Sidebar

25
Πεμ, Απρ

Πρόγραμμα Τηλεδιαλέξεων ΑΠΚΥ: 1-8 Μαΐου 2020

 

 

Την εβδομάδα 1-8 Μαΐου 2020 τα Προπτυχιακά και Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών του Ανοικτού Πανεπιστημόυ Κύπρου, στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης και της κοινωνικής τους προσφοράς, οργανώνουν χρήσιμες και χρηστικές τηλεδιαλέξεις και podcasts, με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους, που καλύπτουν ποικίλη θεματολογία. Οι τηλε-εκδηλώσεις στο δημόσιο Ανοικτό Πανεπιστήμιο και μοναδικό στην Κύπρο, που προσφέρει σπουδές αποκλειστικά εξ αποστάσεως με 15ετή εμπειρία και τεχνογνωσία, είναι ανοικτές στο ευρύ κοινό μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ.


Live link : https://bit.ly/2yjRhUg

 

Σάββατο 2 Μαΐου 2020 στις 12:00

Υπό τον τίτλο «COVID-19: μένουμε εν οίκω δημοσιογραφούμε εν δήμω!», ο Λεωνίδας Βατικιώτης, δημοσιογράφος, οικονομολόγος και διδάσκων στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία», συζητά με τον δημοσιογράφο Άρη Χατζηστεφάνου για τη δημοσιογραφία σε περιόδους έκτακτης ανάγκης. Θα αναφερθούν σε παραδείγματα ψευδών ειδήσεων, τον τρόπο που κάλυψαν την κρίση παραδοσιακά και σύγχρονα Μέσα Ενημέρωσης και θα αξιολογήσουν τη στάση που κράτησαν απέναντι στους φορείς της ενημέρωσης κρατικές κι άλλες επίσημες πηγές.

Δευτέρα 4 Μαΐου στις 20:00

Στον κύκλο συζητήσεων με τίτλο «Η Ψηφιακή Επικοινωνία στην εποχή του COVID-19: προκλήσεις και ευκαιρίες», η Δρ. Λήδα Τσενέ, Σύμβουλος Επικοινωνίας και διδάσκουσα στο ΜΠΣ «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία» συζητά με την Κασσιανή Μπένου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) και την Μαρίνα Τσέκου, Επιμελήτρια Εκπαίδευσης στο ίδιο Μουσείο, για την επίδραση του COVID-19 στον χώρο του πολιτισμού. Τι αλλάζει στον τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης της πολιτιστικής εμπειρίας και ποια βήματα θα ακολουθήσουν οι πολιτιστικοί οργανισμοί μετά την κρίση;

Τη Σειρά συζητήσεων «COVID19: Επικοινωνία, κατ' εξαίρεση» εγκαινίασαν το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία» του ΑΠΚΥ και το περιοδικό δημοσιογραφία. Κάθε συζήτηση αναρτάται σε μορφή video podcast μέσω των YouTube Channels του ΑΠΚΥ και του περιοδικού δημοσιογραφία.


Δευτέρα 4 Μαΐου 2020 στις 20:00

Live link : https://bit.ly/3dLtWek

 

Ο ακαδημαϊκός, φιλόλογος και θεατρολόγος Δρ. Γεώργιος Κράιας, διδάσκων στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές», παρουσιάζει τις βασικές ερμηνευτικές γραμμές και αναλύει το θεατρικό έργο «Λεωφορείον ο Πόθος» του Τένεσι Ουίλιαμς, ένα από τα κορυφαία έργα θεατρικού ρεαλισμού του 20ου αιώνα. Μέσα από την επαφή των διαφορετικών κοσμοθεωριών και συναισθημάτων των κύριων πρωταγωνιστών, ο Τ. Ουίλιαμς θίγει στο έργο του ψυχοκοινωνικά θέματα, όπως οι αντοχές των αντιλήψεων και των ηθικών κανόνων της κοινωνίας και των ανθρώπων, η βία, τα ερωτικά πάθη, η μοναξιά και η ανάγκη συντροφικότητας και αγάπης, αλλά και θέματα ταμπού για την εποχή (το έργο γράφτηκε το 1947), όπως ο ρατσισμός, οι νευρικές διαταραχές και η κατάθλιψη.

Στόχος του Κύκλου τηλεδιαλέξεων για τη νεότερη & σύγχρονη δραματουργία με γενικό τίτλο «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ», που εγκαινίασε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές», είναι να φέρει σε επαφή το ευρύ κοινό και τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΑΠΚΥ με μια πλειάδα έργων-σταθμών του παγκοσμίου θεάτρου και να παρουσιάσει τις βασικές ερμηνευτικές γραμμές τους.


Τρίτη 5 Μαΐου 2020 στις 20:00

Live link : https://bit.ly/2RVESNl

 

Την πολυπλοκότητα της σχέσης γλώσσας, ταυτότητας και εκπαίδευσης μέσα από τη μελέτη και παρουσίαση ερευνητικών δεδομένων από το κυπριακό συγκείμενο θα καταδείξει στην τηλεδιάλεξη με τίτλο «Γλώσσα, ταυτότητα και γλωσσική εκπαιδευτική πολιτική: Δεδομένα από το κυπριακό συγκείμενο», η Έλενα Ιωαννίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στη Διδακτική της Γλώσσας στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η διάλεξη εντάσσεται στον Κύκλο τηλεδιαλέξεων του Μεταπτυχιακού προγράμματος «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» με τίτλο «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί». Με αφετηρία το κοινωνιογλωσσολογικό πλαίσιο για τη γλώσσα και την ταυτότητα, η Δρ. Ιωαννίδου θα περιγράψει τη σχέση των δύο όρων μέσα από εθνογραφικά ερευνητικά παραδείγματα και θεωρητικές εννοιολογήσεις. Θα αναλυθεί επίσης η έννοια της γλωσσικής εκπαιδευτικής πολιτικής και μέσα από ερευνητικά παραδείγματα από την κυπριακή πραγματικότητα θα καταδειχθεί το χάσμα μεταξύ γλωσσικής πολιτικής και πράξης. Υπό αυτό το πρίσμα, θα παρουσιασθεί η πρόταση ενός εναλλακτικού διδακτικού μοντέλου για την ελληνική γλώσσα και οι λόγοι της απόσυρσης της μεταρρύθμισης αυτής το 2013.

Στόχος του Κύκλου τηλεδιαλέξεων του ΜΠΣ «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» είναι να φέρει σε επαφή το ευρύ κοινό με θέματα που άπτονται της ελληνικής γλώσσας, της λογοτεχνίας και των γραμματισμών και να προαγάγει τη δια βίου μάθηση. Οι διαλέξεις θα μεταδίδονται κάθε Τρίτη έως τις 9 Ιουνίου 2020.


Πέμπτη 7 Μαΐου 2020 στις 20:00

Live link : https://tinyurl.com/y8y4wskw

 

Τις ανασκαφές του Πανεπιστημίου του Cambridge στο προϊστορικό ιερό της Κέρου παρουσιάζουν το Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» και ο Αιγεύς – Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας. Κύριος ομιλητής της διαδικτυακής εκδήλωσης με τίτλο «The sanctuary at Keros in the Early Bronze Age: from centre of congregation to centre of power» («Το ιερό της Κέρου κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού: από κέντρο συνάθροισης σε κέντρο εξουσίας») είναι ο Dr. Michael Boyd (McDonald Institute for Archaeological Research University of Cambridge), ως εκπρόσωπος της ανασκαφικής ομάδας. Των ανασκαφικών εργασιών προΐσταται ο Emeritus Professor Lord Colin Renfrew και συμμετέχουν σε αυτές οι Ειρήνη Λεγάκη, Εύη Μαργαρίτη, Γιώργος Γαβαλάς, Ιωάννα Μουτάφη, Ayla Krijnen, Μυρτώ Γεωργακοπούλου, Μυρσίνη Γκούμα, James Herbst και Nathan Meyer.

Οι ανασκαφές της ομάδας την περίοδο 2016-2018 στην Κέρο και στον οικισμό του Δασκαλιού του 2750 π.Χ. συγκεκριμένα έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα και ανέδειξαν με σπάνιο τρόπο έναν κόσμο σε διαδικασία μετάβασης και μια πρώτη επανάσταση στο πεδίο ανταλλαγής ανθρώπων, αντικειμένων, ειδωλίων και πληροφοριών. Η μαρτυρία της Κέρου αποτέλεσε προάγγελο της αστικοποίησης που επρόκειτο να λάβει χώρα κατά τους επόμενους αιώνες στον γεωγραφικό χώρο του Αιγαίου, καθώς και μια πρώτη ένδειξη σταθερής μεταβολής σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας.