Sidebar

25
Πεμ, Απρ

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων : 5-10 Μαρτίου 2023

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων από 05 έως 10 Μαρτίου 2023 του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), δημόσιου πανεπιστημίου εξειδικευμένου στις σπουδές αποκλειστικά εξ αποστάσεως, περιλαμβάνει (τηλε)διαλέξεις και εκδηλώσεις ανοικτές για το ευρύ κοινό.


Κυριακή, 5 Μαρτίου 2023 | 20:00

Τηλεδιάλεξη: «Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε καιρό πολέμου: Νομικό πλαίσιο, νέες προκλήσεις και πρόσφατες εξελίξεις. Μια στοχευμένη επισκόπηση»

Live link:   https://bit.ly/3BYQdkJ

 

Στο πέρασμα της ιστορίας, η πολιτιστική κληρονομιά υπήρξε συχνά στόχος κατά τη διάρκεια ένοπλων συρράξεων, είτε ως παράπλευρη απώλεια, είτε ως λεία κλεφτών ή τυχοδιωκτών. Συχνά, βέβαια, εμβληματικά μνημεία και πολιτιστικά αγαθά μετατρέπονται σκόπιμα σε στόχους, στο πλαίσιο μιας συντονισμένης προσπάθειας για την εξάλειψη της συλλογικής μνήμης και γνώσης των κοινωνιών ή ενός ολόκληρου πολιτισμού. Η Δρ Άρτεμις Α. Παπαθανασίου, Νομικός Σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας με εξειδίκευση στο διεθνές δίκαιο, θα μιλήσει με θέμα: «Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε καιρό πολέμου: Νομικό πλαίσιο, νέες προκλήσεις και πρόσφατες εξελίξεις. Μια στοχευμένη επισκόπηση», σε ανοικτή τηλεδιάλεξη που φιλοξενεί το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Πολιτιστική Πολιτική και Ανάπτυξη» την Κυριακή 5 Μαρτίου 2023 στις 20:00. Η ομιλία θα μεταδοθεί μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης στον σύνδεσμο https://bit.ly/3BYQdkJ


Δευτέρα, 6 Μαρτίου 2023 | 19:00

Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ (4ος κύκλος): Η Δρ. Πηνελόπη Χατζηδημητρίου συνομιλεί με τον σκηνοθέτη Γιώργο Ζαμπουλάκη για την Προδοσία του Χάρολντ Πίντερ.

Live link: https://bit.ly/3BqTB7B

 

Η Προδοσία του Χάρολντ Πίντερ είναι ένα από τα κορυφαία έργα της σύγχρονης παγκόσμιας δραματουργίας και αποτελεί πάντα μία πρόκληση για τον σκηνοθέτη. Στο έργο, ο συγγραφέας καταγράφει την ιστορία ενός ερωτικού τριγώνου, στήνοντας για τους ήρωές του ένα ευφυές παιχνίδι με τον χρόνο. Ο θεατής έρχεται αντιμέτωπος με το παιχνίδι των σχέσεων, τις κρυφές επιδιώξεις, τις σκόπιμες αποκρύψεις, τα μυστικά και ψέματα, αλλά κυρίως με τις αντιφάσεις της ζωής. Ένας από τους σημαντικούς σκηνοθέτες και δασκάλους υποκριτικής της γενιάς του, ο Γιώργος Ζαμπουλάκης σκηνοθέτησε την Προδοσία σε νέα μετάφραση του Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη, αυτόν το χειμώνα για την Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Την εμπειρία αυτή θα συζητήσει με τη Δρα Πηνελόπη Χατζηδημητρίου (Διδάσκουσα της Θεματικής Ενότητας 'Θεατρική Πρακτική: Εφαρμογές Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας") τη Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023 στο πλαίσιο του 4ου κύκλου ανοικτών τηλεδιαλέξεων με γενικό τίτλο «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ».

Τη σειρά διαλέξεων διοργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές». Η διαδικτυακή συζήτηση θα αρχίσει στις 19:00 και θα μεταδοθεί μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ διαδικτυακά στον σύνδεσμο https://bit.ly/3BqTB7B


Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2023 | 18:00

Τηλεδιάλεξη: «Οι Οικοσυστημικές Υπηρεσίες και η Βιοποικιλότητα ως δείκτες Περιβαλλοντικής και Κλιματικής Αλλαγής» (Γυναίκες και Επιστήμες Περιβάλλοντος)

Live link: https://bit.ly/3fJUO3K

 

Το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος» σε συνεργασία με το Εργαστήριο Διαχείρισης Χερσαίων Οικοσυστημάτων διοργανώνουν κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 Σειρά Διαλέξεων με γενικό τίτλο «Γυναίκες και Επιστήμες Περιβάλλοντος». Τον 5ο Κύκλο της Σειράς Διαλέξεων στηρίζει το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023 φιλοξενούμενη ομιλήτρια είναι η Δρ Βάλια (Ευαγγελία) Δράκου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, και ο τίτλος της τηλεδιάλεξής της είναι: «Οι Οικοσυστημικές Υπηρεσίες και η Βιοποικιλότητα ως δείκτες Περιβαλλοντικής και Κλιματικής Αλλαγής». Η ομιλία θα αρχίσει στις 18:00 και θα μεταδοθεί μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του Πανεπιστημίου στον σύνδεσμο https://bit.ly/3fJUO3K.