Sidebar

16
Τρι, Απρ

Τηλεδιάλεξη: «Διδακτική της λογοτεχνίας: Παλιές συνδέσεις, Νέα ανοίγματα: Η περίπτωση της Θεωρίας του Μετανθρώπινου και των Νέων Υλισμών»

Την Τρίτη 2 Ιουνίου 2020 στις 20:00 στον κύκλο τηλεδιαλέξεων με τίτλο «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί», που διοργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), η Άννα Κουππάνου, διδάκτωρ Φιλοσοφίας της Παιδείας και Εκπαιδευτική Λειτουργός στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, πραγματεύεται το θέμα «Διδακτική της λογοτεχνίας: Παλιές συνδέσεις, Νέα ανοίγματα: Η περίπτωση της Θεωρίας του Μετανθρώπινου και των Νέων Υλισμών». Η τηλεδιάλεξη θα μεταδίδεται μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://bit.ly/2RVESNl.

Η τηλεδιάλεξη θα επικεντρωθεί σε βασικές έννοιες, πορείες σκέψης και μεθοδολογίες της μετανθρώπινης θεωρίας και της θεωρίας των νέων υλισμών, με σκοπό να αναδείξει τις περιπέτειες θεωρητικοποίησης, στις οποίες εμπλέκεται η έννοια του παιδιού. Η Δρ. Κουππάνου θα υπογραμμίσει τη ‘φυσική’ συγγένεια των πιο πάνω φιλοσοφικών χώρων με αυτόν της Παιδικής Λογοτεχνίας, ενώ θα υποδείξει πιθανές εντάσεις που εστιάζονται στο δίπολο παιδί/ενήλικας. Προκρίνοντας τους τρόπους με τους οποίους η Παιδική Λογοτεχνία μπορεί να ανοίξει τον εαυτό της σε αλληλεπιδράσεις με τη μετανθρώπινη σκέψη –μέσω μιας νέας μεθοδολογίας ανάγνωσης, που δύναται να έχει επεκτάσεις όχι μόνο στην αναδιαμόρφωση της θεωρίας της Παιδικής Λογοτεχνίας αλλά και του Μετανθρώπινου–  η ομιλήτρια θα συζητήσει με το κοινό τις προεκτάσεις των πιο πάνω ζητημάτων σε θέματα διδακτικής.

Η Άννα Κουππάνου είναι εκπαιδευτικός, διδάκτωρ Φιλοσοφίας της Παιδείας (UCL Institute of Education, University College London) και έχει ολοκληρώσει μεταδιδακτορικό πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με θέμα τα Λογοτεχνικά Κείμενα ως Ερμηνευτικές-Μεταφορικές Μηχανές. Υπήρξε Επιστημονική Συνεργάτρια στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Ειδική Επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η παρούσα θέση της είναι Εκπαιδευτική Λειτουργός στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου. Το ερευνητικό της έργο πραγματεύεται τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των τομέων της Φιλοσοφίας της Παιδείας, της Φιλοσοφίας της Τεχνολογίας, της Παιδικής Λογοτεχνίας και των Γραμματισμών. Το τελευταίο της βιβλίο έχει τίτλο Technologies of Being in Martin Heidegger: Nearness, Metaphor and the Question of Education in Digital Times (London: Routledge). Είναι συγγραφέας παιδικής-εφηβικής λογοτεχνίας και ποίησης και το έργο της έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Κύπρου (2010, 2015) και έχει λάβει βραβεύσεις από το λογοτεχνικό περιοδικό «Ο Αναγνώστης» (2015), τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά (2013), τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού Νεανικού Βιβλίου (2001, 2013) και το International Board on Books for Young People (2018).


Περισσότερα για τον Κύκλο τηλεδιαλέξεων και για το πρόγραμμά του: ΕΔΩ