Δ Τ Τ Π Π Σ spacerheight22 Κ
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
                 
 
 

Αφιέρωμα στην Λούλα Αναγνωστάκη - Η Διανυκτέρευση και Η Παρέλαση (1965) σε σκηνοθετική επιμέλεια της Αύρας Σιδηροπούλου

Ημερομηνία :
Έναρξη 20/01/2019
Λήξη 20/01/2019
Ώρα 11:00
Τόπος διεξαγωγής :
 Νέα Σκηνή ΘΟΚ
Είδος εκδήλωσης :
 Αλλο
Ηλεκτρονική σελίδα εκδήλωσης :
 
  _self

Tο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) και ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου συνεχίζουν το αφιέρωμά τους στο έργο της Λούλας Αναγνωστάκη, της μεγάλης αυτής Ελληνίδας θεατρικής συγγραφέα, παρουσιάζοντας με μορφή θεατρικού αναλογίου δύο μονόπρακτα έργα της: Η Διανυκτέρευση και Η Παρέλαση (1965), σε σκηνοθετική επιμέλεια της Αύρας Σιδηροπούλου, Επίκουρης Καθηγήτριας στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του ΑΠΚΥ.
 
Το θεατρικό αναλόγιο θα ανέβει στη Νέα Σκηνή ΘΟΚ την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019 στις 11:00 π.μ. με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Θα ακολουθήσει σύντομη συζήτηση για το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη και τη σημασία του στη νεοελληνική δραματουργία.


Σημείωμα σκηνοθέτιδας
 
Η ανάγνωση της Τριλογίας της Πόλης επιχειρεί να ζωντανέψει το σκοτεινό, αμφίσημο και βαθιά προφητικό σύμπαν της Λούλας Αναγνωστάκη, αφήνοντας τα τρία μονόπρακτα έργα της Η Διανυκτέρευση-H Πόλη-H Παρέλαση να συνθέσουν μέσα από τον ίδιο τον λόγο και τη μουσικότητα των λέξεων, τους εφιάλτες και την υπαρξιακή αγωνία της μεταπολεμικής Ελλάδας. Στα κείμενα αυτά, κάθε εικόνα αποτελεί τοπίο του μυαλού, αλλά και συλλογικό βίωμα, ενώ το δράμα παίζεται γύρω από αυτό που δεν αρθρώνεται ποτέ ανοιχτά, ένας υπαινιγμός και μία υποδόρεια, διαρκής απειλή που κρέμεται πάνω από τους ήρωες αλλά και τους ίδιους τους θεατές. Περιγράφοντας τα αδιέξοδα, τα παιχνίδια εξουσίας και την εκρηκτική ανάγκη των ηρώων να ακουστούν μέσα στην ασφυξία μιας αρχετυπικής πόλης και μιας κοινωνίας που παλεύει να απελευθερωθεί από τα φαντάσματα της ιστορίας, η Αναγνωστάκη αφουγκράζεται το μέλλον μιας ολόκληρης χώρας. Με την ελλειπτική, συνειρμική, εξαιρετικά γοητευτική γραφή της, η συγγραφέας χτίζει μια αλληγορία, για να μας υπενθυμίσει την ανάγκη της συμμετοχής και την τραγωδία της λήθης. Τα τρία αυτά εμβληματικά έργα, γραμμένα το 1965, επίκαιρα όσο ποτέ, μας φέρουν προ των ευθυνών μας, ζητώντας μας να πάρουμε θέση στη ζωή και σε όσα συμβαίνουν γύρω μας.Η Διανυκτέρευση
 
Μίμης
Στέλιος Καλλιστράτης
 
Σοφία
Βικτώρια Φώτα
 
Γριά
Αθηνά Βιολάρη
 
 
Η Παρέλαση

Ζωή
Βικτώρια Φώτα
 
Άρης
Αντρέας Κουτσόφτας
 
 
 
Σκηνοθετική επιμέλεια
Αύρα Σιδηροπούλου
 
Video Art
Έμυ Τζάβρα-Bulloch
 
Μουσική σύνθεση-Σχεδιασμός ήχου
Άννα Χρονοπούλου
 
 
* Το πρώτο αναλόγιο πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018, με την παρουσίαση των έργων Η Πόλη και Η Παρέλαση.