Δ Τ Τ Π Π Σ spacerheight22 Κ
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
                     
 
 

Διάλεξη «Η ρωμαϊκή Επίδαυρος: παράδοση και νεωτερικά στοιχεία»

Ημερομηνία :
Έναρξη 13/12/2017
Λήξη 13/12/2017
Ώρα 19:00
Τόπος διεξαγωγής :
 κτίριο της Κεντρικής Διοίκησης της Τράπεζας Κύπρου, Λευκωσία
Είδος εκδήλωσης :
 Ομιλία
Ηλεκτρονική σελίδα εκδήλωσης :
 
  _self

Ποια η σχέση του ιερού του Ασκληπιού και της πόλης της Επιδαύρου με τον αναδυόμενο Χριστιανισμό; Το Ασκληπιείο, η πόλη της Επιδαύρου και οι αλλαγές που συντελέστηκαν κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, τη δεύτερη περίοδο ακμής του ιερού, παρουσιάζονται στη διάλεξη με θέμα «Η ρωμαϊκή Επίδαυρος: παράδοση και νεωτερικά στοιχεία», του Στυλιανού Κατάκη, Επίκουρου Καθηγητή Ρωμαϊκής Αρχαιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
 
Η διάλεξη διοργανώνεται από το Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και θα πραγματοποιηθεί τη Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017, στις 19.00, στο κτήριο της Κεντρικής Διοίκησης της Τράπεζας Κύπρου, η οποία στηρίζει την εκδήλωση, στη Λευκωσία. Θα υπάρξει ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση μέσω του συνδέσμου http://www.ouc.ac.cy/web/guest/event
 
Ο Στυλιανός Κατάκης επιχειρεί να παρουσιάσει τις αλλαγές που συντελούνται στην πόλη της Επιδαύρου και το ιερό του Ασκληπιού κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, όπως αυτές αποτυπώνονται στις αρχαιολογικές, φιλολογικές και επιγραφικές μαρτυρίες και τις πρόσφατες ανασκαφικές έρευνες υπό την αιγίδα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
 Περίληψη διάλεξης

Με αφορμή την επαναδραστηριοποίηση του Πανεπιστημίου Αθηνών όχι μόνο στο Ασκληπιείο αλλά και στην ελάχιστα γνωστή πόλη της Επιδαύρου παρουσιάζεται μία συνοπτική εικόνα των αλλαγών που συντελέστηκαν κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους, την δεύτερη περίοδο ακμής του ιερού. Έμφαση δίνεται στις μεταβατικές περιόδους, όπως παρουσιάζονται στις αρχαιολογικές, φιλολογικές και επιγραφικές μαρτυρίες και τις πρόσφατες ανασκαφικές έρευνες: από τη μεταφορά της λατρείας του Ασκληπιού στη Ρώμη στις αρχές του 3ου αι. π.Χ. στην επίσκεψη του Μόμμιου το 146 π.Χ., και από τις καταστροφές του πρώιμου 1ου αι. π.Χ. στην επίσκεψη του Αδριανού και την ευεργετική συνεισφορά του συγκλητικού Αντωνίνου τον 2ο αι. μ.Χ. και κατόπιν, στην Ύστερη Αρχαιότητα, τον 4ο και τον 5ο αι., οπότε γεννώνται ερωτηματικά για τη σχέση της πόλης και του ιερού με την επεκτεινόμενη χριστιανική θρησκεία.


Στυλιανός Ε. Κατάκης

Επίκουρος καθηγητής Ρωμαϊκής Αρχαιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πτυχιούχος και κατόπιν διδάκτωρ (1992) του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα διατριβής «Επίδαυρος. Τα γλυπτά των Ρωμαϊκών χρόνων από το Ιερό του Απόλλωνος Μαλεάτα και του Ασκληπιού» που εκδόθηκε το 2002 από την εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία. Εισήχθη κατόπιν διαγωνισμού στην Αρχαιολογική Υπηρεσία (1993) και υπηρέτησε στην ΙΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Χαλκίδος και στην Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Πολιτισμός». Από το 2009 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπεύθυνος των πανεπιστημιακών ανασκαφών στην πόλη και το Ασκληπιείο Επιδαύρου, μαζί με τον ομ. καθ. Β. Λαμπρινουδάκη, όπως και στο λεγ. «Ρωμαϊκό Βαλανείο» της Ραφήνας, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής. Οι ανακοινώσεις σε συνέδρια και οι δημοσιεύσεις του σε επιστημονικά περιοδικά σχετίζονται κυρίως με την πλαστική των ρωμαϊκών χρόνων (https://uoa.academia.edu/StylianosKatakis). Υπό εκτύπωση από την Ακαδημία Αθηνών, στη σειρά Corpus Signorum Imperii Romani, βρίσκεται ο πρώτος τόμος του Καταλόγου των ρωμαϊκών σαρκοφάγων που φυλάσσονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.