Sidebar

24
Τετ, Απρ

Το ΑΠΚΥ αποχαιρετά τον Μίκη Θεοδωράκη

Η ακαδημαϊκή κοινότητα του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου αποχαιρετά με βαθιά συγκίνηση και θλίψη τον μεγάλο οικουμενικό δημιουργό, τον σπουδαίο Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη. Βαθιά είναι και η ευγνωμοσύνη μας για την πολύτιμη παρακαταθήκη -τις μουσικές, τα έργα και τους αγώνες του- και για τα όσα γενναιόδωρα χάρισε στον Ελληνισμό, αλλά και στην παγκόσμια κοινότητα στη μακρόχρονη και πλούσια πορεία του. Το αποτύπωμά του στον πολιτισμό, στη μουσική, στην τέχνη, στην πολιτική, στην πολιτισμική και στην εθνική μας ταυτότητα και στη δημόσια ζωή θα μείνει ανεξίτηλο στους αιώνες. Μια τεράστια Ψυχή, ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ένας από τους κύριους εκφραστές του ελληνισμού, αλλά και ένας από τους μεγάλους του κόσμου. Με το όραμα και το έργο του ύψωσε το πνευματικό επίπεδο του ελληνικού λαού, αφύπνισε συνειδήσεις, ενέπνευσε ανθρώπους, φώτισε τον ελληνισμό, αναγνωρίστηκε και αγαπήθηκε ως τα πέρατα της γης. Ο πνευματικός του πλούτος και οι αγώνες του για τη Δημοκρατία, τη Λευτεριά, τη Δικαιοσύνη και τη Ρωμιοσύνη αποτελούν εξαίρετα παραδείγματα ήθους για τις νέες γενιές.

Το σπουδαίο έργο του τίμησε το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεών του τον Ιούνιο του 2007 με μουσικοχορευτική παράσταση, αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη (🖼️ Φωτογραφικό υλικό: https://bit.ly/3jQkICy), αλλά και τον Απρίλη του 2019. Πενήντα πέντε χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα (1964), το έργο του επίσης σπουδαίου Έλληνα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, το «Άξιον Εστί», το οποίο μελοποίησε και μετέτρεψε σε ορατόριο ο Μίκης Θεοδωράκης, παρουσίασε το ΑΠΚΥ στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών. Την παράσταση, η οποία ήταν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, διηύθυνε ο Κωνσταντίνος Δημηνάκης, ένας από τους πιο ανερχόμενους μαέστρους της νέας γενιάς, και συμμετείχαν σε αυτή: η Χορωδία Brucknerchor Linz της Αυστρίας, η Xορωδία Cantus Novus Femina 20μελής Ορχήστρα Δωματίου, ο Γιώργος Καλογήρου, ο Ανδρέας Ζένιος και ο Νεοκλής Νεοκλέους. 🖼️ Φωτογραφικό υλικό: https://bit.ly/3l8f9Pz

«Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου πάντα θα τιμά το έργο και την προσωπικότητα των μεγάλων εκφραστών του Ελληνισμού. Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο μαχητής Μίκης, με τις δημιουργίες, τα εμβληματικά έργα και τη δράση του θα αποτελεί πάντα σημείο αναφοράς για τους αγώνες, πάντα φάρος και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Τον ευχαριστούμε θερμά για όσα απλόχερα μας πρόσφερε. Θα είναι πάντα ένα κομμάτι της ελληνικής ψυχής και πάντα στο συλλογικό υποσυνείδητό μας» δηλώνει ο Καθηγητής Πέτρος Πασιαρδής, Πρύτανης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.

 

Σώπα όπου να 'ναι θα σημάνουν οι καμπάνες.

Ας είναι ελαφρύ το χώρα που θα σε σκεπάσει. Είσαι ήδη Αθάνατος.

 

theodorakis