Sidebar

20
Σαβ, Απρ

«Adapting Greek Tragedy: Contemporary Contexts for Ancient Texts»: Νέος συλλογικός τόμος σε επιμέλεια των Βάιου Λιαπή και Αύρας Σιδηροπούλου

Με άρθρα δεκαπέντε κορυφαίων μελετητών και επαγγελματιών του θεάτρου θα κυκλοφορήσει τον προσεχή Μάιο 2021 ο συλλογικός τόμος με τίτλο «Adapting Greek Tragedy: Contemporary Contexts for Ancient Texts» σε επιμέλεια του Βάιου Λιαπή, Καθηγητή του Αρχαίου Θεάτρου και της Πρόσληψής του, και της Αύρας Σιδηροπούλου, σκηνοθέτιδος και Αναπληρώτριας Καθηγήτριας. Και οι δύο επιμελητές διδάσκουν στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Στον τόμο των εκδόσεων Cambridge University Press οι συγγραφείς εξετάζουν τρόπους σύγχρονης προσαρμογής της αρχαίας τραγωδίας ως μια απόπειρα ανάδειξης και δυναμικής αλληλεπίδρασης σημερινών δημιουργών με ένα είδος που ήκμασε στην Ελλάδα πριν από 25 περίπου αιώνες, αλλά διατηρεί ακέραιη τη ζωτικότητά του έως τις μέρες μας.

Υιοθετώντας μια ποικιλία μεθοδολογικών προσεγγίσεων και διαφορετικών απόψεων, ο συλλογικός τόμος προσφέρει μια περιεκτική, όσο και ενδελεχή παρουσίαση των πρόσφατων εξελίξεων στον τομέα της διασκευής του αρχαίου δράματος. Στο εν λόγω πόνημα αναδεικνύονται σημαντικά θεωρητικά ζητήματα για τους τρόπους με τους οποίους οι διασκευές της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας μπορούν να διευκολύνουν νέες προσεγγίσεις σε μια σειρά σύγχρονων θεμάτων, όπως η σχέση των ανθρώπων με το κλασικό παρελθόν, οι διαφοροποιήσεις των αντιλήψεών μας για τις εθνικές και πολιτιστικές ταυτότητες, καθώς και η λειτουργία και η αξία του ελληνικού δράματος στις σημερινές πολιτιστικές βιομηχανίες.

Ο τόμος αποτελεί ένα σημαντικό βοήθημα για μελετητές, φοιτητές και όλους όσοι ενδιαφέρονται για τις Κλασσικές Σπουδές, το Θέατρο, το Δράμα και τη θεατρική πράξη και ένα ενδιαφέρον εγχειρίδιο για το θεατρόφιλο κοινό.

 

AdaptingGreekTragedy bookcover