Sidebar

20
Σαβ, Απρ

[05.12.2022] Συναυλία: «Σεφέρης – Κύπρος – Μικρασία: Η μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονεί»

«Η Κύπρος είναι ένας τόπος όπου το θαύμα λειτουργεί ακόμη», Γιώργος Σεφέρης

Ο Γιώργος Σεφέρης, ο σπουδαίος αυτός Έλληνας ποιητής και νομπελίστας, είχε μια στενή σχέση με την Κύπρο και βαθιά αγάπη για το νησί μας. Στα ταξίδια του στην Κύπρο την τριετία 1953-1955 έγραψε κάποια από τα σπουδαιότερα ποιήματά του αφιερωμένα στο νησί, τα οποία αναδεικνύουν τον πολιτιστικό πλούτο και ταυτότητα, την ιστορία και τις αξίες της Κύπρου, που παραμένουν αναλλοίωτες, επίκαιρες και διαχρονικές.

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο πλαίσιο των εορτασμών του για τα 20 χρόνια από την ίδρυσή του, τιμώντας τον ποιητή και με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη μικρασιατική καταστροφή, παρουσιάζει μία ιδιαίτερη συναυλία με τίτλο: «Σεφέρης – Κύπρος – Μικρασία: Η μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονεί». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2022 στις 20:30 στο Ξυδάδικο στη Λεμεσό (Γενεθλίου Μιτέλλα 34, 3036).

Ο λόγος των ποιητών ήταν και είναι πάντα λόγος αλήθειας, παρηγοριάς και αγώνα για κάθε λαό, που θέλει να κρατηθεί ζωντανός και ενεργός σε πέτρινα χρόνια. Στη συναυλία, την οποία επιμελείται ο μουσικός, συνθέτης και ερμηνευτής Γιώργος Καλογήρου, θα ερμηνευτούν μελοποιημένα ποιήματα από τη συλλογή «Ημερολόγιο Καταστρώματος Γ’» του Σεφέρη, η οποία εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 1955. Τα τραγούδια από την ποιητική αυτή συλλογή θα πλαισιώνουν νέες συνθέσεις σε στίχους της Ευρυδίκης Περικλέους-Παπαδοπούλου με θέμα τη Μικρά Ασία, καθώς και ποιήματα Κύπριων ποιητών όπως ο Μιχάλης Πασιάρδης, ο Βασίλης Μιχαηλίδης και ο Δημήτρης Λιπέρτης, μελοποιημένα από τον συνθέτη Γ. Καλογήρου. Η παρουσίαση των τραγουδιών αυτών γίνεται με τη συνοδεία παραδοσιακών και σύγχρονων οργάνων (λαούτο, κιθάρα, φλάουτο, κρουστά, σαντούρι), δίνοντας τη συνέχεια και τη συνύπαρξη του παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον.


Είσοδος 5 Ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων: Tickethour Cyprus και σε όλα τα καταστήματα της ACS Courier Cyprus

Πληροφορίες: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 Συντελεστές

Γιώργος Καλογήρου: Ερμηνεία, κιθάρα

Χαράλαμπος Παντελή: Λάουτο, λάφτα, κιθάρα

Κωνσταντίνα Ξενοφώντος: Ερμηνεία, κρουστά

Βερόνικα Αλωνεύτου: Σαντούρι

Κωνσταντίνος Μακαρίτης: Φλάουτο

Χρήστος Πεττεμερίδης: Αφηγητής

 

 

ΣυναυλίαΣεφέρηςΚύπροςΜικρασία