Δ Τ Τ Π Π Σ spacerheight22 Κ
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
                 
 
 

Μεταλλο-Οργανικά Πλέγματα με ικανότητα προσρόφησης αερίων περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος [Σειρά διαλέξεων σε θέματα διαχείρισης & προστασίας περιβάλλοντος - 7η διάλεξη]

Ημερομηνία :
Έναρξη 31/01/2019
Λήξη 31/01/2019
Ώρα 16:00
Τόπος διεξαγωγής :
 Αίθουσα συνεδριάσεων, 4ος όροφος, κεντρικό κτίριο ΑΠΚΥ
Είδος εκδήλωσης :
 Ομιλία
Ηλεκτρονική σελίδα εκδήλωσης :
 
  _self

Το θέμα «Μεταλλο-Οργανικά Πλέγματα με ικανότητα προσρόφησης αερίων περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος» πραγματεύεται η Δρ Ελένη Μούσιη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Ζωής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, στην έβδομη (7η) διάλεξη του 2ου κύκλου της Σειράς εξειδικευμένων διαλέξεων του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) στους τομείς της Διαχείρισης & Μηχανικής Περιβάλλοντος, Χημικής Μηχανικής και Διαχείρισης Χερσαίων Οικοσυστημάτων.

Η διάλεξη θα λάβει χώρα την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019 στο κεντρικό κτίριο του ΑΠΚΥ (Λεωφόρος Γιάννου Κρανιδιώτη 33, 2220 Λατσιά, Λευκωσία), στις 16:00 - 18:00
με ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση, εδώ: https://bit.ly/2yMK7nY

 
Η Δρ Ελένη Μούσιη, χημικός με ειδίκευση στην ανόργανη χημεία, ολοκλήρωσε τις σπουδές της σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Έλαβε το Βραβείο Νέου Ερευνητή του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2016 στη θεματική ενότητα «Φυσικές Επιστήμες και Μηχανική». Η μεταδιδακτορική της εργασία επικεντρώνεται στη σύνθεση, τον δομικό χαρακτηριμό και τη μελέτη ιδιοτήτων (κυρίως περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος) μεταλλο-οργανικών πλεγμάτων. Έχει δημοσιεύσει πέραν των 35 άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

 
Η Σειρά εξειδικευμένων διαλέξεων τελεί υπό την αιγίδα του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος» του ΑΠΚΥ. Την ευθύνη οργάνωσης για την περίοδο Οκτώβριος 2018 – Απρίλιος 2019 έχουν αναλάβει το Εργαστήριο Χημικής Μηχανικής & Μηχανικής Αειφορίας με επικεφαλής τον Λέκτορα Αντώνη Ζορπά και το Εργαστήριο Διαχείρισης Χερσαίων Οικοσυστημάτων με επικεφαλής τον Καθηγητή Ιωάννη Βογιατζάκη. Στηρίζουν τις εκδηλώσεις το γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, ο Σύνδεσμος Επιστημόνων και Μηχανικών Περιβάλλοντος Κύπρου, το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) και η Cyta.

 

 

Περίληψη εισήγησης: «Μεταλλο-Οργανικά Πλέγματα με ικανότητα προσρόφησης αερίων περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος»

Τα μεταλλο-οργανικά πλέγματα (Metal-organic frameworks, MOFs) ή όπως αλλιώς καλούνται «πολυδιάστατα πολυμερή ένταξης», είναι κρυσταλλικά στερεά υλικά, τα οποία συντίθενται μέσω δέσμευσης μετάλλων με οργανικούς υποκαταστάτες σχηματίζοντας δισ- και τρισδιάστατες (2D και 3D αντίστοιχα) δομές μέσω ομοιοπολικών δεσμών μεταξύ μετάλλου-υποκαταστάτη και υπερμοριακών αλληλεπιδράσεων (π.χ. δεσμών υδρογόνου).  Η σύνθεση και η μελέτη των MOFs έχει αποσπάσει τεράστιο ερευνητικό ενδιαφέρον, κυρίως, λόγω των δομικών χαρακτηριστικών και των ενδιαφερουσών φυσικών ιδιοτήτων τους, που τα καθιστούν πολύ ελκυστικούς υποψήφιους για σημαντικές τεχνολογικές εφαρμογές. Για παράδειγμα, οι μικροπορώδεις δομές που διαθέτουν, τα καθιστούν εξαιρετικά χρήσιμα υλικά για την προσρόφηση και αποθήκευση αερίων περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος όπως το υδρογόνο, (H2), το διοξείδιο του άνθρακα, (CO2), το μεθάνιο (CH4), κλπ. Στη διάλεξη θα γίνει αναφορά στη σύνθεση και μελέτη Μεταλλο-Οργανικών Πλεγμάτων με πολυτοπικούς υποκαταστάτες που περιέχουν καρβοξυλομάδες και άτομα δότες αζώτου με ικανότητα προσρόφησης αερίων περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος (υδρογόνο (H2), μεθάνιο (CH4) και διοξείδιο του άνθρακα (CO2).

Βιογραφικό Δρ Ελένης Μούσιη

Η Δρ. Ελένη Μούσιη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Ζωής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Είναι χημικός που ειδικεύεται στην Ανόργανη Χημεία. Απέκτησε το πτυχίο, μεταπτυχιακό και διδακτορικό της δίπλωμα στη Χημεία, στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κύπρου κατά την περίοδο 1999-2009. Η ερευνητική της δραστηριότητα, τόσο σε επίπεδο μάστερ & διδακτορικού όσο και σε επίπεδο μέταδιδακτορικού έγινε υπό την επίβλεψη του Αναπληρωτή Καθηγητή Δρ. Αναστάσιου Τασιόπουλου. Η έρευνα κατά τη διάρκεια του διδακτορικού της επικεντρώθηκε στη σύνθεση νέων πολυμεταλλικών πλειάδων και πολυδιάστατων πολυμερών ένταξης του Mn με τη χρήση της προπαν-1,3-διόλης και των παραγώγων της. Έχει συνθέσει μια σειρά πολυπυρηνικών ενώσεων Mn - διολών που παρουσιάζουν νέες δομικές τοπολογίες και αισθητικά όμορφες κρυσταλλικές δομές. Μερικές από αυτές τις ενώσεις έχουν επίσης ενδιαφέρουσες μαγνητικές ιδιότητες (μόρια υψηλού σπιν, μαγνήτες μοναδικού μορίου, κ.λπ.). Στις αρχές του 2009, ολοκλήρωσε το διδακτορικό της και άρχισε να εργάζεται ως μεταδιδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου μέχρι το 2017. Κατά την περίοδο αυτή είχε την ευκαιρία να εργαστεί ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια για ~ 5 μήνες υπό την επίβλεψη του Καθ. Μερκούρη Κανατζίδη (Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Northwestern, Αμερική), η οποία είναι μια από τις κορυφαίες ομάδες στον τομέα των νανο-υλικών. Η έρευνά της κατά τη μεταδιδακτορική της εργασία, επικεντρώθηκε στη σύνθεση, τον δομικό χαρακτηρισμό και τη μελέτη ιδιοτήτων (κυρίως περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος) μέταλλο-οργανικών πλεγμάτων. Η Δρ. Μούσιη ήταν πολύ παραγωγική όλα αυτά τα χρόνια, με συνέπεια τη δημοσίευση ενός σημαντικού αριθμού άρθρων (36) σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά μεγάλης εμβέλειας (Chem., Rev., Angew, Chem., Int. Ed., J. Am. Chem. Commun., κλπ.). Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι έλαβε το Βραβείο Νέου Ερευνητή 2016 του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας, για τη θεματική ενότητα «Φυσικές Επιστήμες και Μηχανική» για τα επιτεύγματά της στο έργο ΔΙΔΑΚΤΩΡ/ 0609/43.