25
Πεμ, Απρ

Το ΑΠΚΥ και το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων συμπράττουν προς όφελος της Κοινωνίας των Πολιτών

 

 

 

 

Με κοινό στόχο την ενίσχυση της συμμετοχής του πολίτη στα κοινά και την ενδυνάμωση του ρόλου της Κοινωνίας των Πολιτών σε όλα τα επίπεδα, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) και το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων θεσμοθέτησαν, στις 18 Φεβρουαρίου 2021, τη συνεργασία τους με την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης. Το πλαίσιο συνεργασίας υπέγραψαν ο Πρύτανης του ΑΠΚΥ Καθηγητής Πέτρος Πασιαρδής και ο Επίτροπος Εθελοντισμού και ΜΚΟ κ. Γιάννης Γιαννάκη.

Η συνεργασία των δύο δημόσιων φορέων εστιάζει, μεταξύ άλλων, σε έργα προσφοράς υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στον πολίτη με κύριους άξονες τον εθελοντισμό και την κοινωνική συνοχή, στην υλοποίηση εθελοντικών και εκπαιδευτικών δράσεων για την ανάπτυξη της ενεργού πολιτότητας και την εφαρμογή των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, καθώς και στην από κοινού διεκδίκηση χρηματοδότησης για ερευνητικά και εκπαιδευτικά έργα και καινοτόμες πρωτοβουλίες.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Επίτροπος κ. Γ. Γιαννάκη σημείωσε ότι ο εθελοντισμός είναι η δύναμη της Κοινωνίας των Πολιτών και αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό των εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών προτεραιοτήτων για συνεργασία στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη της κοινωνίας.  Ιδιαίτερη έμφαση χρειάζεται να αποδοθεί, σημείωσε, και στον ρόλο της εκπαίδευσης για την προώθηση της ισότητας, την καλλιέργεια διαπολιτισμικών ικανοτήτων και την ενίσχυση της ενεργού πολιτότητας.

Ο Πρύτανης του ΑΠΚΥ Καθηγητής Π. Πασιαρδής υπογράμμισε ότι η κοινωνική προσφορά και η ουσιαστική συμβολή στην πολιτισμική και βιώσιμη ανάπτυξη της κοινωνίας αποτελεί μία από τις κύριες επιδιώξεις του Πανεπιστημίου.  Πρόκειται για μία αξία που διαπνέει τη στρατηγική και την καθημερινή λειτουργία του, σημείωσε, όπως ακριβώς και η προώθηση της διά βίου μάθησης, που μετουσιώνεται από το ΑΠΚΥ σε πραγματικότητα, μέσα από την προσφορά σπουδών και επιμόρφωσης αποκλειστικά εξ αποστάσεως.  Με γνώμονα την ευθύνη και τον στόχο του να προσφέρει προστιθέμενη αξία στην κοινωνία μέσα από την προσφορά εκπαίδευσης χωρίς περιορισμούς και χωρίς αποκλεισμούς, το ΑΠΚΥ θέτει την επιστημονικότητα και τεχνογνωσία του προσωπικού και τις σύγχρονες υποδομές τηλεκπαίδευσής του στη διάθεση του Γραφείου του Επιτρόπου για την υλοποίηση δράσεων ενθάρρυνσης του εθελοντισμού και συμμετοχής του πολίτη στα κοινά.

Στη συνάντηση, στα γραφεία του ΑΠΚΥ, παρευρέθηκαν ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου κ. Πανίκος Πέγκας, ο Αντιπρύτανης Καθηγητής Γιάννης Μανωλόπουλος, καθώς και ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου και του Γραφείου του Επιτρόπου, οι οποίοι θα εργαστούν προς την ανάπτυξη του πλαισίου συνεργασίας των δύο φορέων.

 

 

VolunteeringCommissioner 11

 

VolunteeringCommissioner 9

 

VolunteeringCommissioner 4