Δ Τ Τ Π Π Σ spacerheight22 Κ
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
                     
 
 

Έτος Κυκλικής Οικονομίας: Προκλήσεις και προοπτικές

Ημερομηνία :
Έναρξη 04/04/2017
Λήξη 04/04/2017
Ώρα 19:00
Τόπος διεξαγωγής :
 Αμφιθέατρο κτηρίου κεντρικών γραφείων Cyta (Λευκωσία)
Είδος εκδήλωσης :
 Αλλο
Ηλεκτρονική σελίδα εκδήλωσης :
 
  _self

Εκδήλωση για το «Έτος Κυκλικής Οικονομίας: Προκλήσεις και προοπτικές»

Από τη γραμμική διαδικασία «παραγωγή, κατανάλωση, απόρριψη» σε ένα νέο μοντέλο που βασίζεται στο τετράπτυχο «επαναχρησιμοποίηση, επισκευή, ανακαίνιση και ανακύκλωση». Αυτή είναι η Κυκλική Οικονομία, σύμφωνα με την οποία ένα προϊόν που ολοκληρώνει τον κύκλο ζωής του χρησιμοποιείται ξανά και ξανά, δημιουργώντας έτσι περαιτέρω αξία και ελαχιστοποιώντας την παραγωγή αποβλήτων και τη χρήση πόρων.

Το 2017 είναι για την Ευρώπη το έτος της Κυκλικής Οικονομίας και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), σε συνεργασία με τη Cyta, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Έτος Κυκλικής Οικονομίας: Προκλήσεις και προοπτικές». Αναλύουν και συζητούν με το κοινό ο δρ. Αντώνης Ζορπάς, Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του ΑΠΚΥ, και ο Θεόδουλος Μακρυγιάννης, Επικεφαλής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στη Cyta.

Η εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 4 Απριλίου 2017 στις 19.00, στα κεντρικά γραφεία της Cyta στη Λευκωσία. Στηρίζει ο Σύνδεσμος Επιστημόνων και Μηχανικών Περιβάλλοντος Κύπρου.
 
Ο Αντώνης Ζορπάς θα εισαγάγει το κοινό στο θέμα «Αειφόρος Ανάπτυξη και οι φιλόδοξοι στόχοι της Κυκλικής Οικονομίας. Προκλήσεις, Προβληματισμοί και Προοπτικές» και θα καταδείξει πως η διαμόρφωση ενός μοντέλου Κυκλικής Οικονομίας κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς το παραδοσιακό γραμμικό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης «παίρνω-φτιάχνω-απορρίπτω» έρχεται σε σύγκρουση με τη φιλοδοξία για Αειφόρο Ανάπτυξη. Το πώς αυτό το νέο μοντέλο συμβάλλει στην ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων και των αποβλήτων και κατ' επέκταση στην πρόληψη της υποβάθμισης του περιβάλλοντος θα εξηγήσει πρακτικά ο Θεόδουλος Μακρυγιάννης με την παρέμβασή του «το Πρόγραμμα Μηδενικής Παραγωγής Αποβλήτων στη Cyta».
 
Η εκδήλωση είναι ανοικτή για το κοινό. Τη συζήτηση συντονίζει η Αθηνά Βιολάρη, ραδιοφωνική παραγωγός. Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα ακολουθήσει δεξίωση.


Σε συνεργασία με τη Υπό την αιγίδα της Στηρίζει ο

 

 

 

 
Επικοινωνία: press@ouc.ac.cy | www.ouc.ac.cy | (357) 22411600
http://www.ouc.ac.cy/web/guest/mme«Πρόγραμμα Μηδενικής Παραγωγής Αποβλήτων στη Cyta»
Θεόδουλος Μακρυνιάννης, Επικεφαλής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης Cyta
 
Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη της Cyta αγκαλιάζει όλους τους τομείς της κοινωνίας και αφορά στην ευθύνη της προς τους πελάτες, το προσωπικό, τους συνεργάτες και προμηθευτές της, την ευρύτερη κοινωνία και το κράτος. H έμπρακτη ευθύνη της Cyta απέναντι στο περιβάλλον αναγνωρίζεται για ακόμα μια φορά, καθιστώντας την τον πρώτο οργανισμό στην Κύπρο με μηδενικά απόβλητα στις χωματερές, μέσω της επαλήθευσης «Zero Waste to Landfill». Στην παρουσίασή του ο Θεόδουλος Μακρυγιάννης θα αναφερθεί στο πως επιτυγχάνεται αποτελεσματική και ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων της Cyta, στην αειφόρο χρήση των πόρων, στην πρόληψη της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, καθώς και στις συνεχείς προσπάθειες για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε όλο το φάσμα της λειτουργίας του Οργανισμού.

Θεόδουλος Μακρυγιάννης
Σπούδασε με υποτροφία Μηχανολόγος Μηχανικός στο πανεπιστήμιο Glamorgan (Ουαλία) και απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στη Διαχείριση Κινδύνου & Τεχνολογία της Ασφάλειας από το πανεπιστήμιο Aston (Αγγλία). Απέκτησε τον τίτλο Certified Manager από το Ινστιτούτο Πιστοποιημένων Επαγγελματιών Διοίκησης ICPM και το διεθνές τεχνικό πιστοποιητικό NEBOSH (IOG) για την ασφαλή λειτουργία εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Εθνική Εξεταστική Επιτροπή Επαγγελματικής Ασφάλειας & Υγείας της Αγγλίας. Είναι διαπιστευμένος σύμβουλος από το Ίδρυμα Τεχνολογίας Κύπρου σε θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης, ενέργειας, διαχείρισης ασφάλειας & υγείας και συστημάτων ποιότητας ISO9000. Εργάστηκε στα διυλιστήρια της Shell στην Αγγλία και στην Environmental Management Consultants ως Σύμβουλος σε θέματα ασφάλειας, υγείας, ενέργειας και περιβάλλοντος. Από το 2002 εργάζεται στη Cyta, όπου για 13 χρόνια κατείχε τη θέση του Λειτουργού Ασφάλειας και Υγείας, ενώ από το 2015 κατέχει τη θέση του Επικεφαλής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Οργανισμού. Διετέλεσε γραμματέας του Συνδέσμου Ασφάλειας και Υγείας Κύπρου και είναι αντιπρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη CSR Cyprus.

 
«Αειφόρος Ανάπτυξη και Οι φιλόδοξοι στόχοι της Κυκλικής Οικονομίας. Προκλήσεις, Προβληματισμοί και Προοπτικές»
Δρ. Αντώνης Ζορπάς, Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του ΜΠΣ «Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος», Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου
 
Λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχόμενη παραγωγή και αλόγιστη κατανάλωση των πόρων μέσα από το παραδοσιακό γραμμικό μοντέλο της οικονομίας «παίρνω-φτιάχνω-απορρίπτω», κρίνεται επιβεβλημένη η ανάπτυξη ενός νέου κυκλικού μοντέλου όπου ο κύκλος ζωής των προϊόντων θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Έτσι θα μπορούμε να ανταποκριθούμε στην ευρύτερη φιλοδοξία για Αειφόρο Ανάπτυξη στο πλαίσιο της συνεχόμενης και αυξανόμενης πίεσης που δέχεται το περιβάλλον. Μίας πίεσης που έχει αντίκτυπο στην κοινωνία και στην οικονομία μιας περιοχής. Όλη αυτή η πίεση που δέχεται το ευρύτερο περιβάλλον προέρχεται από α) την παγκόσμια αύξηση του πληθυσμού και του πλούτου, β) την καταναλωτική μας ανάγκη για αγαθά που χρειάζονται πολύτιμα υλικά για να κατασκευαστούν, γ) τις ενεργειακές και διατροφικές μας ανάγκες, δ) την απουσία μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής προσέγγισης που θα περιλαμβάνει θέματα αλλαγής συμπεριφοράς και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Πέραν αυτών, η νέα πρόκληση του Στρατηγικού Μοντέλου Ανάπτυξης της Κυκλικής Οικονομίας έχει να δώσει στην κοινωνία σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας, βελτίωση της ποιότητας ζωής, οικονομική ανάπτυξη και ορθολογιστική διαχείριση των φυσικών πόρων και των αποβλήτων μας.

Δρ. Αντώνης Ζορπάς
Σπούδασε Χημικός Μηχανικός με διατριβή στη Μηχανική Περιβάλλοντος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Διετέλεσε για πάνω από 12 χρόνια ενεργό στέλεχος σε πολλούς οργανισμούς ως σύμβουλος Μηχανικός, σχεδιάζοντας και αναπτύσσοντας βιομηχανικές μονάδες, προϊόντα, σχέδια διαχείρισης αποβλήτων κ.ά. Παράλληλα, για τουλάχιστον 17 χρόνια, δραστηριοποιείται ενεργά στον τομέα της Χημικής Μηχανικής και στη Διαχείριση και Μηχανική Περιβάλλοντος. Ειδικεύεται σε θέματα Διαχείρισης Αποβλήτων (Στερεών & Υγρών), Στρατηγικών Σχεδιασμών Ανάπτυξης Προγραμμάτων Μηδενικής Παραγωγής & Πρόληψης Αποβλήτων και Μεταβολισμού των Πόλεων, λαμβάνοντας υπόψη μοντέλα Ανάλυσης Κύκλου Ζωής, Αειφόρου Ανάπτυξης και Κυκλικής Οικονομίας. Είναι σήμερα Λέκτορας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος», με πλούσιο ακαδημαϊκό, επικουρικό και ερευνητικό έργο με σημαντικές αναφορές σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια. Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων και Μηχανικών Περιβάλλοντος Κύπρου και Σύμβουλος της Επιτρόπου Περιβάλλοντος από το 2013, μέλος της Τεχνικής Επιτροπής Περιβάλλοντος από το 2014, Επιστημονικός Συνεργάτης του Τομέα Γενικής Έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2008 και μέλος Συμβουλευτικής Επιτροπής του οργανισμού EURASHE για θέματα στρατηγικής ανάπτυξης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία από το 2016.