Sidebar

19
Παρ, Απρ

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου για θέματα παρενόχλησης

 

 

 

 

 

Τις τελευταίες ημέρες έχουμε γίνει μάρτυρες μιας σειράς καταγγελιών από επώνυμα πρόσωπα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, και όχι μόνο, αναφορικά με το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης. Ένα απαράδεκτο φαινόμενο, για το οποίο όλοι ως κοινωνία αλλά και ο καθένας χωριστά, οφείλουμε πάντοτε να παίρνουμε μέτρα με σκοπό την πρόληψή του, επιδεικνύοντας ταυτόχρονα αυστηρά μηδενική ανοχή εκεί και όπου παρουσιάζεται.

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ), αντιλαμβανόμενο την κρισιμότητα του ζητήματος, υιοθέτησε εδώ και μερικά χρόνια Κώδικα Δεοντολογίας θέτοντας στο επίκεντρο των δράσεών του τον Άνθρωπο και την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Συγκεκριμένα, ο Κώδικας Δεοντολογίας του ΑΠΚΥ εκφράζει τις βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν τη συμπεριφορά και τις σχέσεις μεταξύ των εργαζομένων (ακαδημαϊκού/διοικητικού προσωπικού) και των φοιτητών/φοιτητριών, καθώς και τη μεταξύ τους επικοινωνία και συνεργασία με βάση την κείμενη Νομοθεσία. Στοχεύει ουσιαστικά στην αποφυγή πιθανών φαινομένων σεξουαλικής και/ή ψυχολογικής παρενόχλησης/κακομεταχείρισης, εκφοβισμού, κατάχρησης εξουσίας, αυθαίρετων διακρίσεων και περιθωριοποίησης στον χώρο εργασίας. Στο πλαίσιο μάλιστα ενημέρωσης όλων των εργαζομένων, το Πανεπιστήμιο διοργάνωσε σειρά εσωτερικών σεμιναρίων με θέμα την παρενόχληση και την κακομεταχείριση στον χώρο εργασίας.

Παράλληλα, οι Αρχές του Πανεπιστημίου θέσπισαν τον θεσμό του Συνηγόρου του Εργαζομένου υπερθεματίζοντας με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο πόσο σημαντικό θεωρεί το Ίδρυμα το θέμα της έγκαιρης αναφοράς τέτοιας φύσεως περιστατικών. Σύμφωνα με τους όρους εντολής, ο Συνήγορος έχει την ευθύνη και την αρμοδιότητα να διερευνά κάθε καταγγελία, προφορική ή γραπτή, με πλήρη σεβασμό της εχεμύθειας, της αντικειμενικότητας και της προσωπικότητας των εμπλεκομένων. Η διερεύνηση μπορεί να γίνει με ανεπίσημη ή επίσημη διαδικασία, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση του καταγγελλόμενου περιστατικού αλλά και την επιθυμία του καταγγέλλοντα ή της καταγγέλλουσας. Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις του ΑΠΚΥ αναφορικά με τα πιο πάνω θέματα, μπορεί κανείς να αντλήσει επικοινωνώντας με τα στελέχη του Τομέα Ανθρώπινου Δυναμικού του Πανεπιστημίου μας στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να τονίσω πως τόσο εγώ ως Πρύτανης αλλά και όλα τα μέλη των Ακαδημαϊκών και Διοικητικών Αρχών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, δηλώνουμε παρόντες και τασσόμαστε στο πλευρό των μελών μας, προσφέροντας την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση εκεί και όπου χρειάζεται. Για εμάς, όπως αναφέρεται και στον Κώδικα Δεοντολογίας, όλοι θεωρούνται ίσοι ως προς το δικαίωμα να εργάζονται ή να φοιτούν σε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον, όπου η συμπεριφορά εκάστου χαρακτηρίζεται από αξιοπρέπεια και ευγένεια, απέχοντας από προσβλητικές, εχθρικές, εκφοβιστικές ή ταπεινωτικές συμπεριφορές. Σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε και να εργαζόμαστε για την ισχυροποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στον τόπο μας.

 

Καθηγητής Πέτρος Πασιαρδής,

Πρύτανης Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου