Sidebar

04
Πεμ, Ιουν

 

 

Με στόχο την αναγνώριση της διδακτικής αριστείας, την αναβάθμιση της ποιότητας του διδακτικού έργου και τη διάχυση καλών διδακτικών πρακτικών που εφαρμόζονται στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ), θεσμοθετείται «Βραβείο Εξαίρετης Διδασκαλίας», το οποίο απονέμεται αποκλειστικά στα μέλη Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Σ.Ε.Π.) του ΑΠΚΥ, ως κίνητρο προσέλκυσης, καλύτερης επίδοσης, αλλά και διατήρησής τους.

Υποψηφιότητα για το βραβείο μπορεί να υποβάλει κάθε μέλος Σ.Ε.Π. που δίδαξε μία τουλάχιστον Θεματική Ενότητα κατά το τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο (εαρινό εξάμηνο 2019-2020) σε Προγράμματα Σπουδών με εξαμηνιαία διάρθρωση ή μία τουλάχιστον Θεματική Ενότητα Προγραμμάτων Σπουδών με ετήσια διάρθρωση (ακαδημαϊκο έτος 2019-2020). Τα μέλη Σ.Ε.Π. που ενδιαφέρονται για το Βραβείο Εξαίρετης Διδασκαλίας για το εν λόγω εξάμηνο θα πρέπει να υποβάλουν την υποψηφιότητά τους μέχρι την Τρίτη, 30 Ιουνίου 2020.


Χρήσιμα Έγγραφα:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) ήταν συνδιοργανωτής της διαδικτυακής διημερίδας «Εξ αποστάσεως εκπαίδευση: Η επόμενη μέρα. Η πρόκληση της ανοικτής εκπαίδευσης» που διοργάνωσε με επιτυχία στις 30 & 31 Μαΐου 2020 ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ), σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα. Στόχος της διημερίδας ήταν η ανάδειξη καλών πρακτικών εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, η ανάδειξη των κοινωνικών ανισοτήτων που εμφανίστηκαν στην πρόσβαση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και η προετοιμασία της εκπαιδευτικής κοινότητας και της πολιτείας για την επόμενη μέρα με βάση τα νέα δεδομένα.

Στη διημερίδα προσκλήθηκε και συμμετείχε ο Πρύτανης του ΑΠΚΥ, Καθηγητής Σωκράτης Κάτσικας, ο οποίος αναφέρθηκε στις προοπτικές της ευρωπαϊκής ανώτατης εκπαίδευσης όσο αφορά στην εξ αποστάσεως και την μικτή μάθηση. Ο Καθηγ. Κάτσικας υπογράμμισε την ανάγκη προσφοράς μικρών ευέλικτων αναγνωρισμένων προγραμμάτων σπουδών που θα ανταποκρίνονται στις προηγμένες ανάγκες της αγοράς εργασίας σε μικρό χρόνο και υψηλή ποιότητα.

Το καταληκτικό τραπέζι της διημερίδας με τίτλο «Τηλεκπαίδευσης κληρονομιά: Από τις ανησυχίες στις ευκαιρίες που επιλέγουμε» συντόνισε ο Καθηγητής του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου Θανάσης Χατζηλάκος και συμμετείχε και ο διδάκτορας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του ΑΠΚΥ Δρ. Αλέξανδρος Κοφτερός (μπορείτε να το παρακολουθήσετε, εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=fZ6YefIOP4I).

Τη διημερίδα παρακολούθησαν διαδικτυακά πάνω από 12000 εκπαιδευτικοί από Ελλάδα και Κύπρο.

 

ellak 31052020

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

 

 

 

 

 

Με ευρύτερο στόχο την ανάπτυξη κοινών δράσεων σε θέματα διαχείρισης και προστασίας του γεω-περιβάλλοντος και την ερευνητική συνεργασία σε περιβαλλοντικά, γεωλογικά και γεω-περιβαλλοντικά θέματα προς αμοιβαίο όφελος και προς όφελος της Πολιτείας και της κοινωνίας, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) και το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης του υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, θεσμοθέτησαν τη συνεργασία τους. Το πλαίσιο συναντίληψης υπέγραψαν σήμερα Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2020, ο Πρύτανης του ΑΠΚΥ, Καθηγητής Σωκράτης Κάτσικας, και ο Διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, Δρ. Κώστας Α. Κωνσταντίνου.

Η στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο δημόσιων φορέων εστιάζεται, μεταξύ άλλων: α) στην ερευνητική συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και στον σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την αειφόρο διαχείριση των φυσικών πόρων και άλλους σχετικούς τομείς, β) στη μεταφορά τεχνογνωσίας και την εκπαίδευση προσωπικού και φοιτητών σε γεω-περιβαλλοντικά θέματα, γ) στη συνδιοργάνωση επιστημονικών ημερίδων για θέματα προστασίας του γεω-περιβάλλοντος και της γεωπολιτιστικής κληρονομιάς και δ) στη συνεργασία για τη διασύνδεση των φοιτητών των σχετικών με το περιβάλλον προγραμμάτων σπουδών του ΑΠΚΥ με τις δραστηριότητες του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης.

 

OUC GSD 7

 

OUC GSD 9

 

 

 

Το Πρόγραμμα "Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό" ενημερώνει όσους φοιτητές/όσες φοιτήτριές του  έχουν ολοκληρώσει το 3ο έτος των σπουδών τους ή είναι απόφοιτοι του Προγράμματος και επιθυμούν να λάβουν μέρος στην ανασκαφή στο ιερό τέμενος του Ασκληπιού της αρχαίας Μεσσήνης, η οποία διεξάγεται σε συνεργασία με την Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών, να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στέλνοντας ένα απλό μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Γιώργου Δεληγιαννάκη (g.deligiannakis@ouc.ac.cy) μέχρι τη Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020.

Η ανασκαφική περίοδος διαρκεί από τις 15 Αυγούστου έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2020. Ως ελάχιστος χρόνος συμμετοχής είναι οι δύο (2) εβδομάδες. Συνολικά 2 (δύο) φοιτητέςαπόφοιτοι του Προγράμματος μπορούν να συμμετέχουν στην ανασκαφή.

Το κόστος της διαμονής και ημιδιατροφή θα καλυφθούν. Σημειώνεται ότι η συμμετοχή σε ανασκαφή συνεπάγεται καθημερινή, πολύωρη παραμονή σε εξωτερικό χώρο κατά τη διάρκεια της ημέρας και απογευματινή εργασία στην αποθήκη της ανασκαφής.  

 

messini

 

 

 

 

 

Καινοτόμο, σύγχρονο και το μοναδικό πανεπιστήμιο στην Κύπρο με εξειδίκευση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) προσφέρει σε κάθε μία και κάθε έναν από την Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό την πολύτιμη ευκαιρία και δυνατότητα να αποκτήσει έναν αναγνωρισμένο, χρήσιμο και αξιόπιστο τίτλο σπουδών, χωρίς τους περιορισμούς της συμβατικής εκπαίδευσης, από τον δικό τους χώρο, στον δικό τους χρόνο.

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι δημόσιο Πανεπιστήμιο και το μοναδικό στη χώρα που προσφέρει προγράμματα σπουδών αποκλειστικά εξ αποστάσεως. Με δυναμική ανάπτυξη και σημαντική παρουσία στο ακαδημαϊκό και επιστημονικό γίγνεσθαι, το ΑΠΚΥ έχει πετύχει την καταξίωσή του ως ένα σύγχρονο και πρωτοπόρο πανεπιστήμιο του ελληνόφωνου χώρου, έχει αναδειχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Κύπρου με 6.627 αποφοίτους και αποτελεί μια αξιόπιστη επιλογή για αναγνωρισμένες σπουδές υψηλού επιπέδου. Ως δημόσιο Πανεπιστήμιο, το ΑΠΚΥ είναι ισότιμο και ομοταγές ως προς τα ελληνικά πανεπιστήμια και οι τίτλοι σπουδών που απονέμει αναγνωρίζονται από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., σύμφωνα με τα κριτήρια και τις διαδικασίες του.


Προγράμματα Σπουδών για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021

 

Οι τρεις Σχολές του ΑΠΚΥ –Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών, Θετικών & Εφαρμοσμένων Επιστημών, Οικονομικών Επιστημών & Διοίκησης– προσφέρουν για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 τέσσερα (4) Προπτυχιακά και 20 Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών. Όλα τα προγράμματα έχουν διεπιστημονικό χαρακτήρα, παρέχουν πολύπλευρη ακαδημαϊκή γνώση, καλλιεργούν επαγγελματικά αξιοποιήσιμες δεξιότητες και έχουν άμεσο αντίκρισμα στην αγορά εργασίας.

Πέρα από ολοκληρωμένους κύκλους σπουδών, το ΑΠΚΥ προσφέρει εξ αποστάσεως Προγράμματα Κατάρτισης και Προγράμματα Δια Βίου Μάθησης (Αυτοτελείς Θεματικές Ενότητες) με στόχο την επιμόρφωση και (επανα)κατάρτιση των συμμετεχόντων.


Εκπαιδευτική Μεθοδολογία

 

Οι σπουδές στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου πραγματοποιούνται εξ αποστάσεως και στηρίζονται στις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες τηλεκπαίδευσης και σε εξειδικευμένες και κατάλληλες διαδραστικές παιδαγωγικές μεθόδους. Φυσική παρουσία των φοιτητών σε αίθουσες διδασκαλίας δεν απαιτείται, παρά μόνο στις τελικές γραπτές εξετάσεις των Θεματικών Ενοτήτων/μαθημάτων, σε εξεταστικά κέντρα που λειτουργούν στην Κύπρο, στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη) και, υπό προϋποθέσεις, σε τρίτες χώρες. Κύριο εκπαιδευτικό εργαλείο είναι η Πλατφόρμα Τηλεκπαίδευσης eClass, η οποία προσομοιώνει μια παραδοσιακή αίθουσα διδασκαλίας και επιτρέπει στους φοιτητές να διαχειρίζονται την πορεία μάθησής τους, με την κατάλληλη ακαδημαϊκή υποστήριξη, στον δικό τους χώρο και χρόνο. Το πολυμεσικό εκπαιδευτικό υλικό παρέχεται στους φοιτητές μέσω του eClass σε ποικίλες μορφές (βιβλιογραφία, οδηγοί μελέτης, παρουσιάσεις, εκπαιδευτικά βίντεο, μαγνητοσκοπημένες διαλέξεις, κ.λπ.), ενώ η διδασκαλία από το έμπειρο, εκπαιδευτικά και ερευνητικά, ακαδημαϊκό προσωπικό συνεπικουρείται από Ομαδικές Συμβουλευτικές Συναντήσεις, διαδικτυακές διαλέξεις και τηλεσυναντήσεις σε πραγματικό χρόνο (καταγράφονται για offline viewing), διευκολύνοντας την αλληλεπίδραση και εξατομικευμένη συνεργασία φοιτητών και διδασκόντων.


Τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας:

 

  • Σύγχρονο, καινοτόμο και εγνωσμένου κύρους δημόσιο Πανεπιστήμιο.
  • Εξειδίκευση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
  • Υψηλής ποιότητας αναγνωρισμένα προγράμματα σπουδών σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο με άμεσο αντίκρισμα στην αγορά εργασίας.
  • Ευέλικτες σπουδές, προσαρμοσμένες στις ανάγκες και υποχρεώσεις των φοιτητών, που σπουδάζουν από τον δικό τους χώρο και στον δικό τους χρόνο.
  • Υπερσύγχρονη Πλατφόρμα Τηλεκπαίδευσης και τελευταίας τεχνολογίας εφαρμογές τηλεκπαίδευσης, με χρυσό βραβείο για τη «Βέλτιστη Μαθησιακή Εμπειρία» στα Cyprus Education Leaders Awards 2019.
  • Προσιτά δίδακτρα, διευκολύνσεις στην καταβολή τους, χορήγηση υποτροφιών και μειώσεις διδάκτρων στη βάση κοινωνικών και άλλων κριτηρίων.
  • Αυτοτελείς Θεματικές Ενότητες, στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης, για την προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη των συμμετεχόντων, οι οποίοι δεν επιθυμούν να δεσμευτούν συνολικά σε ένα πρόγραμμα σπουδών.

 


ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΩΣ ΤΙΣ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

Για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 (έναρξη φοίτησης τον προσεχή Σεπτέμβριο) γίνονται δεκτές αιτήσεις εισδοχής σε όλα τα προγράμματα σπουδών έως τις 30 Ιουνίου 2020 αποκλειστικά μέσω του ιστοχώρου του ΑΠΚΥ.

Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο στο +357 22411600/711 και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο admissions@ouc.ac.cy.

 

 Applications 2020 2021 Extension EL1

 

 

 

 

 

 

 
 
 

 

 

 

O ψηφιακός μετασχηματισμός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως αναγκαστικά, λόγω της πανδημίας του covid-19, επιχειρείται στις μέρες μας, θα οδηγήσει τους φοιτητές σε νέα αντικείμενα σπουδών και σε προσεκτική επιλογή πανεπιστημίων. Αυτό εκτιμά ο Πρύτανης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), Καθηγητής Σωκράτης Κάτσικας, ο οποίος αναφέρει ότι «η υγειονομική κρίση ανέδειξε την πρωτοπορία του ΑΠΚΥ και την ετοιμότητά του να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις της εποχής και στις τρέχουσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες» και τονίζει ότι «Για μας, τα νέα δεδομένα (λόγω της πανδημίας) ήταν παλιά, διότι το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου λειτουργούσε εξ αρχής με εξ αποστάσεως εκπαίδευση και παράδοση μαθημάτων. Άρα, λοιπόν, δεν άλλαξε απολύτως τίποτα στον τρόπο της ακαδημαϊκής λειτουργίας μας. Το ΑΠΚΥ εξακολουθεί, όλο αυτό το διάστημα, να προσφέρει στους φοιτητές και στις φοιτήτριές μας την ίδια, ποιοτική, μαθησιακή εμπειρία».

Διαβάστε τη συνέντευξη του Πρύτανη του ΑΠΚΥ στο περιοδικό Insider, στο αφιέρωμα για τις αντοχές της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, ΕΔΩ.

 
 
 

Περισσότερα Άρθρα...