Δ Τ Τ Π Π Σ spacerheight22 Κ
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
                     
 
 

"Ένας αρχαίος κωμικός ποιητής από την Πάφο: ο Σώπατρος" [Σειρά διαλέξεων Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου]

Ημερομηνία :
Έναρξη 01/02/2017
Λήξη 01/02/2017
Ώρα 18:00
Τόπος διεξαγωγής :
 
Είδος εκδήλωσης :
 Συνάντηση
Ηλεκτρονική σελίδα εκδήλωσης :
 
  _self

 
Διάλεξη
Κοσμήτορα Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών
Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου
Καθηγητή κ. Βάιου Λιαπή
 
Ένας αρχαίος κωμικός ποιητής από την Πάφο: ο Σώπατρος

 

Με τη διάλεξη του Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή κ. Βάιου Λιαπή, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα Ένας αρχαίος κωμικός ποιητής από την Πάφο: ο Σώπατρος, αρχίζει την Τετάρτη, 1η Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 18:00, στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α Σύνταγμα, η «Σειρά Διαλέξεων Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου».

Χαιρετισμό θα απευθύνουν, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Κενεβέζος και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδος κ. Ηρακλής Ζαχαριάδης.

Ο νέος αυτός κύκλος διαλέξεων συνδιοργανώνεται από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Σπίτι της Κύπρου και τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων Ελλάδος, και πραγματοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας και γόνιμης σύμπραξης των τριών φορέων με στόχο την ανάδειξη θεμάτων εκπαιδευτικού, πολιτιστικού, ιστορικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος που αφορούν στην Κύπρο.

Για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος και μέχρι τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθούν συνολικά πέντε διαλέξεις. Η παρακολούθηση είναι ελεύθερη. Με την ολοκλήρωση του κύκλου διαλέξεων, βεβαιώσεις παρακολούθησης θα χορηγηθούν από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου σε όσους θα παρακολουθήσουν τη Σειρά.

Όπως αναφέρει ο κ. Λιαπής, ο Σώπατρος από την Πάφο (4ος/3ος αιώνας π.Χ.) είναι από τους ελάχιστους Κύπριους δραματουργούς της αρχαιότητας για τους οποίους έχουν σωθεί στοιχειώδεις πληροφορίες, οι οποίες, ωστόσο, είναι, ως επί το πλείστον, αινιγματικές. Ιδιαίτερα δύσκολο είναι το πρόβλημα της ειδολογικής κατάταξής του: στις αρχαίες πηγές αναφέρεται ως παρωδός, φλυακογράφος ή κωμικός. Στο πλαίσιο της διάλεξης αυτής, θα έχουμε, μεταξύ άλλων, την ευκαιρία να δούμε τι σημαίνει ο καθένας από τους όρους αυτούς και θα διαπιστώσουμε ότι ο Σώπατρος υπήρξε κατά πάσα πιθανότητα παρωδός, δηλαδή συγγραφέας παρωδιών (κωμικών παραλλαγών) γνωστών έργων της κλασικής τραγωδίας, ακόμη και του ομηρικού έπους.

Ο κ. Βάιος Λιαπής είναι Καθηγητής στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Θεατρικές Σπουδές του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Γλασκώβης. Έχει δημοσιεύσει μονογραφίες και άρθρα σχετικά με την τραγωδία του 5ου και του 4ου αιώνα π.Χ., την αρχαία ελληνική σοφιολογική γραμματεία, την αρχαία ελληνική θρησκεία, την επιβίωση της αρχαίας τραγωδίας κτλ. Το πιο πρόσφατο από τα βιβλία του είναι το A Commentary on the ‘Rhesus’ Attributed to Euripides (Oxford University Press, 2012).