Νέα - Γενικές Ανακοινώσεις - Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου - Open University of Cyprus

Sidebar

08
Πεμ, Δεκ

Η Έδρα της UNESCO με αντικείμενο “Visual Anticipation and Futures Literacy towards Visual Literacy (Οπτική Προσδοκία και Εγγραμματισμός για το Μέλλον προς τον Οπτικό Εγγραμματισμό) ιδρύθηκε στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου με στόχο να ενισχύσει την κριτική οπτική σκέψη και δράση υποστηρίζοντας, έτσι, τη διαπολιτισμική ενσυναίσθηση και επικοινωνία, καθώς και την κοινωνική αλληλεγγύη. Διευθύντρια της Έδρας είναι η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βίκυ (Βάγια) Καραΐσκου.

Η εγκαθίδρυση της συγκεκριμένης Έδρας στο ΑΠΚΥ αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την Κύπρο, αφού η ανάθεση έγινε μέσα από μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική διαδικασία. Είναι, εξάλλου, η μοναδική Έδρα UNESCO στο εν λόγω πεδίο στον διεθνή χώρο, γεγονός που προσδίδει διεθνή αναγνώριση της δράσης του ΑΠΚΥ και της Διευθύντριας της Έδρας ειδικότερα στον τομέα του οπτικού εγγραμματισμού.

Η Τελετή Εγκαθίδρυσης (Launch Event) της Έδρας UNESCO θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022 στις 18:00 το απόγευμα στην Αίθουσα Αρχείου «Τάσσος Παπαδόπουλος» στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ). Θα μεταδοθεί ταυτόχρονα και διαδικτυακά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο: https://bit.ly/3BYQdkJ

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Πρύτανης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητής Πέτρος Πασιαρδή και η Πρόεδρος της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO κα. Λουκία Λοΐζου-Χατζηγαβριήλ. Διαδικτυακή παρέμβαση με θέμα “Future Imagining and Imagining the Future: Pathways to Enriched Futures Literacies” θα γίνει από τον κ. Riel Miller, Former Head of Foresight, UNESCO. Για την Έδρα UNESCO στο ΑΠΚΥ, τους στόχους, τις δράσεις και τις προοπτικές θα μιλήσει η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βάγια Καραΐσκου, Διευθύντρια της Έδρας.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

 

OUC UNESCOCHAIR LAUNCHEVENT Banner 1080x1080

 

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων από 8 έως 10 Δεκεμβρίου 2022 του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), δημόσιου πανεπιστημίου εξειδικευμένου στις σπουδές αποκλειστικά εξ αποστάσεως, περιλαμβάνει (τηλε)διαλέξεις και εκδηλώσεις ανοικτές για το ευρύ κοινό.


Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2022 | 18:00

Δημόσια τηλεδιάλεξη: «Κρίνοντας τους Κρίνοντες: Λόγοι και αιτίες της άστοχης δικαστικής κρίσης»

Live link: https://bit.ly/3yAfFNv

 

Επιθυμώντας να αναδείξει τη σημασία που έχει για την πολιτική διαδικασία σε μια δημοκρατική πολιτεία η ουσιαστική κριτική προς τους εκάστοτε κρίνοντες, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «ΠΝΥΚΑ: Πολιτική Ιστορία, Θεωρία και Πράξη» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου διορ­γανώνει στις 08/12/2022 δη­μόσια τη­λεδιάλεξη με ομι­λητή τον Δρα Κωνσταντίνο Τσίνα, Λέκτορα στο Τμήμα Νομι­κής του Πανεπιστημίου Κύπρου, και θέμα «Κρίνοντας τους Κρίνοντες: Λόγοι και αιτίες της άστοχης δικαστικής κρίσης».


Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2022 | 18:00

Τηλεδιάλεξη: «Aquatic Ecosystems and Global Change» (Γυναίκες και Επιστήμες Περιβάλλοντος)

Live link: https://bit.ly/3fJUO3K

 

Το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος» σε συνεργασία με το Εργαστήριο Διαχείρισης Χερσαίων Οικοσυστημάτων του ΑΠΚΥ διοργανώνουν κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 Σειρά Διαλέξεων με γενικό τίτλο «Γυναίκες και Επιστήμες Περιβάλλοντος». Την Πέμπτη 08/12/2022 φιλοξενούμενη ομιλήτρια είναι η Καθηγήτρια Tenna Riis (Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Aarhus), η οποία πραγματεύεται το θέμα: «Aquatic Ecosystems and Global Change / Υδατικά οικοσυστήματα και Κλιματική Αλλαγή» και επικεντρώνεται στο πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις περιοχές της Αρκτικής και προκαλεί δραστικές αλλαγές στο αρκτικό τοπίο.


Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2022 | 19:30

Υβριδική εκδήλωση: «Μια αρχαία πόλη γίνεται χριστιανική. 3 χρόνια αρχαιολογικής έρευνας του ΑΠΚΥ στην αρχαία Μεσσήνη (2020-2022)»

Αίθουσα εκδηλώσεων κεντρικού κτιρίου της Ελληνικής Τράπεζας στη Λευκωσία

Live link: https://tinyurl.com/y4ss9nyr

 

Το Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του ΑΠΚΥ με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Καθηγητή Γιώργο Δεληγιαννάκη και σε συνεργασία με την Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Μελετών, διεξάγει από το 2020 συστηματική ανασκαφική έρευνα στην αρχαία Μεσσήνη σε θέση όπου ανακαλύφθηκαν τα ερείπια πρωτοβυζαντινής εκκλησίας. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο κοινό ο Γιώργος Δεληγιαννάκης σε υβριδική εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022, στην αίθουσα εκδηλώσεων του κεντρικού κτιρίου της Ελληνικής Τράπεζας στη Λευκωσία (Γωνία Λεωφόρου Λεμεσού & Αθαλάσσας 200, 2025 Στρόβολος). Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ταυτόχρονα και διαδικτυακά. Το πλούσιο υλικό που συγκέντρωσε η ανασκαφική ομάδα προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για την ιστορία της βυζαντινής/μεσαιωνικής Μεσσήνης και φωτίζει πτυχές της μετάβασης μιας κοινωνίας οργανωμένης σύμφωνα με τις αρχές της ελληνορωμαϊκής πόλης σε βυζαντινή/μεσαιωνική.


Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2022 | 18:00

Τελετή εγκαθίδρυσης της έδρας UNESCO με αντικείμενο “Visual Anticipation and Futures Literacy towards Visual Literacy” 

Αίθουσα Αρχείου ΡΙΚ (Τ.Κ. 2120, Λευκωσία)

Live link:  https://bit.ly/3BYQdkJ

 

Η Έδρα της UNESCO με αντικείμενο “Visual Anticipation and Futures Literacy towards Visual Literacy” (Οπτική Προσδοκία και Εγγραμματισμός για το Μέλλον προς τον Οπτικό Εγγραμματισμό) ιδρύθηκε επίσημα στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου με στόχο να ενισχύσει την κριτική οπτική σκέψη και δράση υποστηρίζοντας, έτσι, τη διαπολιτισμική ενσυναίσθηση και επικοινωνία, καθώς και την κοινωνική αλληλεγγύη. Διευθύντρια της Έδρας είναι η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βίκυ (Βάγια) Καραΐσκου. Στην επίσημη τελετή εγκαθίδρυσης της έδρας το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022 θα χαιρετίσουν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγ. Πέτρος Πασιαρδής και η Πρόεδρος της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO κα. Λουκία Λοΐζου-Χατζηγαβριήλ. Διαδικτυακή παρέμβαση θα κάνει ο κ. Riel Miller, former Head of Foresight, UNESCO. Για την Έδρα και τους στόχους της θα μιλήσει η Διευθύντριά της Δρ Β. Καραΐσκου.


 
 

 

 

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) και το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού – Αμαθούντας (ΣΑΛΑ) υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης με στόχο την αμφίδρομη μεταφορά επιστημονικής γνώσης, εμπειρογνωμοσύνης και τεχνογνωσίας σε κοινούς τομείς συνεργασίας προς εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και την προσφορά προς την τοπική κοινωνία. Εκ μέρους του ΑΠΚΥ, το Μνημόνιο Συναντίληψης υπέγραψε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Πέτρος Πασιαρδής, και εκ μέρους του ΣΑΛΑ, ο Πρόεδρός του, Δήμαρχος Λεμεσού, κ. Νίκος Νικολαΐδης και ο Γενικός Διευθυντής του Συμβουλίου, κ. Γιάννης Τσουλόφτας.

Μιλώντας στην τελετή θεσμοθέτησης της συνεργασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2022 στα γραφεία του ΣΑΛΑ, ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Νικολαΐδης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της σύμπραξης της τοπικής αυτοδιοίκησης και των οργανισμών δημοσίας ωφελείας με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κύπρου. Σημείωσε ότι η εμπειρογνωμοσύνη του ακαδημαϊκού και ερευνητικού προσωπικού του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου στα πεδία της μηχανικής περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας, της διαχείρισης και προστασίας του περιβάλλοντος κ.ά., μπορεί να ενισχύσει σημαντικά το έργο του ΣΑΛΑ.

Η εξωστρέφεια και η ανάγκη για δημιουργική συνεργασία με άλλους φορείς της τοπικής κοινωνίας αποτελεί προτεραιότητα και στρατηγικό στόχο για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, τόνισε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του κ. Γιώργος Παπάς, με απώτερο σκοπό την παροχή ποιοτικής, ωφέλιμης και χρηστικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Χαιρετίζοντας την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ ΑΠΚΥ και ΣΑΛΑ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις δράσεις εξωστρέφειας του Πανεπιστημίου και την παροχή τεχνογνωσίας για την επίλυση προβλημάτων της κοινωνίας, πόσο δε μάλλον όταν αυτά αφορούν τη διαχείριση και προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της κυκλικής οικονομίας.

Ο Πρύτανης του ΑΠΚΥ, Καθηγητής Πέτρος Πασιαρδής, σημείωσε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για τη στρατηγική συνεργασία που θεσμοθετείται με το ΣΑΛΑ, η οποία θα έχει ως κύριο μέλημά της, μεταξύ άλλων, την από κοινού συμμετοχή στη διεκδίκηση εξωτερικής χρηματοδότησης για ερευνητικά και εκπαιδευτικά έργα προς όφελος της τοπικής ανάπτυξης και της ενδυνάμωσης της εθνικής οικονομίας και κοινωνίας. Υπογράμμισε τη χρονική συγκυρία αυτής της υπογραφής του Μνημονίου Συναντίληψης με το ΣΑΛΑ, η οποία είναι σημαντική για το ΑΠΚΥ, το οποίο συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια ζωής και προσφοράς στην ανώτατη εκπαίδευση, στην παιδεία, στον πολιτισμό και στην κοινωνία μας.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΑΛΑ Γιάννης Τσουλόφτας αναφέρθηκε στα ουσιαστικά οφέλη που θα προκύψουν από τη συνεργασία ενός τεχνικού οργανισμού με ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα για την προώθηση ερευνητικών έργων, την εκπόνηση μελετών και την αμφίδρομη ανταλλαγή επιστημονικών και τεχνικών δεδομένων. Σημείωσε ότι η συνεργασία στοχεύει, ακόμη, στην (επανα)κατάρτιση προσωπικού του ΣΑΛΑ με τη συμμετοχή του στα Προγράμματα Σπουδών που εξ αποστάσεως προσφέρει το ΑΠΚΥ, καθώς και στις ευκαιρίες που θα έχει η κοινότητα φοιτητών και αποφοίτων του Πανεπιστημίου για τοποθέτηση στο ΣΑΛΑ και απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας.

Στην τελετή υπογραφής του Μνημονίου Συναντίληψης συμμετείχαν στελέχη του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού του ΑΠΚΥ και προσωπικό του ΣΑΛΑ.

MoU ΑΠΚΥ ΣΑΛΑ

 

MoU ΑΠΚΥ ΣΑΛΑ 2

 

 

 

 

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων από 30 Νοεμβρίου έως 5 Δεκεμβρίου 2022 του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), δημόσιου πανεπιστημίου εξειδικευμένου στις σπουδές αποκλειστικά εξ αποστάσεως, περιλαμβάνει (τηλε)διαλέξεις και εκδηλώσεις ανοικτές για το ευρύ κοινό.


Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2022 | 17:00

Τηλεσεμινάριο: «Μάθε να λες «όχι». Οριοθέτηση και υγιείς σχέσεις»

Live link: https://tinyurl.com/38jtp8pf

 

Την Τετάρτη 30/11/2022 ολοκληρώνεται ο κύκλος δωρεάν ανοικτών διαδικτυακών σεμιναρίων συμβουλευτικής και ψυχολογικής στήριξης, τον οποίο διοργανώνει το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) κατά το τρέχον χειμερινό εξάμηνο 2022, με το σεμινάριο «Μάθε να λες «όχι». Οριοθέτηση και υγιείς σχέσεις». Η εισηγήτρια Νάταλυ Λούμπα, εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος και συνεργάτιδα του Γραφείου Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Στήριξης, θα αναλύσει την έννοια των ορίων και θα αναφερθεί στα διάφορα είδη ορίων. Επιπρόσθετα, θα διερευνηθούν οι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι αδυνατούμε να θέσουμε υγιή όρια και, τέλος, θα δοθούν χρήσιμες πρακτικές συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε δεξιότητες σωστής οριοθέτησης με διάφορα άτομα στη ζωή μας.


Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2022 | 11:00

Βιβλιοπαρουσίαση «Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής» του Αναπλ. Καθηγ. Αλέξανδρου Τσαδήρα

Live link: https://youtu.be/gUomsFbYux8

 

Η συμπλήρωση 25 χρόνων από τη θέσπιση του θεσμού του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή καθιστά την έκδοση της μονογραφίας με τίτλο «Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής» του Αναπληρωτή Καθηγητή Αλέξανδρου Τσαδήρα, Ακαδημαϊκού Υπεύθυνου του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» του ΑΠΚΥ και κατόχου Έδρας Jean Monnet, ιδιαίτερα επίκαιρη. Το βιβλίο θα παρουσιασθεί το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022 στις 11:00 στο ξενοδοχείο «Semeli» στη Λευκωσία με παρεμβάσεις και σχολιασμό από τον κ. Κώστα Κληρίδη, τέως Γενικό Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας, και τον Δρα Οδυσσέα Μιχαηλίδη, Γενικό Ελεγκτή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η βιβλιοπαρουσίαση θα μεταδοθεί και ζωντανά μέσω του καναλιού του ΑΠΚΥ στο YouTube.


Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2022 | 19:00

Ο Δρ Γιώργος Κράιας συζητά με τον Άκη Δήμου (Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ)

Live link: https://bit.ly/3BqTB7B

 

Συνεχίζεται τη Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2022, ο 4ος κύκλος ανοικτών τηλεδιαλέξεων με γενικό τίτλο «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ», τον οποίο διοργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» . Στο πλαίσιο της θεματικής Συνομιλώντας με σύγχρονους Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς, ο Δρ Γιώργος Κράιας, Συντονιστής της Θεματικής Ενότητας «Ιστορία του Θεάτρου και Δραματολογία Ι» του Προγράμματος Θεατρικές Σπουδές συζητά με τον θεατρικό συγγραφέα Άκη Δήμου. Θα αναλύσουν δραματολογικά τα έργα Το δάκρυ των χεριών (1999) και Το κενό αυτοπροσώπως (2015), θα συζητηθούν οι πηγές έμπνευσης του Α. Δήμου, ο τρόπος που χειρίζεται τα θέματα που πραγματεύεται στα έργα του, η κοινωνική-πολιτική οπτική του και, εν κατακλείδι, η όλη διαδικασία συγγραφής ενός θεατρικού έργου.


Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2022 | 20:30

Συναυλία «Σεφέρης – Κύπρος – Μικρασία: Η μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονεί» (20 χρόνια ΑΠΚΥ)

 

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο πλαίσιο των εορτασμών του για τα 20 χρόνια από την ίδρυσή του, τιμώντας τον Γιώργο Σεφέρη και τη στενή σύνδεσή του με την Κύπρο, και με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη μικρασιατική καταστροφή, παρουσιάζει μία ιδιαίτερη συναυλία με τίτλο: «Σεφέρης – Κύπρος – Μικρασία: Η μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονεί». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2022 στις 20:30 στο Ξυδάδικο στη Λεμεσό (Γενεθλίου Μιτέλλα 34, 3036). Συντελεστές: Γιώργος Καλογήρου: Ερμηνεία, κιθάρα, Χαράλαμπος Παντελή: Λάουτο, λάφτα, κιθάρα, Κωνσταντίνα Ξενοφώντος: Ερμηνεία, κρουστά, Βερόνικα Αλωνεύτου: Σαντούρι, Κωνσταντίνος Μακαρίτης: Φλάουτο, Χρήστος Πεττεμερίδης: Αφηγητής. Είσοδος 5 Ευρώ. Εισιτήρια μέσω Tickethour Cyprus. 
 

 

 

Η ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και του έργου των σημαντικών ανθρώπων της είναι ένα ουσιαστικό βήμα για τη διάσωση, προβολή και διατήρησή τους για τις μελλοντικές γενιές. Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ), το ψηφιακό πανεπιστήμιο της χώρας, υποστηρίζοντας έμπρακτα τις αξίες της ανοικτής πρόσβασης και της προβολής των πνευματικών πονημάτων σημαντικών δημιουργών, αποδέχθηκε με αμέριστη εκτίμηση την τιμητική δωρεά έργων του Κύπρου Χρυσάνθη από την οικογένειά του με στόχο την ψηφιοποίησή τους. Η ολοκλήρωση της 1ης φάσης της ψηφιοποίησης του σημαντικού αυτού αρχείου σηματοδοτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2022 με μια σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε στο ΑΠΚΥ, κατά την οποία ανακοινώθηκε η διάθεση σε ανοικτή πρόσβαση σεβαστού όγκου των έργων του Κύπριου δημιουργού, μέσω του Ιδρυματικού Αποθετηρίου του Πανεπιστημίου, την ΚΥΨΕΛΗ. Στην τελετή συμμετείχαν οι δύο υιοί του Κύπριου δημιουργού, ο Δρ Πάνος Χρυσάνθης, διαδικτυακά από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής όπου διαμένει, και ο Δρ Άνθος Χρυσάνθης, φίλοι της οικογένειας, το προσωπικό της Βιβλιοθήκης του ΑΠΚΥ, που ανέλαβε το έργο της ψηφιοποίησης, οι Πρυτανικές Αρχές και μέλη του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου.

Ο Κύπρος Χρυσάνθης είναι μια από τις μεγαλύτερες μορφές των γραμμάτων και του πνευματικού κόσμου της χώρας μας και η πολιτιστική παρακαταθήκη του αναγνωρίζεται διεθνώς. Τα έργα που ευγενώς παραχωρήθηκαν από την οικογένεια του δημιουργού στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου περιλαμβάνουν όλα τα τεύχη του περιοδικού «Πνευματική Κύπρος» (1960-2015, 438 τεύχη), ιατρικά και λογοτεχνικά έργα (παιδικά, ποιητικά, πεζά και θεατρικά), επιστολές, πρακτικά, χειρόγραφα, ανάτυπα ευρετήρια, φωτογραφικό υλικό και βραβεία. Συνολικά, η δωρεά έντυπων τεκμηρίων μέχρι στιγμής υπερβαίνει τους 1.500 τίτλους με τα πρόσθετα βιβλία που διατηρούσε ο Κύπρος Χρυσάνθης στη συλλογή του.

Στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Πρύτανης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Πέτρος Πασιαρδής, αναφέρθηκε στον ρόλο που διαδραματίζει το ΑΠΚΥ στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και στην κοινωνία ευρύτερα, καθώς και στην προστασία και μετάβαση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας στον ψηφιακό 21ο αιώνα. Ευχαρίστησε θερμά την οικογένεια του Κύπρου Χρυσάνθη και ιδιαίτερα τα παιδιά του Δρα Πάνο και Δρα Άνθο Χρυσάνθη για τη δωρεά και την εμπιστοσύνη τους προς το ΑΠΚΥ, όπως και το προσωπικό της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου που εργάστηκε με ζήλο «για το έργο αυτό, για τα αποτελέσματα του οποίου ολόκληρη η κοινωνία πρέπει να αισθάνεται περήφανη».

Ο Δρ Πάνος Χρυσάνθης, εκ μέρους της οικογένειας του δημιουργού, υπερθεμάτισε την αξία του Ιδρυματικού Αποθετηρίου ΚΥΨΕΛΗ του ΑΠΚΥ για την προβολή του έργου του Κύπρου Χρυσάνθη και άλλων δημιουργών στη διεθνή κοινότητα. Ευχαρίστησε θερμά το Πανεπιστήμιο και τη Βιβλιοθήκη του για την επιμέλεια της ψηφιοποίησης της συλλογής του δημιουργού, χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα «πραγματικό διαμάντι», καθώς και για την εκπλήρωση του ονείρου της συζύγου του, Λούλλας Χρυσάνθη, «να δει την ‘Πνευματική Κύπρο’ στο διαδίκτυο, σε ανοικτή πρόσβαση, ώστε να διατηρηθεί και να διαδοθεί στους αιώνες».

Εκ μέρους της Βιβλιοθήκης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Προϊστάμενός της κ. Στάθης Μαυροθέρης, ανέφερε ότι «η δωρεά έργων και τεκμηρίων από τη ζωή του Κύπρου Χρυσάνθη, σε συνάρτηση με το έργο της διάσωσης, διατήρησης και διάθεσής τους σε ανοικτή πρόσβαση, αποτελούν σημεία αναφοράς για τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς και καταδεικνύουν τις δυνατότητες των ψηφιακών τεχνολογιών στην προστασία και διάδοσή της. Στο πλαίσιο της τελετής προσωπικό της Βιβλιοθήκης παρουσίασε το ψηφιοποιημένο αρχείο ‘Κύπρος Χρυσάνθης’ στο Ιδρυματικό Αποθετήριο ΚΥΨΕΛΗ.


Φωτογραφικό υλικό: https://www.flickr.com/photos/oucyprus/albums/72177720304052555

 

OUC Invitation TeletiKyprouChrysanthi 28 11 2022

 

 

«Η Κύπρος είναι ένας τόπος όπου το θαύμα λειτουργεί ακόμη», Γιώργος Σεφέρης

Ο Γιώργος Σεφέρης, ο σπουδαίος αυτός Έλληνας ποιητής και νομπελίστας, είχε μια στενή σχέση με την Κύπρο και βαθιά αγάπη για το νησί μας. Στα ταξίδια του στην Κύπρο την τριετία 1953-1955 έγραψε κάποια από τα σπουδαιότερα ποιήματά του αφιερωμένα στο νησί, τα οποία αναδεικνύουν τον πολιτιστικό πλούτο και ταυτότητα, την ιστορία και τις αξίες της Κύπρου, που παραμένουν αναλλοίωτες, επίκαιρες και διαχρονικές.

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο πλαίσιο των εορτασμών του για τα 20 χρόνια από την ίδρυσή του, τιμώντας τον ποιητή και με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη μικρασιατική καταστροφή, παρουσιάζει μία ιδιαίτερη συναυλία με τίτλο: «Σεφέρης – Κύπρος – Μικρασία: Η μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονεί». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2022 στις 20:30 στο Ξυδάδικο στη Λεμεσό (Γενεθλίου Μιτέλλα 34, 3036).

Ο λόγος των ποιητών ήταν και είναι πάντα λόγος αλήθειας, παρηγοριάς και αγώνα για κάθε λαό, που θέλει να κρατηθεί ζωντανός και ενεργός σε πέτρινα χρόνια. Στη συναυλία, την οποία επιμελείται ο μουσικός, συνθέτης και ερμηνευτής Γιώργος Καλογήρου, θα ερμηνευτούν μελοποιημένα ποιήματα από τη συλλογή «Ημερολόγιο Καταστρώματος Γ’» του Σεφέρη, η οποία εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 1955. Τα τραγούδια από την ποιητική αυτή συλλογή θα πλαισιώνουν νέες συνθέσεις σε στίχους της Ευρυδίκης Περικλέους-Παπαδοπούλου με θέμα τη Μικρά Ασία, καθώς και ποιήματα Κύπριων ποιητών όπως ο Μιχάλης Πασιάρδης, ο Βασίλης Μιχαηλίδης και ο Δημήτρης Λιπέρτης, μελοποιημένα από τον συνθέτη Γ. Καλογήρου. Η παρουσίαση των τραγουδιών αυτών γίνεται με τη συνοδεία παραδοσιακών και σύγχρονων οργάνων (λαούτο, κιθάρα, φλάουτο, κρουστά, σαντούρι), δίνοντας τη συνέχεια και τη συνύπαρξη του παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον.


Είσοδος 5 Ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων: Tickethour Cyprus και σε όλα τα καταστήματα της ACS Courier Cyprus

Πληροφορίες: events@ouc.ac.cy

 

 Συντελεστές

Γιώργος Καλογήρου: Ερμηνεία, κιθάρα

Χαράλαμπος Παντελή: Λάουτο, λάφτα, κιθάρα

Κωνσταντίνα Ξενοφώντος: Ερμηνεία, κρουστά

Βερόνικα Αλωνεύτου: Σαντούρι

Κωνσταντίνος Μακαρίτης: Φλάουτο

Χρήστος Πεττεμερίδης: Αφηγητής

 

 

ΣυναυλίαΣεφέρηςΚύπροςΜικρασία

 

 
 

 

 

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου δέχεται αιτήσεις για την πλήρωση τεσσάρων (4) κενών θέσεων Ειδικού Επιστήμονα για μερική απασχόληση στα ερευνητικά προγράμματα  “WeNet: The Internet of Us” (https://www.internetofus.eu) και “RISE: Research Center on Interactive Media, Smart Systems, and Emerging Technologies” (http://teaming.cyens.org.cy).

Για την προκήρυξη σε pdf πατήστε εδώ ή στον σύνδεσμο της προκήρυξης, εδώ.

 

ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Οι αιτήσεις μαζί με τα σχετικά δικαιολογητικά θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά στον σύνδεσμο https://careers.ouc.ac.cy/apply  μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου 2022.

Για περισσότερες πληροφορίες οι υποψήφιοι μπορούν να επικοινωνούν με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Λοϊζο Μιχαήλ στην ηλεκτρονική διεύθυνση loizos@ouc.ac.cy.


ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου εφαρμόζει πολιτική ίσων ευκαιριών στο πλαίσιο των προσλήψεων και στα επακόλουθα στάδια επαγγελματικής σταδιοδρομίας και ενθαρρύνει άτομα ανεξαρτήτως φύλου ή ταυτότητας φύλου όπως υποβάλουν αίτηση για όλα τα επίπεδα στελέχωσης ακαδημαϊκού, διοικητικού και ερευνητικού προσωπικού. Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου δεν κάνει καμία διάκριση σε σχέση με τη φυλή, το χρώμα, τις θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις, το φύλο, την ταυτότητα φύλου, την εθνικότητα, την καταγωγή, την ηλικία, την αναπηρία, την οικογενειακή κατάσταση ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό, σύμφωνα πάντοτε με τις πρόνοιες της Νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

 
 

 

 

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων από 21 έως 27 Νοεμβρίου 2022 του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), δημόσιου πανεπιστημίου εξειδικευμένου στις σπουδές αποκλειστικά εξ αποστάσεως, περιλαμβάνει (τηλε)διαλέξεις και εκδηλώσεις ανοικτές για το ευρύ κοινό.


Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022 | 18:30

Δημόσια υβριδική διάλεξη: «Μάρκετινγκ στην Εκπαίδευση: Προκλήσεις και Ευκαιρίες»

Live link: https://bit.ly/3qc8lTL

 

Το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Educational Leadership and Policy» του ΑΠΚΥ, σε συνεργασία με τον Κυπριακό Όμιλο Εκπαιδευτικής Διοίκησης, διοργανώνουν στις 23/11/2022 δημόσια διάλεξη με τίτλο «Μάρκετινγκ στην Εκπαίδευση: Προκλήσεις και Ευκαιρίες» και ομιλητή τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Λεωνίδου, Ακαδημαϊκό Υπεύθυνο των Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών στη «Διοίκηση Επιχειρήσεων» του ΑΠΚΥ. Η υβριδική ομιλία θα αρχίσει στις 18:30 μ.μ. και είναι ανοικτή στο ευρύ κοινό, ακαδημαϊκούς, ερευνητές, τεχνοκράτες και επαγγελματίες του χώρου του μάρκετινγκ και της εκπαίδευσης. Για διά ζώσης συμμετοχή, ο χώρος διεξαγωγής είναι το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου στη Λευκωσία (Λεωφόρος Γιάννου Κρανιδιώτη 33, 2220 Λατσιά).


Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022 | 18:00

Δημόσια (τηλε)διάλεξη: «Πουλιά και Μικροπλαστικά»

Live link: https://bit.ly/3fJUO3K

 

Η ρύπανση που προκαλείται από τα πλαστικά έχει επικίνδυνες επιπτώσεις όχι μόνο στο περιβάλλον, αλλά και στην ανθρώπινη υγεία. Οι επιπτώσεις δε της επονομαζόμενης «πλαστικής ρύπανσης» στον κόσμο των πτηνών είναι ιδιαιτέρως σοβαρή. Το θέμα «Πουλιά και Μικροπλαστικά» πραγματεύεται σε δημόσια υβριδική διάλεξη η Δρ Ίρις Χαραλαμπίδου, Αναπλ. Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, προσκεκλημένη ομιλήτρια στον 5ο Κύκλο Σειράς Διαλέξεων με γενικό τίτλο «Γυναίκες και Επιστήμες Περιβάλλοντος», τον οποίο διοργανώνουν το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος» σε συνεργασία με το Εργαστήριο Διαχείρισης Χερσαίων Οικοσυστημάτων του ΑΠΚΥ. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στις 24/11/2022 στις 18:00 υβριδικά, στο κεντρικό κτίριο του ΑΠΚΥ με ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση.


Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 | 18:30

Φιλοσοφικό Colloquium: «Οι Χρήσεις της Ιστορίας»

Live link: https://tinyurl.com/y4ss9nyr

 

Η Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών και το Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» διοργανώνουν στις 25/11/2022 (18:30 - 20:30) Φιλοσοφικό Colloquium με θέμα «Οι χρήσεις της ιστορίας», με τη συμμετοχή της Βάσως Κιντή και του Παναγιώτη Θανασά, καθηγητών Φιλοσοφίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το Colloquium, που θα διεξαχθεί διαδικτυακά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ, θα συντονίσει ο Καθηγητής Βυζαντινολογίας του ΑΠΚΥ Στέφανος Ευθυμιάδης. Η Βάσω Κιντή θα πραγματευθεί το θέμα «Γιατί να μελετάμε την ιστορία;» και ο Παναγιώτης Θανασάς θα αναπτύξει το θέμα «Ηistoria magistra vitae; Ο Χέγκελ ανασκευάζει μια παλαιά κοινοτοπία».


Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022 | 20:30

Συναυλία «Θυμήσου, σώμα…» σε ποίηση Κωνσταντίνου Καβάφη και μουσική Γιώργου Καλογήρου (20 χρόνια ΑΠΚΥ)

 

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ), στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων για τα 20 χρόνια από την ίδρυσή του, διοργανώνει το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022 τη συναυλία «Θυμήσου, σώμα…» σε ποίηση Κωνσταντίνου Π. Καβάφη και μουσική Γιώργου Καλογήρου. Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 20:30 και θα πραγματοποιηθεί στον πολυχώρο 10.10Hall (Γράμμου 19 & Αριάδνης 24) στην παλιά Λευκωσία. Η συναυλία είναι σύνθεση για πιάνο, φαγκότο, όμποε, βαρύτονο και αφηγητή και μεταξύ των τραγουδιών παρεμβάλλονται δύο πεζά κείμενα του ποιητή και τρία ιντερμέδια. Σε εποχές που αναβιώνουν (ή/και επιβάλλονται) ο συντηρητισμός, ο ρατσισμός και η ομοφοβία, μια μουσικοποιητική ερωτική έκφραση γίνεται κοινωνική και πολιτική πράξη.


Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022 | 20:00

Τηλεδιάλεξη: «Αρχαιότητες και μνημεία ως ζωντανό βίωμα των επισκεπτών»

Live link: https://bit.ly/3BYQdkJ

 

Το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Πολιτιστική Πολιτική και Ανάπτυξη» διοργανώνει στις 27/11/2022 (20:00) ανοικτή τηλεδιάλεξη με θέμα «Αρχαιότητες και μνημεία ως ζωντανό βίωμα των επισκεπτών». Ομιλήτρια είναι η Δρ. Άννα Νικ. Μιχέλη, κοινωνική αρχαιολόγος και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η οποία θα παρουσιάσει τις πιθανές διαστάσεις βιώματος που συγκροτούν έμμεσα τη σχέση (μας) με την πολιτισμική και κοινωνική οντότητα του κάθε αρχαίου μνημείου ή αρχαιολογικού χώρου ή έργου τέχνης μέσα από την εξέταση των δυνατοτήτων της διαλεκτικής και της φαινομενολογικής αισθητικής.


 
 

 

 

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ), στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων για τα 20 χρόνια από την ίδρυσή του, διοργανώνει το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022 τη συναυλία «Θυμήσου, σώμα…» σε ποίηση Κωνσταντίνου Π. Καβάφη και μουσική Γιώργου Καλογήρου. Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 20:30 και θα πραγματοποιηθεί στον πολυχώρο 10.10Hall (Γράμμου 19 & Αριάδνης 24) στην παλιά Λευκωσία. Η συναυλία είναι σύνθεση για πιάνο, φαγκότο, όμποε, βαρύτονο και αφηγητή και μεταξύ των τραγουδιών παρεμβάλλονται δύο πεζά κείμενα του ποιητή και τρία ιντερμέδια.

Το ΑΠΚΥ είναι καινοτόμο, δημόσιο και ψηφιακό πανεπιστήμιο με εξειδίκευση στην εκπαίδευση εξ αποστάσεως, το οποίο προσφέρει ευκαιρίες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, συνθηκών ζωής, επαγγελματικής κατάστασης και τόπου διαμονής. Συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια ζωής και προσφοράς στο επιστημονικό, κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι.

Στα ερωτικά ποιήματα του Καβάφη, τα οποία αποτελούν τον κύκλο τραγουδιών με τίτλο «Θυμήσου, σώμα…», ο ποιητής εκφράζει έντονα τον έρωτα μέσα από τη μνήμη του σώματος, το οποίο έχει μια ξεκάθαρη ψυχική και πνευματική διάσταση. Το σώμα δεν είναι μόνο κάτι υλικό, πεπερασμένο και άψυχο, αλλά είναι έμψυχο υλικό, έχει μνήμη και θυμάται την επαφή ή/και την επιθυμία του για το άλλο σώμα. Ο ερωτικός, εξάλλου, προσανατολισμός του ποιητή, σε συνδυασμό με τον χώρο και τον χρόνο της ζωής του -τα ήθη, δηλαδή, της μουσουλμανικής Αιγύπτου στις αρχές του 20ου αιώνα-, κάνει αυτήν την ερωτική ποιητική του έκφραση ακόμα πιο έντονη. Το αίσθημα της ενοχής και ταυτόχρονα η δύναμη της ερωτικής του αλήθειας διαπνέουν τα ποιήματα του Καβάφη, όπως και τα κείμενα που συνθέτουν τον κύκλο τραγουδιών «Θυμήσου, σώμα…», με την έμφαση να βρίσκεται στο σώμα, στην ηδονή, στην επιθυμία, στην ομορφιά και στις αισθήσεις. Σε εποχές που αναβιώνουν (ή/και επιβάλλονται) ο συντηρητισμός, ο ρατσισμός και η ομοφοβία, μια μουσικοποιητική ερωτική έκφραση γίνεται κοινωνική και πολιτική πράξη.


Είσοδος €5 | Προπώληση εισιτηρίων: Τickethour Cyprus και σε όλα τα καταστήματα ACS Courier

 Συντελεστές 

Ερμηνεία: Γιώργος Καλογήρου | Φαγκότο: Ευάγγελος Χριστοδούλου | Όμποε: Νάταλη Νεοφύτου | Πιάνο: Μανώλης Νεοφύτου | Αφήγηση: Ανδρέας Νικολαΐδης


Πληροφορίες: 00357-22411733 ή events@ouc.ac.cy

ΜελοποιημένοςΚαβάφης ΑΠΚΥ 20χρονα

 

Η συμπλήρωση 25 χρόνων από τη θέσπιση του θεσμού του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή καθιστά την έκδοση της μονογραφίας με τίτλο «Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής» του Αναπληρωτή Καθηγητή Αλέξανδρου Τσαδήρα, Ακαδημαϊκού Υπεύθυνου του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) και κατόχου Έδρας Jean Monnet, ιδιαίτερα επίκαιρη.

Το βιβλίο θα παρουσιασθεί το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022 στις 11:00 στο ξενοδοχείο «Semeli» στη Λευκωσία με παρεμβάσεις και σχολιασμό από τον κ. Κώστα Κληρίδη, τέως Γενικό Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας, και τον Δρα Οδυσσέα Μιχαηλίδη, Γενικό Ελεγκτή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η βιβλιοπαρουσίαση θα μεταδοθεί και ζωντανά μέσω του καναλιού του ΑΠΚΥ στο YouTube.

Η έλευση του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή στην Ενωσιακή θεσμική σκηνή ως ένας μηχανισμός εξωδικαστικής απόδοσης διοικητικής δικαιοσύνης εγείρει μία σειρά από προκλήσεις που αφορούν τόσο τη λειτουργία και αποτελεσματικότητά του, όσο και τη θεσμική συμβίωσή του με άλλες Ενωσιακές και εθνικές οντότητες. Η σχετική βιβλιογραφία αναπτύσσεται συνεχώς σε έκταση, βάθος και πολυπλοκότητα, αποδεικνύοντας το ζωηρό ενδιαφέρον που εξακολουθεί να έλκει ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής ως αυτοτελές πεδίο έρευνας και ανάλυσης. Το βιβλίο του Αναπληρωτή Καθηγητή Αλέξανδρου Τσαδήρα, των εκδόσεων Σάκκουλα, αποτελεί το πρώτο σχετικό βιβλίο στον ελληνόφωνο χώρο και βοηθά τον αναγνώστη να αντιληφθεί το πλήρες φάσμα των κρισιμότερων θεμάτων που σχετίζονται με τη θεσμική παρουσία του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή στο πολιτικό και νομικό περιβάλλον της Ένωσης. Η έρευνα καλύπτει το σύνολο των αποφάσεων του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή από την έναρξη λειτουργίας του λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική βιβλιογραφία και τις σημαντικότερες πολιτικές, νομοθετικές και νομολογιακές εξελίξεις που έχουν επηρεάσει το έργο του εν λόγω θεσμού.

Το συγγραφικό πόνημα του Δρα Αλέξανδρου Τσαδήρα είναι το πρώτο νομικού περιεχομένου που εκδίδει μέλος του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και συμβάλλει στην προσπάθεια να καταστεί το Ίδρυμα ένα αξιόλογο κέντρο παραγωγικής νομικής παιδείας. Αποτελεί επίσης ένα εξαιρετικό βοήθημα για δικηγόρους, ακαδημαϊκούς, εν γένει νομικούς, φυσικά και νομικά πρόσωπα που επιδιώκουν Ενωσιακή χρηματοδότηση, θεσμούς εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών, εθνικούς διαμεσολαβητές και κάθε ενδιαφερόμενο για ζητήματα του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Π.Α. ως τις 28/11 στο events@ouc.ac.cy

 
 

 

 

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) συμμετέχει στη Διημερίδα Παρουσίασης των προγραμμάτων σπουδών των Κυπριακών Πανεπιστημίων που θα πραγματοποιηθεί στις 19 και 21 Νοεμβρίου 2022 στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα. Το ΑΠΚΥ συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια ζωής, πρωτοπορίας στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, και προσφοράς στο επιστημονικό και κοινωνικό γίγνεσθαι. Στο ΑΠΚΥ οι φοιτητές έχουν την πολύτιμη δυνατότητα να σπουδάζουν από τον προσωπικό τους χώρο, στον δικό τους ρυθμό μάθησης, στον χρόνο που μπορούν να διαθέσουν για να αποκτήσουν έναν αξιόπιστο και αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών για την προσωπική και επαγγελματική τους εξέλιξη. Οι συμμετέχοντες στις εκπαιδευτικές ημερίδες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ευέλικτη εξ αποστάσεως εκπαιδευτική μεθοδολογία του ΑΠΚΥ και τα προγράμματα σπουδών που προσφέρουν οι τρεις Σχολές του σε κλάδους αιχμής και σε ‘κλασικά γνωστικά αντικείμενα, στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα, με διεθνή απήχηση και άμεσο αντίκρισμα στην αγορά εργασίας.

Η ημερίδα στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2022, στο «Σπίτι της Κύπρου, στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας (Ξενοφώντος 2α, 10557 Σύνταγμα) από τις 10:30 – 13:30 και από τις 15:00 – 19:30.

Η ημερίδα στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2022, στο ξενοδοχείο ELECTRA PALACE (Πλατεία Αριστοτέλους 9, 54624) μεταξύ 16:00 – 20:00.

Η είσοδος στις εκδηλώσεις που συνδιοργανώνουν το Εμπορικό Κέντρο της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου & Βιομηχανίας, το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Κύπρου είναι ελεύθερη, αλλά απαιτείται εγγραφή στο www.studyincyprus.gr.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, οι τίτλοι σπουδών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου αναγνωρίζονται με βάση τις διαδικασίες και κριτήρια του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. Το κόστος φοίτησης είναι προσιτό με πρόσθετες εκπτώσεις για ειδικές ομάδες του πληθυσμού (10-100% για ανέργους, μονογονείς, πολύτεκνους, άτομα ΑμΕΑ, απόφοιτους ΑΠΚΥ, κ.ά.).

 

EduFair Athens 19 11 2022  EduFair Thess 21 11 2022

Οι Πανεπιστημιακές Αρχές του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου εκφράζουν τη θλίψη τους για τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Χρυσόστομου Β’. Το στίγμα που αφήνει στη δημόσια ζωή του τόπου μας είναι αδιαμφισβήτητο, όπως και το πλούσιο έργο του, ιδιαίτερα στα θέματα της παιδείας, της φιλανθρωπίας και της κοινωνικής προσφοράς.

Η πανεπιστημιακή μας κοινότητα εκφράζει ειλικρινή και θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του Αρχιεπισκόπου, στους συνεργάτες και στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου.

Αιωνία η μνήμη του.

 

Chrysostomos