Δ Τ Τ Π Π Σ spacerheight22 Κ
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
                 
 
 

«Παιδαγωγική ηγεσία και βελτίωση του σχολείου = Edupreneurial Leadership» (3η διάλεξη Σειρά Διαλέξεων ΑΠΚΥ στο Σπίτι της Κύπρου)

Ημερομηνία :
Έναρξη 05/12/2018
Λήξη 05/12/2018
Ώρα 18:30
Τόπος διεξαγωγής :
 Σπίτι της Κύπρου
Είδος εκδήλωσης :
 Ομιλία
Ηλεκτρονική σελίδα εκδήλωσης :
 
  _self

«Παιδαγωγική ηγεσία και βελτίωση του σχολείου = Edupreneurial Leadership»
 
Η εκπαίδευση στην εποχή των παγκόσμιων προκλήσεων και των αυξημένων απαιτήσεων για την αποδοτικότητα των εκπαιδευτικών συστημάτων αναλύεται στη διάλεξη «Παιδαγωγική ηγεσία και βελτίωση του σχολείου = Edupreneurial Leadership» από τον Πέτρο Πασιαρδή, Καθηγητή Εκπαιδευτικής Ηγεσίας στο ΜΠΣ «Επιστήμες της Αγωγής» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Η ομιλία εντάσσεται  στο πλαίσιο του 3ου Κύκλου της Σειράς Διαλέξεων Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, ο οποίος συνδιοργανώνεται για 3ο συναπτό έτος από το ΑΠΚΥ, το Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα και τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων Ελλάδος. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018 στις 18:30 στο Σπίτι της Κύπρου (Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα, Αθήνα). Θα μεταδίδεται ταυτόχρονα και διαδικτυακά μέσω του συνδέσμου https://diavlos.grnet.gr/spititiskyprou
 
Μέσα από την εισήγησή του ο Πέτρος Πασιαρδής θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος LISA (Leadership Improvement for Student Achievement), που καταδεικνύουν τον πολύπλοκο και απαιτητικό ρόλο του διευθυντή σχολείου στη σύγχρονη εποχή, ο οποίος υπερβαίνει τις δυνατότητες ενός ατόμου για αποτελεσματική παιδαγωγική επίδραση και απαιτεί την ύπαρξη διαδραστικών παιδαγωγικών σχέσεων μεταξύ διεύθυνσης και εκπαιδευτικών. Ο ομιλητής θα εμβαθύνει στο Παιδαγωγικό Στιλ Ηγεσίας, θα εξετάσει θέματα διαμορφωτικής αξιολόγησης ως μέρος της παιδαγωγικής ηγεσίας για βελτίωση της διαδικασίας «διδασκαλία-μάθηση» στη σχολική μονάδα και θα καταλήξει με την πρόταση ενός νέου σύγχρονου μοντέλου σχολικού ηγέτη, τον «Εdupreneurial Ηγέτη».
 
O Πέτρος Πασιαρδής είναι Καθηγητής Εκπαιδευτικής Ηγεσίας στο ΑΠΚΥ από το 2006. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Κυπριακού Συμβουλίου Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών (ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ), σύμβουλος του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων της Eλλάδος σε θέματα εκπαιδευτικής διοίκησης/πολιτικής και του Κυπριακού Υπουργείου Παιδείας & Πολιτισμού για θέματα αξιολόγησης του εκπαιδευτικού προσωπικού και εκπαιδευτικού έργου. Εργάστηκε ως Καθηγητής, Επισκέπτης Καθηγητής και Ερευνητής στην Εκπαιδευτική Ηγεσία σε διάφορα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, της Ευρώπης (Umeå University, Lincoln University, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, University of Munster) και της Αφρικής (University of Stellenbosch, University of Pretoria).  Eίναι μέλος των επιτροπών εκδόσεων και κριτής άρθρων πολλών επιστημονικών περιοδικών στα ερευνητικά του πεδία. Είναι (συν)συγγραφέας των ακόλουθων εκδόσεων: «International Handbook on the Preparation and Development of School Leaders» (συλλογικός τόμος, 2008), «Modeling School Leadership Across Europe: In Search of New Frontiers» (εκδόσεις Springer, 2014), «Εκπαιδευτική ηγεσία: Από την περίοδο της ευμενούς αδιαφορίας στη σύγχρονη εποχή»  (Εκδόσεις Μεταίχμιο, επανέκδοση 2015), «Successful School Leadership: International Perspectives» (Bloomsbury Publications, 2016).
  

Στο πλαίσιο της παρουσίασης αυτής θα γίνει προσπάθεια να περιγραφεί η εκπαίδευση σε μια εποχή παγκόσμιων προκλήσεων με μεγαλύτερες απαιτήσεις για την αποδοτικότητα των εκπαιδευτικών συστημάτων. Θα παρουσιαστεί ο ρόλος του διευθυντή σχολείου στη σύγχρονη εποχή, ο οποίος έχει γίνει πολυπλοκότερος και πιο απαιτητικός, καθώς ο φόρτος εργασίας υπερβαίνει τις δυνατότητες ενός ατόμου για αποτελεσματική παιδαγωγική επίδραση, ενώ για μια επιτυχημένη ηγεσία απαιτούνται  διαδραστικές παιδαγωγικές σχέσεις μεταξύ διεύθυνσης και εκπαιδευτικών.
 
Στη διάλεξη θα παρουσιαστεί ένα νέο μοντέλο ηγεσίας και κάποια σημαντικά ερευνητικά συμπεράσματα, τα οποία προέκυψαν μέσα από το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα LISA (Leadership Improvement for Student Achievement). Περιγράφοντας το μοντέλο αυτό, θα γίνει εμβάθυνση στο Παιδαγωγικό Στιλ Ηγεσίας, στο πλαίσιο του οποίου θα εξεταστούν θέματα διαμορφωτικής αξιολόγησης ως μέρος της παιδαγωγικής ηγεσίας για βελτίωση της διαδικασίας «διδασκαλία-μάθηση» στη σχολική μονάδα. Στο τέλος, θα περιγραφεί ο σύγχρονος σχολικός ηγέτης ως «Εdupreneurial Ηγέτης».


Βιογραφικό ομιλητή Καθηγ. Πέτρου Πασιαρδή:


O Δρ. Πέτρος Πασιαρδής είναι καθηγητής Εκπαιδευτικής Ηγεσίας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Από το 1992 εργάσθηκε στο Πανεπιστήμιο Kύπρου από όπου απεχώρησε το 2006 για να εργαστεί στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Tο 1996 εργάστηκε ως Σύμβουλος του Yπουργείου Eθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Eλλάδος σε θέματα εκπαιδευτικής διοίκησης και πολιτικής. Επίσης, έχει εργασθεί ως σύμβουλος του Κυπριακού Υπουργείου Παιδείας για θέματα αξιολόγησης του εκπαιδευτικού προσωπικού και του εκπαιδευτικού έργου. Ο Καθηγητής Πασιαρδής υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Commonwealth Foundation και Αντιπρόεδρος του Κυπριακού Συμβουλίου Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών (ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ.).
 
Εργάστηκε ως Kαθηγητής, Επισκέπτης Καθηγητής και Ερευνητής στην Eκπαιδευτική Ηγεσία σε διάφορα πανεπιστήμια των ΗΠΑ (Πανεπιστήμια στο Τέξας), της Ευρώπης (Lincoln University, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, University of Munster) και της Αφρικής (University of Stellenbosch, University of Pretoria). Το 2013-14 διετέλεσε Επισκέπτης Καθηγητής στο Κέντρο Ανάπτυξης Διευθυντικών Στελεχών του Umeå University στη Σουηδία. Eίναι μέλος των επιτροπών εκδόσεων και κριτής άρθρων πολλών επιστημονικών περιοδικών.
 
Το 2008, υπήρξε ένας από τους εκδότες και συγγραφείς του διεθνούς τόμου «International Handbook on the Preparation and Development of School Leaders». Το 2014 έχει εκδοθεί το βιβλίο του «Modeling School Leadership Across Europe: In Search of New Frontiers» από τις εκδόσεις Springer. Επίσης, το 2015 έχει επανεκδοθεί το βιβλίο του «Εκπαιδευτική ηγεσία: Από την περίοδο της ευμενούς αδιαφορίας στη σύγχρονη εποχή» από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Το 2016 εκδόθηκε το βιβλίο του Successful School Leadership: International Perspectives (μαζί με τον Olof Johansson) από τις εκδόσεις Bloomsbury Publications.