Sidebar

20
Σαβ, Απρ

«Τι είναι Ύστερη Αρχαιότητα: Συναγωγή μελετών για τον υστερορωμαϊκό κόσμο»: Νέος συλλογικός τόμος σε επιστημονική επιμέλεια του Αναπλ. Καθηγητή Γιώργου Δεληγιαννάκη

 

 

 

 

 

Σε επιστημονική επιμέλεια και με εισαγωγικά σχόλια του Γεώργιου Ν. Δεληγιαννάκη, Αναπληρωτή Καθηγητή της Ύστερης Αρχαιότητας στο Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), κυκλοφόρησε ο συλλογικός τόμος με τίτλο «Τι είναι ύστερη Αρχαιότητα: Συναγωγή μελετών για τον υστερορωμαϊκό κόσμο» (εκδ. Ηρόδοτος 2020, σελ. 981).

Το βιβλίο έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό της ελληνικής βιβλιογραφίας για την Ύστερη Αρχαιότητα (π. 300-700 μ.Χ.), τη μεταιχμιακή περίοδο που ενώνει την Αρχαιότητα με τον Μεσαίωνα. Η Ύστερη Αρχαιότητα σηματοδοτείται από την πτώση της Ρώμης, τη συνάντηση του ελληνορωμαϊκού κόσμου με τη χριστιανική κοσμοθεωρία, την επιβίωση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας στην Ανατολή και τη ραγδαία εξάπλωση των Αράβων και του Ισλάμ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Η έκδοση προσφέρει –σε επιμελημένη μετάφραση από την αγγλική, τη γαλλική και την ιταλική γλώσσα– μία επιλογή δεκαεπτά (17) μελετών με ιδιαίτερη επιρροή στη μελέτη της εν λόγω ιστορικής περιόδου, οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων (εκπαίδευση, φιλοσοφικός βίος, τέχνη, ιστοριογραφία και λογοτεχνία, αστικός πολιτισμός, και άλλα).

Περιλαμβάνει μελέτες από τους Πολύμνια Αθανασιάδη, Αντώνη Καλδέλλη, Άγγελο Χανιώτη, Clifford Ando, Alan Cameron, Averil Cameron, Jaś Elsner, Andrea Giardina, Garth Fowden, Ramsay MacΜullen, Fergus Millar, Charles Pazdernik, Marc van Uytfanghe, Raymond Van Dam, Edward Watts, Michael Whitby, Mark Whittow. Καινοτομία της έκδοσης αποτελεί το γεγονός ότι κάθε μία από τις μελέτες αυτές συνοδεύεται από εισαγωγικό σημείωμα που σχολιάζει τον αντίκτυπό της, την εντάσσει στον τρέχοντα επιστημονικό διάλογο και καθοδηγεί περαιτέρω τον αναγνώστη.

Ένα συλλογικό έργο που καλύπτει χρονολογικά και θεματικά ολόκληρη την ιστορική αυτή περίοδο, αλλά και που αγγίζει ζητήματα, τα οποία απασχολούν διαχρονικά την ελληνική διανόηση και αφορούν τον σύγχρονο κόσμο γενικότερα, όπως π.χ. η σχέση ελληνισμού και χριστιανισμού, η εθνική ταυτότητα, η θέση της ελληνορωμαϊκής κληρονομιάς και του χριστιανισμού στη σύγχρονη Ευρώπη, κ.ά.

 

Deligiannakis YsteriArxaiothta bookcoverDeligiannakis YsteriArxaiothta bookcover back