της διάλεξης είναι η ανίχνευση των πολιτισμικών κωδίκων στο ποιητικό έργο του Οδυσσέα Ελύτη μέσα από δύο φαινομενικά αντίθετους δρόμους, την αρχαία ελληνική φιλοσοφία (Προσωκρατικούς, Πλάτωνα, Πλωτίνο) και το υπερρεαλιστικό κίνημα. Στο πλαίσιο της ομιλίας θα αναλυθεί με ποιο τρόπο το μυθολογικό σύμπαν του ποιητή οδηγείται σε μια συνεκτική αρμονία μέσα από τις διπολικές αντιθέσεις: φύσης-πολιτισμού, ορθολογισμού-μυστικισμού, θείου-ανθρώπινου. Επίσης, θα μελετηθεί με ποιο τρόπο η φιλοσοφία των Ιώνων διαλέγεται με κινήματα του μοντερνισμού και πώς κρυσταλλώνεται το ελληνικό πνεύμα μέσα από την υπέρβαση και τη σύνθεση. Τέλος, το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στον τρόπο με τον οποίο ο Ελύτης μέσα από την ποιητική του μυθολογία και εικονοπλασία ανανεώνει την ορατότητα του κόσμου.


Βιογραφικό ομιλήτριας:

Η δρ Νάντια Στυλιανού
είναι Μορφωτική Σύμβουλος και Διευθύντρια στο Σπίτι της Κύπρου της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα και είναι επισκέπτρια ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Paul Valéry του Μονπελιέ και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
 
Σπούδασε Νεοελληνική, Γαλλική, Φιλολογία και Συγκριτική Λογοτεχνία στα Πανεπιστήμια της Γενεύης, της Λυών και του Μονπελιέ. Είναι αριστούχος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Paul Valéry του Μονπελιέ. Το 2015 κυκλοφόρησε από τις πανεπιστημιακές εκδόσεις της Μεσογείου στη Γαλλία (Μονπελιέ) η μονογραφία της (επεξεργασμένη μορφή της διδακτορικής της διατριβής) La grécité dans l’oeuvre d’Odysseas Elytis- Η ελληνικότητα στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη. Έχει διδάξει Νεοελληνική Φιλολογία και ελληνικό πολιτισμό σε διάφορα πανεπιστήμια στην Κύπρο και στο εξωτερικό, όπως στο Πανεπιστήμιο Paul Valéry του Μονπελιέ, στο Πανεπιστήμιο της Λυών, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου. Από το 2007 έως το 2017 διηύθυνε τον Τομέα των Γραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ως Ανώτερη Μορφωτική Λειτουργός και υπό αυτή της την ιδιότητα έχει διευθύνει και έχει λάβει μέρος σε πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Έχει κυκλοφορήσει ένα μεγάλο αριθμό κεφαλαίων, άρθρων και δοκιμίων στον Καναδά, στη Γαλλία, στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Είναι, μεταξύ άλλων, Πρόεδρος της Επιτροπής Λογοτεχνικής Μετάφρασης, Πρόεδρος για την επιχορήγηση έκδοσης έργων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, μέλος της Τεχνικής Επιτροπής Πολιτισμού. Πρωτοστάτησε στην έκδοση ανθολογίας διηγήματος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
 
Άρθρα και δοκίμιά της δημοσιεύτηκαν σε εκδόσεις του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων του Πανεπιστήμιου του Μονπελιέ, του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, στις Εκδόσεις Del Busso (Καναδάς), σε εκδόσεις της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών, της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών, στα Περιοδικά Νέα Εστία, Δέλτος, Ακτή, Διόραμα. Το 2017 εξέδωσε το έργο Ζητήματα ερμηνευτικής – λογοτεχνικά τοπία της Μεσογείου 19ος -21ος αιώνας (Εκδόσεις Εν Τύποις). Έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές και στην πεζογραφία εξέδωσε το έργο Το Κόκκινο Δωμάτιο (πρώτο Κρατικό Βραβείο Νεανικής Λογοτεχνίας). Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά από τον David Connolly και στα γαλλικά από τον Michel Volkovitch.