Δ Τ Τ Π Π Σ spacerheight22 Κ
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
                     
 
 

Γεωστρατηγικές Εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο [2ος Κύκλος Σειράς Διαλέξεων Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου]

Ημερομηνία :
Έναρξη 07/03/2018
Λήξη 07/03/2018
Ώρα 18:30
Τόπος διεξαγωγής :
 Σπίτι της Κύπρου, Πλατεία Συντάγματος, Αθήνα
Είδος εκδήλωσης :
 Ομιλία
Ηλεκτρονική σελίδα εκδήλωσης :
 
  _self

Με αφορμή τις «Γεωστρατηγικές Εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο»
 
Οι στρατιωτικές επεμβάσεις στη Συρία και τη Λιβύη, η κλιμάκωση των απειλών της Τουρκίας σε Κύπρο και Ελλάδα λόγω της ΑΟΖ, η ένταση που προκαλεί ο νέος ρόλος του Ιράν και οι γενικότερες αναδιατάξεις στην περιοχή οξύνουν το κλίμα αντιπαράθεσης. Στον περίγυρο της Ανατολικής Μεσογείου επανακάμπτει έντονα, για ακόμη μία φορά, ο διεθνής παράγοντας και η ευρύτερη περιοχή εξελίσσεται σε πεδίο σύγκρουσης των Μεγάλων Δυνάμεων και περιφερειακών ανταγωνιστικών χωρών. Τα νέα αυτά δεδομένα για τον «μικρό» μας κόσμο θα αναλύσει ο Αντιστράτηγος ε.α. Σπύρος Μπελεγράτης στη διάλεξή του με θέμα «Γεωστρατηγικές Εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο», η οποία εντάσσεται στον 2ο Κύκλο της Σειράς Διαλέξεων Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018 στις 18:30, στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα (Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα). Η Σειρά Διαλέξεων συνδιοργανώνεται με το Σπίτι της Κύπρου και τον ΕΠΟΚ.
 
Ο Αντιστράτηγος Μπελεγράτης αναλύει τις σημερινές γεωπολιτικές εξελίξεις, τη δημιουργία χάσματος βορρά-νότου εντός της Ε.Ε., τον οικονομικό ανταγωνισμό με την Κίνα, τη σοβούσα αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ–Ε.Ε. και Ρωσίας, την αναθεωρητική στάση της Τουρκίας, καθώς και τη συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ-Αιγύπτου, που αποτελεί σταθεροποιητικό παράγοντα για τη Δύση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διεθνή συνεργασία & ασφάλεια στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της ενεργειακής ασφάλειας για την Ε.Ε. Μεταξύ αυτών, θα γίνουν αναφορές σε δράσεις γεωοικονομικού χαρακτήρα, όπως η διπλωματία των αγωγών και η διακίνηση του «γκρίζου και μαύρου χρυσού», σε συνδυασμό με την απαίτηση εφαρμογής των προβλέψεων του Διεθνούς Δικαϊκού Συστήματος, όπως η συνθήκη για το Δίκαιο των Θαλασσών.  
 
Ο Αντιστράτηγος ε.α. Σ. Μπελεγράτης είναι απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου και της Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ). Κατέχει δύο μεταπτυχιακά, στα «Οικονομικά Χρηματοοικονομικά με έμφαση στην Στρατηγική» και στην «Επιχειρησιακή Διοίκηση», δίπλωμα αντιστοίχου προγράμματος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με τίτλο «Διαχείριση Τεχνολογίας», και αυτό το διάστημα εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή με θέμα «Πλαίσιο Μεταφοράς Τεχνογνωσίας και Ανοικτή Καινοτομία». Είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και εξωτερικός συνεργάτης της ΣΕΘΑ. Από το έτος 2017 έχει εκλεγεί Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιτελών Εθνικής Άμυνας.
 


 

Περίληψη Εισήγησης

Η σημερινή προοπτική διερεύνηση των τεκταινομένων στον περίγυρο της Ανατολικής Μεσογείου, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στην ευρύτερη περιοχή συγκρούονται και πάλι γνωστές ή και επανακάμπτουσες σφαίρες επιρροής του Διεθνούς Παράγοντα, αλλά και άλλων Μεγάλων Δυνάμεων ή Περιφερειακών χωρών. Προς τούτο, είναι σαφές ότι παλαιότερες θεωρήσεις γεωστρατηγικής φαίνονται να έρχονται ελάχιστα διαφοροποιημένες στην επιφάνεια, ενώ παράλληλα, η σύγχρονη θεώρηση της γεωπολιτικής προσπαθεί να ερμηνεύσει ή να αντιμετωπίσει δράσεις και θερμές αντιπαραθέσεις στην λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, στις οποίες εμφανώς ή αφανώς (π.χ. υβριδικοί πόλεμοι/ wars by proxies), εμπλέκονται και Μεγάλες Δυνάμεις ή και Περιοχικοί «παίκτες», όπως η Τουρκία και κράτη της Μέσης Ανατολής.
 
Στο προσκήνιο επίσης έρχονται και δράσεις γεωοικονομικού χαρακτήρα, οι οποίες επηρεάζουν σοβαρά τις υφιστάμενες εξελίξεις, όπως η διπλωματία των αγωγών και η διακίνηση του «γκρίζου και μαύρου χρυσού», με τελικό προορισμό τον «πεινασμένο» για ενέργεια Ευρωπαϊκό πυρήνα, σε συνδυασμό με την απαίτηση εφαρμογής των προβλέψεων του Διεθνούς Δικαϊκού Συστήματος, όπως η συνθήκη για το Δίκαιο των Θαλασσών (UNLOS 1982). Ταυτόχρονα, η δημιουργία χάσματος βορρά-νότου εντός της ΕΕ, συνδυαζόμενη με τον οικονομικό ανταγωνισμό με την Κίνα, η σοβούσα αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ και Ρωσίας, καθώς και οι γεωπολιτικές εξελίξεις σε ένα τόξο αστάθειας στο ανατολικό κυρίως τμήμα της Μεσογείου, προφανώς αποτελούν σημεία ιδιαίτερης προσοχής, αφού αποκτούν και βίαιο χαρακτήρα. Οι εξελίξεις αυτές συμβαίνουν ενώ η Ελλάδα συνεχίζει μαζί με την Κύπρο να αντιμετωπίζει τάσεις αναθεωρητικού χαρακτήρα από την γείτονα Τουρκία. Στην παρούσα περίοδο όμως, Κύπρος και Ελλάδα μαζί με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αποτελούν το αντίβαρο της σταθερότητας για τη Δύση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διεθνή συνεργασία και ασφάλεια στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της ενεργειακής ασφάλειας για την ΕΕ.

Ομιλητής

Ο   Αντιστράτηγος ε.α. Μπελεγράτης Σπύρος, είναι απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων από το έτος 1980 (Αξιωματικός Πεζικού). Κατά τη διάρκεια της ενεργού υπηρεσίας του στις Ένοπλες Δυνάμεις έχει υπηρετήσει ως Διοικητής Μονάδος ή Υπομονάδος, Διοικητής Τάγματος Ευελπίδων και της ΕΛΔΥΚ, καθώς και Διοικητής ή Υποδιοικητής Σχηματισμού. Επίσης, έχει υπηρετήσει σε διάφορες επιτελικές θέσεις σε Σχηματισμούς, Μείζονες Σχηματισμούς, στο ΓΕΣ και το ΓΕΕΘΑ, αλλά και εκπαιδευτής – καθηγητής  σε Σχολεία του όπλου του, την Σχολή Ευελπίδων και την Αστυνομική Ακαδημία.
 
Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου (ΑΣΠ) και της Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ). Κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο «Οικονομικά Χρηματοοικονομικά με έμφαση στην Στρατηγική» (ΜSc in Corporate Finance), μεταπτυχιακό δίπλωμα του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο «Επιχειρησιακή Διοίκηση», καθώς και δίπλωμα αντιστοίχου προγράμματος του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου με τίτλο «Διαχείριση Τεχνολογίας». Την παρούσα περίοδο ασχολείται πλέον των άλλων με την περάτωση διδακτορικής διατριβής για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με θέμα «Πλαίσιο Μεταφοράς Τεχνογνωσίας και Ανοικτή Καινοτομία».
 
Είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και εξωτερικός συνεργάτης της ΣΕΘΑ.  Από το έτος 2017 έχει εκλεγεί Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιτελών Εθνικής Άμυνας (ΣΕΕΘΑ), από όπου εκδίδεται και το Περιοδικό «Εθνικές Επάλξεις».