Δ Τ Τ Π Π Σ spacerheight22 Κ
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
                 
 
 

5η Ομιλία στο πλαίσιο της Σειράς εξειδικευμευμένων διαλέξεων σε θέματα Διαχείρισης, Μηχανικής Περιβάλλοντος και Χημικής Μηχανικής

Ημερομηνία :
Έναρξη 06/12/2018
Λήξη 06/12/2018
Ώρα 16:00
Τόπος διεξαγωγής :
 Αίθουσα Συνεδριάσεων 4ου ορ. Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Λεωφ. Γιάννου Κρανιδιώτη 33, 2220 Λατσιά
Είδος εκδήλωσης :
 Ομιλία
Ηλεκτρονική σελίδα εκδήλωσης :
 
  _self
Με τον Διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος του υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστα Χατζηπαναγιώτου, συνεχίζεται ο 2ος κύκλος της Σειράς εξειδικευμένων διαλέξεων του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) στους τομείς της Διαχείρισης & Μηχανικής Περιβάλλοντος, Χημικής Μηχανικής και Διαχείρισης Χερσαίων Οικοσυστημάτων. Η διάλεξη με θέμα «Ο θεσμός των περιβαλλοντικών μελετών στην Κύπρο, το νέο θεσμικό πλαίσιο και ο ρόλος τους στην Κυκλική Οικονομία» θα πραγματοποιηθεί στις 6 Δεκεμβρίου 2018 στο κεντρικό κτίριο του ΑΠΚΥ (Λεωφόρος Γιάννου Κρανιδιώτη 33, 2220 Λατσιά), μεταξύ 16.00 και 18.00 με ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση, εδώ: https://bit.ly/2yMK7nY 
 
Στη διάλεξή του ο Κώστας Χατζηπαναγιώτου θα αναδείξει τη συνεισφορά δύο περιβαλλοντικών εργαλείων - στρατηγικών για την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης: (α) της εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων μέσω εκπόνησης μελετών για έργα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, και (β) της κυκλικής οικονομίας. Ο εισηγητής θα αναφερθεί στις μεθόδους αξιολόγησης  περιβαλλοντικών επιπτώσεων και πώς αυτές με τη σειρά τους επηρεάζουν την επίτευξη της αειφορίας, όπως ορίζεται εντός Ε.Ε. Το δεύτερο μέρος της διάλεξης αφορά την κυκλική οικονομία, διττός στόχος της οποίας είναι να συγκεράσει την περιβαλλοντική προστασία με την οικονομική ανάπτυξη.
 
Η Σειρά εξειδικευμένων διαλέξεων τελεί υπό την αιγίδα του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος» του ΑΠΚΥ. Την ευθύνη οργάνωσης για την περίοδο Οκτώβριος 2018 – Απρίλιος 2019 έχουν αναλάβει το Εργαστήριο Χημικής Μηχανικής & Μηχανικής Αειφορίας με επικεφαλής τον Λέκτορα Αντώνη Ζορπά και το Εργαστήριο Διαχείρισης Χερσαίων Οικοσυστημάτων με επικεφαλής τον Καθηγητή Ιωάννη Βογιατζάκη. Στηρίζουν τις εκδηλώσεις το γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, ο Σύνδεσμος Επιστημόνων και Μηχανικών Περιβάλλοντος Κύπρου, το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) και η Cyta.

 

 

 

Περίληψη Εισήγησης:

Η παρουσίαση του Διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος αφορά τη συνεισφορά δυο βασικών περιβαλλοντικών εργαλείων - στρατηγικών στην αειφόρο ανάπτυξη, αυτών: (I) της εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ήτοι της εκπόνησης περιβαλλοντικών μελετών για έργα και για σχέδια / προγράμματα που αφορούν τον δημόσιο ή/και τον ιδιωτικό τομέα, και (II) της κυκλικής οικονομίας.
 
Η παρουσίαση αναλύει την έννοια της «αειφόρου ανάπτυξης», πώς αυτή ερμηνεύεται από την επιστημονική κοινότητα με την πάροδο του χρόνου και ειδικά πώς υλοποιείται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αειφόρος ανάπτυξη περιλαμβάνει την έννοια της προστασίας του περιβάλλοντος μέσα στη δυνατότητα τοπικού χαρακτήρα, αλλά και ευρύτερα του πλανήτη να αντέξει τις απαιτήσεις του ανθρώπου που κάποτε είναι πέραν των ορίων αντοχής του. Υπ’ αυτό το πρίσμα, επεξηγούνται οι τρόποι και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο της εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων προς την κατεύθυνση της αειφορίας.
 
Όσον αφορά την κυκλική οικονομία, η έννοια της οποίας τα τελευταία χρόνια έχει αντικαταστήσει μία άλλη αναφορά, αυτήν της αποτελεσματικής διαχείρισης πόρων (resource efficient), αποτελεί την πλέον πρόσφατη τάση στην Ε.Ε. για να πετύχει διπλό στόχο, τόσο την προστασία του περιβάλλοντος όσο και την ανάπτυξη της οικονομίας της Ε.Ε. με ταυτόχρονη απεξάρτηση από την εισαγωγή πρώτων υλών και άλλων πόρων από χώρες εκτός της Ε.Ε., όπως π.χ. η Κίνα. Περιγράφεται η έννοια της «κυκλικής οικονομίας», επίσης  μέσα στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης, καθώς και οι τρόποι με τους οποίους η κυκλική οικονομία συνεισφέρει στρατηγικά και πρακτικά, μέσω της ανάλυσης κύκλου ζωής, στην αειφορία.
 

Ομιλητής:

Ο Κώστας Χατζηπαναγιώτου αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο το 1978 και μετά τη στρατιωτική του θητεία απέκτησε πτυχίο στην Εφαρμοσμένη Γεωλογία από το Πανεπιστήμιο Πατρών (1985). Ακολούθως απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Διαχείριση Βιομηχανικών Αποβλήτων από το Ελληνικό Κέντρο Παραγωγικότητας (ΕΛΚΕΠΑ) το 1988,την Εκτίμηση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το Aberystwyth University of Wales το 2000 και τη Διεύθυνση και Δημόσια Διοίκηση από το Mediterranean Institute of Management (MIM) το 2002.
 
Συμμετείχε σε ερευνητικά προγράμματα στο Πανεπιστήμιο Πατρών στο εργαστήριο Εφαρμοσμένη Γεωχημεία μεταξύ των ετών 1986 - 1989 και στη συνέχεια άσκησε το επάγγελμα του Γεωλόγου Μηχανικού περιβάλλοντος στην εταιρεία «ΓΕΩΕΡΕΥΝΑ» στην Κύπρο, όπου και εργάστηκε μέχρι το τέλος του 1991.
 
Προσλήφθηκε στην Υπηρεσία Περιβάλλοντος το 1991 ως Λειτουργός Περιβάλλοντος και κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του διετέλεσε Προϊστάμενος του Κλάδου Ελέγχου της Ρύπανσης. Στη συνέχεια αποσπάστηκε  ως Σύμβουλος Περιβάλλοντος για 3 χρόνια (2007-2009) στις Βρυξέλλες στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τον Μάρτιο του 2011, διορίστηκε από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας ως Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος, θέση την οποία κατέχει μέχρι σήμερα.
 
Είναι μέλος του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ) και του Συνδέσμου Γεωλόγων και Μεταλλειολόγων Κύπρου και από το 2001 της Διεθνούς Ένωσης Εκτίμησης Επιπτώσεων (International Association of Impact Assessment - IAIA). Διετέλεσε εκπαιδευτής σε θέματα Περιβαλλοντικών Εκτιμήσεων στην Κύπρο στο κέντρο εκπαίδευσης του ΕΤΕΚ και στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Κατάρτισης του Γραφείου Technical Assistance and Information Exchange  της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Είναι συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο «Εγχειρίδιο Διαδικασίας Εκπόνησης και Αξιολόγησης Περιβαλλοντικών Μελετών – Ιστορικό και Εξέλιξη του Θεσμού στην Κύπρο», (2003) ISBN 9963-8801-0-X.