19
Τρι, Μαρ

Τηλεδιάλεξη: «Η Ελληνική Επανάσταση του 1821: Βαλκάνια, Ευρωπαϊκή ή Παγκόσμια; Ερμηνευτικά Σχήματα και Θεωρητικές Προσεγγίσεις»

 

Διακόσια χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, το Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) φιλοξενεί τηλεδιάλεξη με ομιλητή τον Καθηγητή Δημήτρη Α. Σταματόπουλο, συντονιστή της Θεματικής Ενότητας «Νεοελληνική Ιστορία Ι (1770 - 1897)» στο εν λόγω Πρόγραμμα, με τίτλο «Η Ελληνική Επανάσταση του 1821: Βαλκάνια, Ευρωπαϊκή ή Παγκόσμια; Ερμηνευτικά Σχήματα και Θεωρητικές Προσεγγίσεις».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021 στις 19:30 και θα μεταδοθεί ζωντανά, με ελεύθερη πρόσβαση, μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ, στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/y49824av

Η διάλεξη θα διατρέξει όλα τα θεωρητικά σχήματα που προτάθηκαν από τον 19ο μέχρι τον 21ο αιώνα για να ερμηνεύσουν την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Μέσα από μια συγκριτική ανάλυση, ο ομιλητής θα επιχειρήσει να αναδείξει τις ιδιαίτερες συνθήκες μέσα στις οποίες έλαβε χώρα η Επανάσταση, τις πιο σημαντικές στιγμές της μέχρι την οριστική αναγνώριση της Ελληνικής Ανεξαρτησίας το 1830, αλλά και τη σχέση της με τα άλλα επαναστατικά κινήματα στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, και κυρίως το σερβικό και το ρουμανικό.

Ο Δημήτρης Α. Σταματόπουλος είναι Καθηγητής Βαλκανικής και Ύστερης Οθωμανικής Ιστορίας στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Υπήρξε μέλος της Σχολής Ιστορικών Σπουδών του Institute for Advanced Study του Πανεπιστημίου Πρίνστον (2010-11) και του Institute for Advanced Studies του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ (2017-18), καθώς και επισκέπτης καθηγητής στην École des Hautes Etudes en Sciences Sociales και στα Πανεπιστήμια του Πρίνστον, του Μάιντς, της Σόφιας και της Κύπρου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ιστορία του εθνικισμού και του οριενταλισμού και ειδικά στη σχέση θρησκείας και πολιτικής στα Οθωμανικά Βαλκάνια.