Δ Τ Τ Π Π Σ spacerheight22 Κ
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
                 
 
 

Αφιέρωμα στην Λούλα Αναγνωστάκη - Η Πόλη και Η Παρέλαση (1965) σε σκηνοθετική επιμέλεια της Αύρας Σιδηροπούλου

Ημερομηνία :
Έναρξη 16/12/2018
Λήξη 16/12/2018
Ώρα 11:00
Τόπος διεξαγωγής :
 
Είδος εκδήλωσης :
 Συνάντηση
Ηλεκτρονική σελίδα εκδήλωσης :
 
  _self

Tο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) και ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου συνδιοργανώνουν ένα αφιέρωμα στο έργο της Λούλας Αναγνωστάκη, της μεγάλης αυτής Ελληνίδας θεατρικής συγγραφέα, παρουσιάζοντας με μορφή θεατρικού αναλογίου δύο μονόπρακτα έργα της: Η Πόλη και Η Παρέλαση (1965), σε σκηνοθετική επιμέλεια της Αύρας Σιδηροπούλου, Επίκουρης Καθηγήτριας στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του ΑΠΚΥ.
 
Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018 στις 11:00 π.μ. στη Νέα Σκηνή ΘΟΚ. Μετά τα αναλόγια θα ακολουθήσει σύντομη συζήτηση για το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη και τη σημασία του στη νεοελληνική δραματουργία.
 
Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση, εδώ.

Σημείωμα σκηνοθέτιδας

Η ανάγνωση αυτή της Τριλογίας της Πόλης επιχειρεί να ζωντανέψει το σκοτεινό, αμφίσημο και βαθιά προφητικό σύμπαν της Λούλας Αναγνωστάκη, αφήνοντας τα τρία μονόπρακτα έργα της Η ∆ιανυκτέρευση-H Πόλη-H Παρέλαση να συνθέσουν μέσα από τον ίδιο τον λόγο και τη μουσικότητα των λέξεων, τους εφιάλτες και την υπαρξιακή αγωνία της μεταπολεμικής Ελλάδας. Στα κείμενα αυτά, κάθε εικόνα αποτελεί τοπίο του μυαλού, αλλά και συλλογικό βίωμα, ενώ το δράμα παίζεται γύρω από αυτό που δεν αρθρώνεται ποτέ ανοιχτά, ένας υπαινιγμός και μία υποδόρεια, διαρκής απειλή που κρέμεται πάνω από τους ήρωες αλλά και τους ίδιους τους θεατές. Περιγράφοντας τα αδιέξοδα, τα παιχνίδια εξουσίας και την εκρηκτική ανάγκη των ηρώων να ακουστούν μέσα στην ασφυξία μιας αρχετυπικής πόλης και μιας κοινωνίας που παλεύει να απελευθερωθεί από τα φαντάσματα της ιστορίας, η Αναγνωστάκη αφουγκράζεται το μέλλον μιας ολόκληρης χώρας. Με την ελλειπτική, συνειρμική, εξαιρετικά γοητευτική γραφή της, η συγγραφέας χτίζει μια αλληγορία, για να μας υπενθυμίσει την ανάγκη της συμμετοχής και την τραγωδία της λήθης. Τα τρία αυτά εμβληματικά έργα, γραμμένα το 1965, επίκαιρα όσο ποτέ, μας φέρουν προ των ευθυνών μας, ζητώντας μας να πάρουμε θέση στη ζωή και σε όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Σκηνοθετική επιμέλεια: Αύρα Σιδηροπούλου
Video Art: Έμυ Τζάβρα-Bulloch
Μουσική Σύνθεση-Σχεδιασμός ήχου: Άννα Χρονοπούλου
 
Η Πόλη
Παίζουν:
Ελισάβετ Βασιλική Κυπραίου
Κίμων Στέλιος Καλλιστράτης
Φωτογράφος Γιώργος Αναγιωτός
 
Η Παρέλαση
Παίζουν:
Ζωή Βικτώρια Φώτα
Άρης Αντρέας Κουτσόφτας
 
Στις 20 Ιανουαρίου 2019 θα παρουσιαστούν σε αναλόγιο τα έργα Η Παρέλαση και Η Διανυκτέρευση. Στη Νέα Σκηνή ΘΟΚ, 11:00 π.μ.