Sidebar

23
Τρι, Απρ

Επιστημονική Ημερίδα του ερευνητικού έργου EcoWinery [15.12.2021]

 

To ερευνητικό έργο «EcoWinery: Eco-innovation for the production of low environmental footprint wine», στην κοινοπραξία υλοποίησης του οποίου συμμετέχει το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, διοργανώνει την Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2021, επιστημονική, διαδικτυακή, ημερίδα με τίτλο: «Γεωργία χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος: διαχείριση εισροών για αποθήκευση άνθρακα και προστασία της βιοποικιλότητας». Με ομιλητές και ομιλήτριες από κυπριακά, ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια και οργανισμούς, η ημερίδα θα επικεντρωθεί, μεταξύ άλλων, σε διεθνείς πολιτικές και μεθοδολογίες για γεωργία χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος και στην παρουσίαση των κύριων ερευνητικών αποτελεσμάτων του έργου EcoWinery, όπως για παράδειγμα εργαλεία για τον υπολογισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στο κρασί και οι επιπτώσεις των γεωργικών πρακτικών στη βιοποικιλότητα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, μέσω zoom, μεταξύ 17:30 και 20:30, στον σύνδεσμο: https://bit.ly/3d9P0Mn

Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να δηλώσει συμμετοχή (και για λήψη πιστοποιητικού παρακολούθησης), εδώ: https://forms.gle/jsLjmBDeSYyFGSc5A

Το έργο EcoWinery χρηματοδοτείται από το Κυπριακό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (Πρόγραμμα Restart 2016-2020) και στοχεύει: α) στην προώθηση της οικολογικής καινοτομίας στα οινοποιεία και αμπελώνες της Κύπρου και β) στην ανάπτυξη τεχνολογικών καινοτομιών για την αντιμετώπιση των σημαντικών οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων του κλάδου, σύμφωνα με το στρατηγικό πλαίσιο «Ευρώπη 2020» για έξυπνη ανάπτυξη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Υπεύθυνος ερευνητής για το ΑΠΚΥ είναι ο Γιάννης Βογιατζάκης, Καθηγητής στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος», επικεφαλής του Εργαστηρίου Διαχείρισης Χερσαίων Οικοσυστημάτων. To έργο EcoWinery συντονίζει τo Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου με τη συμμετοχή του Οινοποιείου Νικολαΐδης και των διεθνών εταίρων, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και University of Aberdeen.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

17.30 -17.35

Καλωσόρισμα

Μενέλαος Σταυρινίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ)

Γεωργία χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος: Διεθνείς πολιτικές και μεθοδολογίες

17.35 -17.50

Η Νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική και η σύνδεσή της με τους στόχους της ΕΕ για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή

Μενέλαος Σταυρινίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΠΑΚ

17:50 - 18.10

LCA and Carbon Footprint for key food products

Ian Vasquez Rowe, Associate Professor, Pontificia Universidad Católica del Perú

18.10 - 18:30

CFT to CFTp: Updating the Cool Farm Tool for perennial crops

Patrick Lawrence, Cool Farm Alliance

18.30 -18.50

Ενεργειακό, ανθρακικό και υδατικό αποτύπωμα σε αγροτικά και φυσικά οικοσυστήματα: Μία εφαρμογή εντός δικτύου Natura 2000

Δημήτρης Πλατής, Υποψήφιος Διδάκτωρ

Αντρέας Μαμώλος, Καθηγητής, Τμήμα Γεωπονίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

18.50-19.00

Ερωτήσεις - συζήτηση

Το ερευνητικό έργο EcoWinery:  Έρευνα και αποτελέσματα

19.00 – 19.05

Το έργο EcoWinery

Βασίλης Λίτσκας, Ερευνητικός Συνεργάτης ΤΕΠΑΚ

19.05 – 19.20

Απλά εργαλεία για τον υπολογισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στο κρασί

Βασίλης Λίτσκας,  Ερευνητικός Συνεργάτης ΤΕΠΑΚ

19.20-19.40

Η επίπτωση των γεωργικών πρακτικών στη βιοποικιλότητα και ενσωμάτωση αυτών στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κρασιού και των προϊόντων αμπέλου

Αθανασία Μανδουλάκη και Άντρη Βαρνάβα, Ερευνητικές Συνεργάτιδες, ΤΕΠΑΚ

Έλλη Τζυρκαλλή, Ερευνητική Συνεργάτης, Εργαστήριο Διαχείρισης Χερσαίων Οικοσυστημάτων, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου

19.40 – 19.55

Ενεργειακή ανάλυση στο οινοποιείο για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος

Γιώργος Κωστάντζος, Ερευνητικός Συνεργάτης, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Βασίλης Λίτσκας, Ερευνητικός Συνεργάτης ΤΕΠΑΚ

19.55 – 20.10

Διαχείριση του αμπελώνα με στόχο την αποθήκευση άνθρακα

Βασίλης Λίτσκας, Ερευνητικός Συνεργάτης ΤΕΠΑΚ

20.10 – 20.30

Ερωτήσεις - συζήτηση – κλείσιμο ημερίδας