Δ Τ Τ Π Π Σ spacerheight22 Κ
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
                     
 
 

Διάλεξη με θέμα "Πτητικές οργανικές ενώσεις (ΠΟΕ/ VOCs) στην ανθρώπινη αναπνοή: ένα καινούργιο πεδίο πειραματισμού"

Ημερομηνία :
Έναρξη 15/02/2018
Λήξη 15/02/2018
Ώρα 16:00
Τόπος διεξαγωγής :
 ΑΠΚΥ (Αίθουσα Συνεδριάσεων, 4ος όροφος)
Είδος εκδήλωσης :
 Ομιλία
Ηλεκτρονική σελίδα εκδήλωσης :
 
  _self
 
Σειρά διαλέξεων σε περιβαλλοντικά θέματα

Εξειδικευμένες διαλέξεις σε θέματα που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος και την προαγωγή της δημόσιας υγείας στα πεδία της Χημικής Μηχανικής και της Διαχείρισης, Προστασίας και Μηχανικής του Περιβάλλοντος οργανώνει το Εργαστήριο Χημικής Μηχανικής & Μηχανικής Αειφορίας του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Η σειρά διαλέξεων, με εισηγητές από την Κύπρο, τη Γαλλία και την Ισπανία, θα πραγματοποιηθεί την περίοδο Φεβρουάριος–Μάϊος 2018 και ενδιαφέρει πρωτίστως προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες, συμβούλους και στελέχη επιχειρήσεων στους τομείς του Περιβάλλοντος, της Χημικής Μηχανικής, της Μηχανικής Περιβάλλοντος, της Χημείας, των Θετικών Επιστημών και άλλων συναφών επιστημονικών αντικειμένων. Τις διαλέξεις στηρίζουν ο Σύνδεσμος Επιστημόνων και Μηχανικών Περιβάλλοντος Κύπρου και το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος.
 
Τη σειρά διαλέξεων ανοίγει στις 15 Φεβρουαρίου 2018 ο Δρ. Αγάπιος Αγαπίου (Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Κύπρου), με θέμα τις «Πτητικές οργανικές ενώσεις (ΠΟΕ/ VOCs) στην ανθρώπινη αναπνοή: ένα καινούργιο πεδίο πειραματισμού». Η μελέτη των ΠΟΕ βρίσκει εφαρμογή στη βιοιατρική, καθώς και σε μια πλειάδα άλλων καινοτόμων εφαρμογών, όπως για παράδειγμα στο περιβάλλον, την ιατροδικαστική, τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών και στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας. Ο Δρ. A. Αγαπίου είναι Διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός και Διδάκτωρ Μηχανικός της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται σε καινοτόμες εφαρμογές της Ενόργανης Χημικής Ανάλυσης με έμφαση στη χρήση Φασματομετρίας Μάζας, στους τομείς της ιατρικής/βιοχημείας, του περιβάλλοντος, των τροφίμων, καθώς και στον τομέα της ασφάλειας.
 
Οι διαλέξεις της σειράς -συνολικά πέντε- θα πραγματοποιούνται στο κεντρικό κτίριο του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου στα Λατσιά (Λεωφόρος Γιάννου Κρανιδιώτη 33, 2220 Λατσιά) από τις 16:00-18:00 και θα είναι ανοικτές και για το κοινό. Σε όλους όσοι θα παρακολουθήσουν, με φυσική παρουσία, όλες τις διαλέξεις, θα χορηγηθεί βεβαίωση συμμετοχής από το ΑΠΚΥ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Δρ. Αντώνη Ζορπά, Λέκτορα Χημικής Μηχανικής & Μηχανικής Περιβάλλοντος στο ΑΠΚΥ (antonis.zorpas@ouc.ac.cy).

 

 
Ο εκπνεόμενος αέρας είναι ένα σύνθετο μείγμα που αποτελείται κυρίως από υγρασία, οξυγόνο, άζωτο, ανόργανα αέρια (π.χ. CO2) και εκατοντάδες πτητικές οργανικές ενώσεις (Volatile Organic Compounds, VOCs = ΠΟΕ). Αναλόγως της προέλευσής τους, οι ΠΟΕ διακρίνονται σε ενδογενείς και εξωγενείς ουσίες. Ενδογενείς ΠΟΕ είναι αυτές που προέρχονται από τα εσωτερικά μεταβολικά μονοπάτια του ανθρώπινου οργανισμού, ενώ εξωγενείς είναι αυτές που εισέρχονται στον οργανισμό από τη διατροφή, τη φαρμακευτική αγωγή και την έκθεση στους διάφορους περιβαλλοντικούς ρύπους. Οι ενδογενείς ΠΟΕ εκκρίνονται σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις (ppbv - pptv) και συσχετίζονται άμεσα με τον ανθρώπινο μεταβολισμό. Οι συγκεντρώσεις τους δυνητικά αλλάζουν, επιτρέποντας τη χρήση τους σαν πρωτότυπα ιατρικά διαγνωστικά εργαλεία σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις (π.χ. διάφοροι τύποι καρκίνων, διαβήτης, οξειδωτικό στρες, άσθμα, νεφρική ανεπάρκεια, κίρρωση του ήπατος, κλπ.). Η συλλογή δειγμάτων αναπνοής αποτελεί μια μη επεμβατική και φιλική προς τον ασθενή μέθοδο, η οποία προσφέρει ένα μοναδικό παράθυρο ταυτόχρονης παρακολούθησης του πνεύμονα και του αίματος, καθώς οι ΠΟΕ που υπάρχουν στο αίμα μπορεί να περάσουν μέσω της κυψελιδικής μεμβράνης στον πνεύμονα και αντίστροφα. Η ανάλυση των δειγμάτων γίνεται κυρίως σε συζευγμένα αναλυτικά όργανα (θερμική μονάδα εκρόφησης-αέριος χρωματογράφος-φασματόμετρο μάζας, TD-GC-MS) με τη χρήση προσροφητικών υλικών (φύσιγγες με προσροφητικό υλικό, ίνες μικρο-εκχύλισης στερεάς φάσης, SPME-GC-MS) ή απευθείας με χρήση φασματομέτρων αντίδρασης μεταφοράς πρωτονίων (PTR-MS) ή μεταφοράς ιόντων σε σωλήνα (SIFT-MS) καθώς και μέσω φασματόμετρων κινητικότητας ιόντων (IMS), φασματοσκοπίας laser και συστοιχίας ηλεκτρονικών αισθητήρων (e-noses). Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε μεθόδου παρουσιάζονται και σχολιάζονται σε συνάρτηση με τις σύγχρονες τάσεις της ενσωμάτωσης της πιο πάνω χημικής ανάλυσης (χρήση νάνο-αισθητήρων και μαθηματικών αλγορίθμων) στη κινητή τηλεφωνία. Πέραν των βιο-ιατρικών εφαρμογών, η μελέτη των ΠΟΕ οδηγεί σε μια πλειάδα άλλων καινοτόμων εφαρμογών (περιβαλλοντικές, ιατροδικαστικές, στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας, κλπ.).
 
O Δρ. Αγάπιος Αγαπίου είναι Διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός (1996-2001) και Διδάκτωρ Μηχανικός (2002-2006) της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.). Μετά την ολοκλήρωση της διδακτορικής του διατριβής διορίστηκε σε θέση Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού στον Τομέα Χημικών Επιστημών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π., όπου και εργάσθηκε μέχρι το 2014. Το Σεπτέμβρη του 2014 εκλέγηκε Λέκτορας στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο οποίο εργάζεται μέχρι σήμερα. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται σε καινοτόμες εφαρμογές της Ενόργανης Χημικής Ανάλυσης με έμφαση στη χρήση Φασματομετρίας Μάζας  στους τομείς της ιατρικής/ βιοχημείας, του περιβάλλοντος, των τροφίμων, καθώς επίσης στον τομέα της ασφάλειας. Είναι συν-συγγραφέας 35 επιστημονικών εργασιών και ενός κεφαλαίου βιβλίου που κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Elsevier και ενεργό μέλος σε διάφορους επαγγελματικούς φορείς και συλλόγους στην Κύπρο και το εξωτερικό.