Νέα - Γενικές Ανακοινώσεις - Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου - Open University of Cyprus
26
Κυρ, Ιουν

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ), που συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια ζωής από την ίδρυσή του το 2002, και το Maria Grzegorzewska University (MGU), πανεπιστήμιο της Πολωνίας με 100 χρόνια πορεία, ενώνουν δυνάμεις και συμπορεύονται για την ανάπτυξη κοινών εκπαιδευτικών και ερευνητικών δράσεων. Τα δύο Πανεπιστήμια θεσμοθέτησαν τη συνεργασία τους με Μνημόνιο Συναντίληψης (Memorandum of Understanding – MoU), το οποίο υπέγραψαν ο Πρύτανης του ΑΠΚΥ Καθηγητής Πέτρος Πασιαρδής και η Πρυτάνισσα του MGU Καθηγήτρια Barbara Marcinkowska.

Σκοπός του μνημονίου είναι να παρέχει το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων στους τομείς της εκπαίδευσης και της έρευνας και τη βάση για κοινά έργα με πολλαπλά οφέλη και για τα δύο μέρη, όπως, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση της εξωστρέφειας, ο σχεδιασμός κοινών προγραμμάτων σπουδών και επιμόρφωσης, η από κοινού διοργάνωση επιστημονικών και άλλων δραστηριοτήτων, η συνεργασία σε ερευνητικές προτάσεις, η αμφίδρομη κινητικότητα φοιτητών και προσωπικού.

Σύμφωνα με τον Πρύτανη του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητή Πέτρο Πασιαρδή «στο επίκεντρο του Μνημονίου Συνεργασίας βρίσκεται η ενίσχυση της δικτύωσης, της διεθνοποίησης και της συνεργατικότητας των δύο Πανεπιστημίων». Με την υπογραφή του, υπογραμμίζει, τίθενται γερές βάσεις επιστημονικής και δημιουργικής διάδρασης με στόχο την επίτευξη δράσεων εξωστρέφειας, αλλά και τη συμβολή του ΑΠΚΥ στην επίτευξη του εθνικού στόχου να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτομίας.

 

OUCRector MGUniversity

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ύψιστη τιμή για τον Καθηγητή Γιάννη Μανωλόπουλο και για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) αποτελεί η εκλογή του ως Τακτικό Μέλος της Academia Europaea στην τάξη της Πληροφορικής. Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημόνων είναι ένας διεθνής μη κυβερνητικός οργανισμός, ο οποίος αποτελείται από εγνωσμένου κύρους επιστήμονες, που στόχο έχει να ενθαρρύνει την προώθηση της εκπαίδευσης, της έρευνας και της μάθησης. Η εξέχουσα αυτή διάκριση δίδεται σε επιστήμονες, οι οποίοι έχουν αποδεδειγμένα συμβάλει με την έρευνα και το δημοσιευμένο έργο τους στην προαγωγή των επιστημών και αποτελεί σημαντική διεθνή αναγνώριση της επιστημονικής αριστείας τους. 

Ο Γιάννης Μανωλόπουλος είναι Καθηγητής Πληροφορικής στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και διετέλεσε ο πρώτος Αντιπρύτανής του. Εξελέγη πρόσφατα Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών του ΑΠΚΥ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στους τομείς της Διαχείρισης Δεδομένων και της Επιστημομετρίας. Έχει συγγράψει έξι μονογραφίες στα αγγλικά, δέκα διδακτικά εγχειρίδια στα ελληνικά και έχει περισσότερες από 500 δημοσιεύσεις σε περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και κεφάλαια βιβλίων. Το 2021 και το 2022 βρίσκεται στην 1η θέση μεταξύ των επιστημόνων Πληροφορικής στην Κύπρο, ενώ έχει συγκαταλεχθεί στο 2% των κορυφαίων επιστημόνων Πληροφορικής παγκοσμίως για τα έτη 2020-2021 με βάση βιβλιομετρικά δεδομένα.

Ο Πρύτανης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητής Πέτρος Πασιαρδής συγχαίρει θερμά τον Καθηγητή Γιάννη Μανωλόπουλο για την εξόχως σημαντική διάκρισή του. Το γεγονός ότι η ιδιότητα μέλους στην Academia Europaea αποκτάται μόνο κατόπιν πρόσκλησης, αξιολόγησης του επιστημονικού έργου του κάθε υποψήφιου και επικύρωση από το Συμβούλιο της Ακαδημίας, επιβεβαιώνει τη διεθνή αναγνώριση του Καθηγ. Μανωλόπουλου από την επιστημονική κοινότητα και τον αντίκτυπο της έρευνάς του. «Η διάκριση του Καθηγητή Γιάννη Μανωλόπουλου αντανακλά θετικά και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο υψηλό επίπεδο διδασκαλίας και ποιότητας των σπουδών που παρέχει με την εξ αποστάσεως εκπαιδευτική μεθοδολογία, καθώς και στις προοπτικές του να καταξιωθεί στο διεθνές ακαδημαϊκό στερέωμα» τονίζει ο Πρύτανης. 

 

Manolopoulos Academiae Europaeae

 

 

 

 

 

 

 

Το Ανοικτό Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), λόγω του έργου αναβάθμισης των Κεντρικών Εφαρμογών, ενημερώνει ότι τα πιο κάτω συστήματα δεν θα είναι διαθέσιμα μέχρι τις 20/06/2022:

Η Υπηρεσία Πληροφορικής και Τεχνολογιών, μαζί με τους συναδέλφους των άλλων εμπλεκόμενων υπηρεσιών και τους συνεργάτες, εργάζονται εντατικά και μεθοδικά για την έγκαιρη και επιτυχή ολοκλήρωση του έργου, ώστε η λειτουργία του Πανεπιστημίου να συνεχιστεί απρόσκοπτα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε να επικοινωνείτε με το Γραφείο Υποστήριξης Χρηστών στο τηλ. 00357-22411777 ή στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Ζητάμε συγγνώμη για την οποία ταλαιπωρία πιθανόν να προκληθεί.

 

 

 

 

 

 

 

Στην και θέση στην Κύπρο και στην 434η και 643η θέση διεθνώς κατατάσσεται το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) στα πεδία των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών και των Επιστημών της Πληροφορικής αντίστοιχα, σύμφωνα με τον οργανισμό Research.com.

Οι Καθηγητές Μιχαλίνος Ζεμπύλας και Γιάννης Μανωλόπουλος συγκαταλέχθηκαν στη λίστα με τους κορυφαίους επιστήμονες στα αντίστοιχα προαναφερόμενα πεδία. Συγκεκριμένα, ο Καθηγ. Ζεμπύλας με ερευνητικό ενδιαφέρον στη θεωρία και πολιτική της παιδείας και στα ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης, διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και εκπαίδευσης για την ειρήνη κατατάσσεται στην 1η θέση στην Κύπρο και στην 310η θέση διεθνώς στα πεδία των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών. Ο Καθηγ. Μανωλόπουλος με ερευνητικό ενδιαφέρον που εστιάζει στη διαχείριση δεδομένων κατατάσσεται στην 1η θέση στην Κύπρο και στη 1.569η θέση διεθνώς στα πεδία των Επιστημών της Πληροφορικής.

Πρόκειται για μία ακόμη διάκριση του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και των ακαδημαϊκών του σε λίστες διεθνούς κατάταξης, η οποία έρχεται να επιβεβαιώσει τη σταθερή και ενεργή παρουσία του ΑΠΚΥ στο ερευνητικό γίγνεσθαι. Ο Πρύτανης του ΑΠΚΥ Καθηγητής Πέτρος Πασιαρδής σημειώνει την πολύ σημαντική επιτυχία για το επιστημονικό έργο που επιτελείται στο Ίδρυμα και χαιρετίζει την αναγνώριση της πολύχρονης ερευνητικής προσφοράς των ακαδημαϊκών του ΑΠΚΥ στους επιστημονικούς τομείς τους.  

Η λίστα κατάταξης, η οποία δημοσιεύεται από τον οργανισμό Research.com, βασίζεται σε βιβλιομετρικές αναλύσεις και στοιχεία του Google Scholar και της Microsoft Academic Graph.

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

Η ακαδημαϊκή κοινότητα του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου εκφράζει βαθιά θλίψη για τον αδόκητο θάνατο της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κυρίας Ζέτας Αιμιλιανίδου. Η Κύπρος χάνει μία σπουδαία γυναίκα, μία έντιμη και εργατική δημόσια λειτουργό, μία αποτελεσματική και μεταρρυθμίστρια υπουργό, η οποία απέδειξε όχι λόγω αλλά έργω ότι δύσκολες νομοθετικές και όχι μόνο πολιτικές και ρυθμίσεις προς όφελος της κοινωνίας μπορούν και πρέπει να υλοποιούνται.

Η Ζέτα Αιμιλιανίδου αφήνει σημαντική παρακαταθήκη ειδικότερα σε ό,τι αφορά εργασιακά δικαιώματα και ζητήματα, ωφελήματα και θέματα κοινωνικής πρόνοιας, αλλά και δυσαναπλήρωτο κενό στον δημόσιο βίο. Τίμησε με αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα και ευρηματικότητα, αλλά κυρίως με ανθρωπιά, το αξίωμα της Υπουργού που της εμπιστεύθηκε η Πολιτεία, επιτελώντας στο ακέραιο και με ζήλο τα καθήκοντά της προς όφελος της κοινωνίας και της πατρίδας μας.

Η πανεπιστημιακή μας κοινότητα εκφράζει θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια στον υιό της Ζέτας Αιμιλιανίδου Αχιλλέα, ο οποίος έχει συνεργαστεί με το ΑΠΚΥ, στα αδέλφια της Μαίρη Κουτσελίνη – Ιωαννίδου και Δώρο Ιωαννίδη, καθώς και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς της.

Ο Πρύτανης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητής Πέτρος Πασιαρδής εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια της Ζέτας Αιμιλιανίδου. «Θα λείψει από τη δημόσια ζωή της Κύπρου μας». Αποχαιρετούμε τη Ζέτα Αιμιλιανίδου, μία ισχυρή προσωπικότητα, μία μεγάλη γυναίκα, με ιδιαίτερη εκτίμηση. «Στους αγαπητούς Αχιλλέα, Μαίρη και Δώρο εύχομαι καλό κουράγιο και να είναι αιώνια η μνήμη της».

 

 

 

 

 

Στο πλαίσιο της ερευνητικής μελέτης «Enhance the knowledge of pollinators (butterflies and moths) in the Sovereign Base Area of Akrotiri through citizen science schemes», η οποία χρηματοδοτείται από το Darwin Plus (DEFRA, UK) σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό έργο SPRING «Strengthening Pollinator Recovery through INdicators and monitorinG», διενεργείται εργαστήρι με θέμα «Developing butterfly and moth monitoring in Cyprus as an element of an EU Pollinator Monitoring Scheme».

Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί στο Cyprus Institute (NTL Events Room, 1ος όροφος) στις 10 Ioυνίου 2022 στη Λευκωσία και θα επαναληφθεί στις 11 Ιουνίου 2022 στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου στη Λεμεσό. Η γλώσσα διεξαγωγής είναι η αγγλική.

Πρόγραμμα 10/06/2022 | Πρόγραμμα 11/06/2022

Στόχος του εργαστηρίου είναι η ανάδειξη της σημασίας της επιστήμης των πολιτών για την προστασία και διατήρηση των πεταλούδων και νυχτοπεταλούδων στην Κύπρο, καθώς και η εξοικείωση με τα διαθέσιμα εργαλεία παρακολούθησης πεταλούδων και νυχτοπεταλούδων που χρησιμοποιούνται ευρέως στην Ευρώπη.

Η μελέτη θα υλοποιηθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια (01/01/2022-31/12/2023) με συνεργαζόμενους φορείς το UK Center for Ecology and Hydrology, το  Joint Services Health Unit των Βρετανικών Βάσεων και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Βασικός στόχος της μελέτης είναι η παρακολούθηση των επικονιαστών (Λεπιδόπτερα) με τη συμμετοχή των πολιτών και η κατανόηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και των χρήσεων γης, καθώς και των εισβλητικών μη γηγενών ειδών στη βιοποικιλότητα.

Για δηλώσεις συμμετοχής παρακαλούμε συμπληρώστε το ακόλουθο έντυπο https://bit.ly/3aib6OTμέχρι τις 8 Ιουνίου 2022. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Δρα Έλλη Τζυρκαλλή, Ερευνήτρια στο Εργαστήριο Διαχείρισης Χερσαίων Οικοσυστημάτων του ΑΠΚΥ, ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

MothsWorkshop

 

 

 

 

 
 

 

 

Για έβδομη χρονιά το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) διοργάνωσε Διεθνή Εβδομάδα Επιμόρφωσης στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+ (Erasmus+ International Staff Week) με κύριους στόχους, μεταξύ άλλων, την εδραίωση νέων συνεργασιών και την επέκταση υφιστάμενων με Πανεπιστήμια του εξωτερικού, καθώς και την ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ μελών του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού του ΑΠΚΥ και των συμμετεχόντων στην εβδομάδα εργασίας. Στο Staff Week, το οποίο διοργάνωσε το Γραφείο Κινητικότητας την εβδομάδα 23-27 Μαΐου 2022, συμμετείχαν με φυσική παρουσία δεκαοκτώ (18) μέλη ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού δεκαεπτά (17) Πανεπιστημίων έντεκα (11) χωρών (Κροατία, Τσεχία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λίβανος, Παλαιστίνη, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία, Ιορδανία). Οι κινητικότητες από τρίτες χώρες (Ιορδανία, Λίβανος και Παλαιστίνη) επιχορηγήθηκαν από το ΑΠΚΥ στο πλαίσιο της δράσης Erasmus+ International Mobility.

Οι συμμετέχοντες·ουσες είχαν την ευκαιρία, μέσα από παρουσιάσεις και εργαστήρια, να διαπιστώσουν τις σημαντικές προοπτικές και τα οφέλη που προσφέρει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η εξειδίκευση του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου στην τηλεκπαίδευση ήταν και το βασικό σημείο αναφοράς. Το πρόγραμμα κατάρτισης περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, παρουσιάσεις σχετικά με την εξ αποστάσεως εκπαιδευτική μεθοδολογία και την ακαδημαϊκή υποστήριξη των φοιτητών·τριών του ΑΠΚΥ, θέματα προσέλκυσης φοιτητών και προώθησης των προγραμμάτων σπουδών, θέματα έρευνας, δικτύωσης και διάχυσης των ερευνητικών αποτελεσμάτων, ζητήματα που άπτονται της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού και των υπηρεσιών που παρέχει η Βιβλιοθήκη του ΑΠΚΥ, καθώς και θέματα διεθνών συνεργασιών και στρατηγικής ανάπτυξης. Το  Εργαστήριο Εκπαιδευτικού Υλικού και Μεθοδολογίας και ο Τομέας Τηλεκπαίδευσης και Διαχείρισης Ψηφιακού Περιεχομένου παρουσίασαν την Πλατφόρμα Τηλεκπαίδευσης και τα σύγχρονα εργαλεία ψηφιακής διδασκαλίας και μάθησης που αξιοποιεί το ΑΠΚΥ. Οι συμμετέχοντες·ουσες και το προσωπικό του ΑΠΚΥ είχαν, επίσης, την ευκαιρία να συζητήσουν και να ανταλλάξουν ιδέες και προβληματισμούς αναφορικά με τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν τα συμβατικά Πανεπιστήμια στην εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης λόγω της πανδημίας της νόσου covid-19. Το ΑΠΚΥ φιλοξένησε και εκπρόσωπο του ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης, που παρουσίασε τις ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Τρίτων Χωρών στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+. Η 7η Διεθνής Εβδομάδα Επιμόρφωσης Erasmus+ περιελάμβανε και πολιτιστικές δράσεις, ώστε οι συμμετέχοντες·ουσες να γνωρίζουν την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου.

Η καθιέρωση των επιτυχημένων διεθνών εβδομάδων επιμόρφωσης Erasmus+ στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με ευρεία συμμετοχή προσωπικού ξένων Πανεπιστημίων, συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη δράσεων κινητικότητας φοιτητών και προσωπικού και διευρύνει τις προοπτικές σύμπραξης και επικοινωνίας με εγνωσμένου κύρους Πανεπιστήμια του εξωτερικού στο πλαίσιο της στρατηγικής διεθνοποίησής του.

 

StaffWeek2022

 

 

 

 

 

 

Με στόχο την αναγνώριση της διδακτικής αριστείας, την αναβάθμιση της ποιότητας του διδακτικού έργου και τη διάχυση καλών διδακτικών πρακτικών που εφαρμόζονται στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ), θεσμοθετείται «Βραβείο Εξαίρετης Διδασκαλίας», το οποίο απονέμεται αποκλειστικά στα μέλη Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Σ.Ε.Π.) του ΑΠΚΥ, ως κίνητρο προσέλκυσης, καλύτερης επίδοσης, αλλά και διατήρησής τους.

Υποψηφιότητα για το βραβείο μπορεί να υποβάλει:

  • κάθε μέλος Σ.Ε.Π. Εξαμηνιαίου Προγράμματος Σπουδών που δίδαξε μία τουλάχιστον Θεματική Ενότητα είτε το χειμερινό είτε το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2021-20221.
  • κάθε μέλος Σ.Ε.Π. των Προγραμμάτων Σπουδών με ετήσια δομή που δίδαξε μία τουλάχιστον Θεματική Ενότητα το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.

 Τα μέλη Σ.Ε.Π. που ενδιαφέρονται για το Βραβείο Εξαίρετης Διδασκαλίας θα πρέπει να υποβάλουν την υποψηφιότητά τους μέχρι την Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2022.


Χρήσιμα Έγγραφα:

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου δέχεται αιτήσεις για την πλήρωση τριών (3) θέσεων Ειδικού Επιστήμονα για μερική απασχόληση στο ερευνητικό έργο «ARE-PRED: Developing a Web Based Learning Environment for Supporting StudentsArgumentation Skills and Reducing Prejudice».

Προκήρυξη θέσης, εδώ ή στον σύνδεσμο της προκήρυξης, εδώ.


ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Οι αιτήσεις μαζί με τα σχετικά δικαιολογητικά θα έπρεπε να υποβληθούν ηλεκτρονικά στον σύνδεσμο https://recruitment.ouc.ac.cy/apply μέχρι τις 3 Ιουνίου 2022 [παράταση].

Για περισσότερες πληροφορίες οι υποψήφιοι μπορούν να επικοινωνούν με τον Καθηγητή Μιχαλίνο Ζεμπύλα (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) ή με την Yπηρεσία Έρευνας, Καινοτομίας και Διασύνδεσης στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στο τηλέφωνο 00357-22411692.


ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου εφαρμόζει πολιτική ίσων ευκαιριών στο πλαίσιο των προσλήψεων και στα επακόλουθα στάδια επαγγελματικής σταδιοδρομίας και ενθαρρύνει άτομα ανεξαρτήτως φύλου ή ταυτότητας φύλου όπως υποβάλουν αίτηση για όλα τα επίπεδα στελέχωσης ακαδημαϊκού, διοικητικού και ερευνητικού προσωπικού. Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου δεν κάνει καμία διάκριση σε σχέση με τη φυλή, το χρώμα, τις θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις, το φύλο, την ταυτότητα φύλου, την εθνικότητα, την καταγωγή, την ηλικία, την αναπηρία, την οικογενειακή κατάσταση ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό, σύμφωνα πάντοτε με τις πρόνοιες της Νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Το πρόγραμμα εκδηλώσεων από 16 έως 20 Μαΐου 2022 του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), δημόσιου πανεπιστημίου εξειδικευμένου στις σπουδές αποκλειστικά εξ αποστάσεως, περιλαμβάνει τηλεδιαλέξεις ανοικτές για το ευρύ κοινό.


Δευτέρα 16 Μαΐου 2022 | 19:00

«Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ»: Νέα Ρεύματα και Κατευθύνσεις στο Θέατρο του 21ου Αιώνα

Live link: https://bit.ly/3BqTB7B 

 

Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στο θέατρο και την καλλιτεχνική δημιουργία πραγματεύεται η Αύρα Σιδηροπούλου, σκηνοθέτις και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του ΑΠΚΥ, στη διάλεξή της στις 16/05/2022 με θέμα «Νέα Ρεύματα και Κατευθύνσεις στο Θέατρο του 21ου Αιώνα». Η ομιλία εντάσσεται στο πλαίσιο του 3ου κύκλου της σειράς ανοικτών τηλεδιαλέξεων με γενικό τίτλο «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ» που διοργανώνει το προαναφερόμενο Πρόγραμμα Σπουδών. Η ομιλία εστιάζει στις σημαντικές εξελίξεις στον χώρο των παραστατικών τεχνών κατά την τελευταία εικοσαετία, οι οποίες δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για νέες τάσεις και μορφές έκφρασης που σταδιακά παγιώθηκαν, και πλέον αποτελούν μέρος ενός καλλιτεχνικού κατεστημένου διεθνώς.


Πέμπτη 19 Μαΐου 2022 | 18:00

Δημόσια ομιλία: «The Anthropocene: a new epoch for the Earth, a new challenge for humanity»

Live link: https://bit.ly/3P3F1tN

 

Το ΑΠΚΥ και το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος», σε συνεργασία με το Εργαστήριο Διαχείρισης Χερσαίων Οικοσυστημάτων, διοργανώνουν στις 19/05/2022 δημόσια ομιλία με τον Δρ Emilio Padoa-Schioppa, Αναπληρωτή Καθηγητή Οικολογίας στο University of Milano-Bicocca της Ιταλίας, με θέμα: «The Anthropocene: a new epoch for the Earth, a new challenge for humanity». Η ομιλία θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ και θα είναι ανοικτή και για διά ζώσης συμμετοχή στην αίθουσα συνεδριάσεων του 4ου ορόφου του κεντρικού κτιρίου του ΑΠΚΥ στα Λατσιά (Λεωφόρος Γιάννου Κρανιδιώτη 33, 2220 Λατσιά, Λευκωσία). Στόχος της εκδήλωσης είναι η συζήτηση γύρω από ερωτήματα όπως το πώς τροφοδοτείται μια αναπτυσσόμενη ανθρωπότητα, οικονομία και κοινωνία χωρίς περαιτέρω επιπτώσεις στο περιβάλλον και σε ποιους θεσμούς θα πρέπει να δοθεί η εντολή εφαρμογής πολιτικών προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιώσιμη από περιβαλλοντική άποψη οικονομική ανάπτυξη. Σύμφωνα με τον καθηγητή Padoa-Schioppa «ο άνθρωπος έχει ευθύνη για τις πράξεις του. Μπορούμε να δούμε το Ανθρωπόκαινο ως ευκαιρία να ξανασκεφτούμε την ύπαρξή μας και το μέλλον του πλανήτη μας;».


Παρασκευή 20 Μαΐου 2022 | 19:00

Σειρά διαλέξεων «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί»: «Σχέσεις πολυτροπικότητας στη σύγχρονη παιδική λογοτεχνία»

Live link: https://tinyurl.com/w83nj23j

 

Η σύγχρονη παιδική λογοτεχνία έχει να προσφέρει πλούσιες και εξαιρετικές επιλογές εικονογραφημένων βιβλίων για όλες τις ηλικίες, με ποικίλα θέματα και σε διάφορα κειμενικά είδη και ύφη. Η Ξένια Χατζηωιάννου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Penn State University των ΗΠΑ, φιλοξενείται από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» του ΑΠΚΥ στο πλαίσιο του 3ου Κύκλου Τηλεδιαλέξεων με τίτλο «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί» , για μία δημόσια ομιλία στις 20/05/2022 με στόχο να αναλύσει τις «Σχέσεις πολυτροπικότητας στη σύγχρονη παιδική λογοτεχνία».


Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) αναζητεί νέους|νέες 18-35 ετών για να το εκπροσωπήσουν σε δύο (2) σεμινάρια που διοργανώνονται στο πλαίσιο της υλοποίησης του ερευνητικού έργου YNSPEED (Youth new personal & employable skills development), στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος. Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Erasmus+ της ΕΕ και έχει ως στόχο την ανάπτυξη απαραίτητων ψηφιακών δεξιοτήτων, οι οποίες θεωρούνται σημαντικές για έναν ενεργό και υπεύθυνο πολίτη. Στο πλαίσιο του έργου, το οποίο προωθεί επίσης την καινοτομία στην εκπαίδευση με ευέλικτες μεθόδους διδασκαλίας και μάθησης, δημιουργήθηκαν τέσσερα εκπαιδευτικά προγράμματα της μορφής MOOC (Massive Open Online Courses) στους τομείς: Ψευδείς Ειδήσεις, Τεχνητή Νοημοσύνη, Αειφόρος Εκπαίδευση και Εκμάθηση Αγγλικών με τη Χρήση της Τεχνολογίας.

Το ΑΠΚΥ θα καλύψει πλήρως τα έξοδα των συμμετεχόντων στα δύο σεμινάρια σύμφωνα με τις πιο κάτω ανάγκες:

  • Ένα (1) άτομο για συμμετοχή σε εκπαίδευση στο εξωτερικό, η οποία θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 6 και 10 Ιουνίου 2022 στην πόλη Timisoara της Ρουμανίας.  
  • Πέντε (5) άτομα για συμμετοχή σε εκπαίδευση στην Κύπρο (Λευκωσία), η οποία θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 23 και 27 Ιουνίου 2022.

και για τις εξής θεματικές ενότητες:

  • Ψευδείς Ειδήσεις
  • Τεχνητή Νοημοσύνη
  • Αειφόρος Εκπαίδευση

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. μέχρι τις 20/05/2022 για την εκπαίδευση στην Timisoara και μέχρι τις 17/06/2022 για την εκπαίδευση στη Λευκωσία. Στο μήνυμα παρακαλούμε να εσωκλείεται βιογραφικό σημείωμα με σύντομη περιγραφή για τυχόν γνώσεις ή/και εμπειρία ή/και ενδιαφέρον στα πιο πάνω θέματα, όπου εφαρμόζεται, έκτασης μίας παραγράφου για το καθένα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και συγκεκριμένα με την ερευνητική υπεύθυνη του έργου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κα. Jahna Otterbacher, στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή με τον κ. Μιχάλη Σάββα στην Υπηρεσία Έρευνας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στο 22411692.

 

YNSPEED Project

 

 

 

 

 

 

messini2022 logo

Το Προπτυχιακό πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του ΑΠΚΥ ανακοινώνει ότι δέχεται αιτήσεις συμμετοχής για την ανασκαφή της βυζαντινής εκκλησίας στο ιερό τέμενος του Ασκληπιού της αρχαίας Μεσσήνης.

Η πρόσκληση αφορά φοιτητές και φοιτήτριες που έχουν ολοκληρώσει το 3ο έτος σπουδών τους ή είναι απόφοιτοι του Προγράμματος, οι οποίοι/ες μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στέλνοντας ένα απλό μήνυμα συνοδευόμενο από βιογραφικό στην ηλ. διεύθυνση του Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Γιώργου Δεληγιαννάκη (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) μέχρι την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022.

Η ανασκαφική περίοδος διαρκεί από τις 5 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022. Ως ελάχιστος χρόνος συμμετοχής είναι οι δύο (2) εβδομάδες. Μέχρι 2 (δύο) φοιτητές του ΕΛΠΟΛ μπορούν να συμμετέχουν στην ανασκαφή. Σε περίπτωση μη κάλυψης των παραπάνω θέσεων θα δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής φοιτητών από άλλα πανεπιστήμια της Κύπρου.

Το κόστος διαμονής και ημιδιατροφής θα καλυφθούν. Σημειώστε ότι η συμμετοχή σε ανασκαφή συνεπάγεται καθημερινή, πολύωρη παραμονή σε εξωτερικό χώρο κατά τη διάρκεια της ημέρας και απογευματινή εργασία στην αποθήκη.

Η ανασκαφή του Ανοικτού Πανεπιστήμιου Κύπρου διεξάγεται σε συνεργασία με την Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών, την εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Χορηγοί της ανασκαφής: Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη & Dumbarton Oaks

 

Messini2022