«Συμβολικοί πόλεμοι και πολιτισμική ταυτότητα στην Κύπρο και στην Ελλάδα: από την πόλωση στην αυτογνωσία» [Σειρά Διαλέξεων Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου]

Ημερομηνία :
Έναρξη 05/04/2017
Λήξη 05/04/2017
Ώρα 18:30
Τόπος διεξαγωγής :
 Σπίτι της Κύπρου
Είδος εκδήλωσης :
 Ομιλία
Ηλεκτρονική σελίδα εκδήλωσης :
 
  _self
 Διάλεξη
Αναπληρωτή Καθηγητή Χρήστου Δερμεντζόπουλου

 «Συμβολικοί πόλεμοι και πολιτισμική ταυτότητα στην Κύπρο και στην Ελλάδα: από την πόλωση στην αυτογνωσία»

 
Έντονες διαμάχες στον χώρο της δημόσιας και όχι μόνο ιστορίας έχουν πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, προκαλέσει γεγονότα συνδεόμενα με το πεδίο του πολιτισμού και της κουλτούρας. Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Χρήστος Δερμεντζόπουλος, ακαδημαϊκός υπεύθυνος του μεταπτυχιακού προγράμματος «Πολιτιστική Πολιτική και Ανάπτυξη» του ΑΠΚΥ πραγματεύεται το θέμα «Συμβολικοί πόλεμοι και πολιτισμική ταυτότητα στην Κύπρο και στην Ελλάδα: από την πόλωση στην αυτογνωσία», με το οποίο συνεχίζεται η Σειρά Διαλέξεων Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Σπίτι της Κύπρου και τον ΕΠΟΚ. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Τετάρτη, 5 Απριλίου 2017, στις 18:30, στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα (Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα, 10557 Αθήνα).
 
Η Σειρά Διαλέξεων πραγματοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας και σύμπραξης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, του Σπιτιού της Κύπρου και του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδας με στόχο την ανάδειξη θεμάτων εκπαιδευτικού, πολιτιστικού, ιστορικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος που αφορούν στην Κύπρο. Για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος (2016-2017) και μέχρι τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθούν συνολικά πέντε διαλέξεις. Με την ολοκλήρωση του κύκλου διαλέξεων, βεβαιώσεις παρακολούθησης θα χορηγηθούν από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου σε όσους παρακολούθησαν τη σειρά. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
 

Περίληψη εισήγησης:

 
Αφενός, από τα σχολικά βιβλία ιστορίας έως την προβολή της ταινίας του Γαβρά Παρθενών στο νέο μουσείο της Ακρόπολης στην Ελλάδα και αφετέρου, από τη διπλωματική οργή για τη γυμνή Αφροδίτη στα νέα διαβατήρια έως την πρόσφατη διαμάχη για έναν πίνακα ζωγραφικής στο πλαίσιο έκθεσης της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης (Πάφος 2017) στην Κύπρο, οι πολιτισμικές συγκρούσεις πολώνονται γύρω από ζητήματα που χαρακτηρίζουν τη σχέση έθνους και ιστορίας και αναδεικνύουν έντονα τους ισχυρούς συμβολισμούς στη συγκρότηση των σύγχρονων πολιτισμικών ταυτοτήτων των δύο χωρών. Ωστόσο, όπως θα επιχειρήσει να θίξει στη διάλεξή του ο Χρήστος Δερμεντζόπουλος, οι χρήσεις και οι καταχρήσεις της ιστορίας ως βασικής πολιτισμικής πρακτικής στον δημόσιο λόγο και στις συμβολικές συγκρούσεις οδηγούν μονίμως την ελληνική και την κυπριακή κοινωνία στον διχασμό και στην πόλωση, χωρίς να διαγράφεται στον ορίζοντα το πέρασμα από το πεδίο της σύγκρουσης στο πεδίο της παρατήρησης και, τέλος, στο πεδίο του αναστοχασμού και της αυτογνωσίας.
 

Εισηγητής:

 
Ο Χρήστος Δερμεντζόπουλος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων όπου διδάσκει Ανθρωπολογία της Τέχνης, Πολιτισμικές Σπουδές και Ιστορία-θεωρία του Κινηματογράφου και είναι ακαδημαϊκός υπεύθυνος στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Πολιτιστική Πολιτική και Ανάπτυξη» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Έχει γράψει τα βιβλία «Το ληστρικό μυθιστόρημα στην Ελλάδα. Μύθοι, Παραστάσεις, Ιδεολογία (1997)», «Η επινόηση του τόπου. Νοσταλγία και μνήμη στην Πολίτικη κουζίνα (2013)» και έχει συνεπιμεληθεί τους συλλογικούς τόμους «Ανθρωπολογία, Κουλτούρα και Πολιτική» (με τον Μ. Σπυριδάκη, 2004) και «Όψεις του Λαϊκού Πολιτισμού» (με τον Β. Νιτσιάκο, 2007). Eίναι guest editor (με την Ράνια Κοσμίδου) του ειδικού τόμου Studies in Cultural Memory στο International Journal of Media and Cultural Politics (2016). Διευθύνει τις σειρές Κινηματογραφικές Σπουδές και Ετερότητες-Εκδόσεις Ανθρωπολογικής Κριτικής στις εκδόσεις Μεταίχμιο και είναι μέλος από το 1996 της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού θεωρίας και πολιτισμού, Ουτοπία.
 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ