Sidebar

20
Σαβ, Απρ

Πρόγραμμα Τηλεδιαλέξεων ΑΠΚΥ: 9-15 Μαΐου 2020 (2)

 

 

Την εβδομάδα 9 - 15 Μαΐου 2020 τα Προγράμματα Σπουδών του Ανοικτού Πανεπιστήμιου Κύπρου (ΑΠΚΥ), στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης και της κοινωνικής τους προσφοράς, οργανώνουν χρήσιμες και χρηστικές τηλεδιαλέξεις και podcasts, με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους, που καλύπτουν ποικίλη θεματολογία. Οι τηλε-εκδηλώσεις στο δημόσιο Ανοικτό Πανεπιστήμιο και μοναδικό στην Κύπρο, που από την έναρξη της λειτουργίας του το 2006 προσφέρει σπουδές αποκλειστικά εξ αποστάσεως, είναι ανοικτές στο ευρύ κοινό μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ.


Κυριακή 10 Μαΐου 2020 στις 20:00

Live link : https://bit.ly/2yjRhUg

 

Στον κύκλο συζητήσεων με τίτλο «Η Ψηφιακή Επικοινωνία στην εποχή του COVID-19: προκλήσεις και ευκαιρίες», η Δρ. Λήδα Τσενέ, Σύμβουλος Επικοινωνίας και διδάσκουσα στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία» συζητά την Κυριακή 10/5 στις 20.00 με τον Ανδρέα Δημάτο, Διευθυντή Επικοινωνίας της ΠΑΕ ΑΕΚ για την επόμενη μέρα της κρίσης του Covid-19. Πώς άλλαξε η επικοινωνία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό περιβάλλον της ομάδας; Ποιες δράσεις προγραμματίζονται για την "επανασύνδεση" με φιλάθλους, χορηγούς και συνεργάτες; Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα εντός και εκτός γηπέδου;

Τη Σειρά συζητήσεων «COVID19: Επικοινωνία, κατ' εξαίρεση» εγκαινίασαν το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία» του ΑΠΚΥ και το περιοδικό δημοσιογραφία. Κάθε συζήτηση αναρτάται σε μορφή video podcast μέσω των YouTube Channels του ΑΠΚΥ και του περιοδικού δημοσιογραφία.


Δευτέρα 11 Μαΐου 2020 στις 20:00

Live link : https://bit.ly/3dLtWek

 

H Δρ. Κωνσταντίνα Ζηροπούλου, ακαδημαϊκός, θεατρολόγος και διδάσκουσα στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» παρουσιάζει, στο «Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ», τις βασικές ερμηνευτικές γραμμές και αναλύει το έργο «Ολεάννα» του πολυβραβευμένου Αμερικανού συγγραφέα Ντέιβιντ Μάμετ.

Το έργο σκιαγραφεί τις σχέσεις εξουσίας που αναπτύσσονται στη δημοκρατική ‘ουτοπία’ ενός ‘ελεύθερου’ πανεπιστημιακού ιδρύματος, καθώς η συμφωνία των πρωταγωνιστών, ενός καθηγητή και μίας φοιτήτριας του για ιδιαίτερα μαθήματα μεταβάλλεται σε μια ψυχολογική και σωματική σύγκρουση, χωρίς όρια, σεβασμό και λογική.

Στόχος του Κύκλου τηλεδιαλέξεων για τη νεότερη & σύγχρονη δραματουργία με γενικό τίτλο «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ», που εγκαινίασε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές», είναι να φέρει σε επαφή το ευρύ κοινό και τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΑΠΚΥ με μια πλειάδα έργων-σταθμών του παγκοσμίου θεάτρου και να παρουσιάσει τις βασικές ερμηνευτικές γραμμές τους. Θα μεταδίδεται διαδικτυακά κάθε Δευτέρα έως τις 8 Ιουνίου 2020.


Δευτέρα 11 Μαΐου 2020 στις 20:00

Live link : https://tinyurl.com/y8y4wskw

 

Τη δυναμική της πολιτικής επικοινωνίας ενός έθνους-κράτους στη διαμόρφωση των διεθνών οικονομικών του σχέσεων με βάση τη θεωρία πεδίου, όπως αναπτύχθηκε από τον Γάλλο κοινωνιολόγο Πιερ Μπουρντιέ, θα αναπτύξει ο Δρ. Νικόλαος Κοσκινάς σε τηλεδιάλεξη με τίτλο «Η Πολιτική Επικοινωνία ως βάση διεξαγωγής του Διεθνούς Εμπορίου, 19ος – 20ος αιώνας». Η τηλεδιάλεξη διοργανώνεται από το Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» και εντάσσεται στη Θεματική Ενότητα «Θέματα οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας του σύγχρονου ελληνισμού».


Τρίτη 12 Μαΐου 2020 στις 20:00

Live link : https://bit.ly/2RVESNl

 

Tην ηλικία ως κοινωνικο-πολιτισμική κατασκευή, η οποία νοηματοδοτείται ιστορικά μέσω συγκεκριμένων λόγων (discourses), που διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε και συζητάμε για τις ηλικίες, θα αναλύσει στην τηλεδιάλεξη με τίτλο «Κριτική ανάλυση λόγου της τηλεοπτικής μυθοπλασίας: Η περίπτωση των ηλικιακών ταυτοτήτων» η Αναστασία Στάμου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στον Τομέα Γλωσσολογίας και Διδακτικής του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στη διάλεξη, η οποία εντάσσεται στη Σειρά με τίτλο «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί», που διοργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία», η ομιλήτρια θα εξετάσει και θα αναλύσει τις μυθοπλαστικές αναπαραστάσεις παιδιών και ηλικιωμένων γυναικών στον λόγο της ιδιωτικής τηλεόρασης. Χρησιμοποιώντας ως μελέτες περίπτωσης οκτώ δημοφιλείς τηλεοπτικές κωμικές σειρές και χαρακτήρες των δεκαετιών του 1990 και του 2000 (πριν την κρίση) και αναλύοντας συγκεκριμένες σκηνές από τις εν λόγω σειρές, θα πραγματευθεί με βάση την Κριτική Ανάλυση Λόγου/ Κριτικές Σπουδές Λόγου αν και σε ποιον βαθμό ο λόγος της ιδιωτικής τηλεόρασης «παρακολουθεί» τη μετάβαση από παραδοσιακές (νεωτερικές) ηλικιακές οριοθετήσεις σε πιο ρευστές (μετανεωτερικές) εννοιολογήσεις.

Ο κύκλος τηλεδιαλέξεων του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» επιδιώκει να φέρει το ευρύ κοινό σε επαφή με θέματα που άπτονται της ελληνικής γλώσσας, της λογοτεχνίας και των γραμματισμών και να προαγάγει τη δια βίου μάθηση. Οι διαλέξεις θα μεταδίδονται κάθε Τρίτη από τις 28 Απριλίου έως τις 9 Ιουνίου 2020.


Τετάρτη 13 Μαΐου 2020 στις 19.00

Live link : https://bit.ly/2zg7cmX

 

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τους μύθους και τις πραγματικότητες του νέου κορωνοϊού και της νόσου που προκαλεί COVID-19 στην τρέχουσα πανδημία, θα αναλύσει σε τηλεδιάλεξη, ανοικτή στο κοινό, ο Δρ. Ελπιδοφόρος Σωτηριάδης, Διδάσκων στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Διοίκηση Μονάδων Υγείας», Αναπληρωτής Καθηγητής στο ΑΠΚΥ από το ερχόμενο καλοκαίρι, και Επίκουρος Καθηγητής στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ο Δρ. Σωτηριάδης, με ειδίκευση στην επιδημιολογία, την προληπτική ιατρική και την ιατρική της εργασίας, θα παρουσιάσει τις έννοιες της υγείας, δημόσιας υγείας και προαγωγής της υγείας σε συνάρτηση με τα μικρόβια και την αλληλεπίδρασή τους με τον άνθρωπο, στο πλαίσιο της περίφημης θεωρίας της υγιεινής. Θα αναλύσει, ακόμη, τους τρόπους μετάδοσης των μικροοργανισμών με στόχο την κατανόηση της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης. Τέλος, θα παρουσιάσει χρήσιμα στοιχεία σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού και την επίδρασή του στον γενικό πληθυσμό.