Δ Τ Τ Π Π Σ spacerheight22 Κ
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
                     
 
 

Όταν ο Κόσμος μας έγινε Χριστιανικός: Σειρά διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα| 6η διαλεξη "Early Christian Churches and Monasteries in Israel - an update"

Ημερομηνία :
Έναρξη 08/05/2018
Λήξη 08/05/2018
Ώρα 19:00
Τόπος διεξαγωγής :
 Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας
Είδος εκδήλωσης :
 Ομιλία
Ηλεκτρονική σελίδα εκδήλωσης :
 
  _self

Το πλήθος των παλαιοχριστιανικών εκκλησιών και μοναστηριών, που εντοπίζονται στη γεωγραφική επικράτεια του Ισραήλ, επιχειρεί να αναδείξει ο Δρ Joseph Patrich, Oμότιμος Kαθηγητής του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας στο Hebrew University of Jerusalem, στη διάλεξή του με τίτλο «Early Christian Churches and Monasteries in Israel - an update». Η διάλεξη κλείνει τον κύκλο της  σειράς «Όταν ο Κόσμος μας έγινε Χριστιανικός - Σειρά Διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα» του Προγράμματος «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημί­ου Κύπρου (ΑΠΚΥ). Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Τρίτη 8 Μαΐου 2018 στις 19:00 στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας (Λεωφόρος Νικηφόρου Φωκά 40, 1016 Λευκωσία, πλησίον Πύλης Αμμοχώστου) και θα μεταδίδεται ταυτόχρονα και διαδικτυακά μέσω της Πλατφόρμας Τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ, στο σύνδεσμο https://eu1.bbcollab.com/site/external/launch/meeting.jnlp?sid=2015063&username=&password=M.B071DAAB704CC6EFA6BE8DA353D5F0
 
Σύνοψη Εισήγησης

Στην εισήγησή του, μεταξύ άλλων, ο Joseph Patrich θα αναφερθεί στην πρόσφατη συντήρηση και αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στο ναό της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ, η οποία προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον, αλλά και θα επικεντρωθεί σε νέα και παλαιότερα ευρήματα από εκκλησίες και μοναστήρια με πολύχρωμα ψηφιδωτά δάπεδα και ελληνικές επιγραφές, που προσφέρουν νέες σημαντικές πληροφορίες για τη λατρεία αγίων και μαρτύρων κατά την παλαιοχριστιανική εποχή.
 
Ομιλητής

Τα επιστημονικά ενδιαφέροντα του Δρ Joseph Patrich εστιάζονται στα πεδία της Χριστιανικής Αρχαιολογίας, τις παλαιοχριστιανικές εκκλησίες και τα μοναστήρια του Λεβάντε και τη ρωμαϊκή και υστερορωμαϊκή αστικοποίηση. Συνδιευθύνει το ψηφιακό αρχείο των παλαιοχριστιανικών εκκλησιών και μοναστηριών στους Αγίους Τόπους (http://huji.hagitbagno.co.il) και ήταν επικεφαλής αρχαιολογικών ανασκαφών στην Παράλιο Καισάρεια (Caesarea Maritima) του Ισραήλ. Το πλούσιο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει 15 βιβλία και πλήθος δημοσιευμένων άρθρων σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά.
 
______________________
Οι σεμιναριακές διαλέξεις για την ύστερη αρχαιότητα πραγματοποιήθηκαν το εαρινό εξάμηνο 2017-2018 και επικεντρώθηκαν στους μετασχηματισμούς που προκάλεσε στον ελληνορωμαϊκό κόσμο η εξάπλωση του χριστιανισμού τον 4ο και 5ο αιώνα. Στη σειρά διαλέξεων συμμετείχαν ιστορικοί και αρχαιολόγοι από τη Γερμανία, το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο. Συνδιοργανωτής ήταν η Βυζαντινολογική Εταιρεία Κύπρου και πολύτιμος υποστηρικτής το Σωματείο Φοιτητών και Αποφοίτων του Προγράμματος »Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό».