Sidebar

20
Σαβ, Απρ

«Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ»: «Ολεάννα» του Ντέιβιντ Μάμετ

Ένα από τα προκλητικά και πλέον εμβληματικά θεατρικά έργα του σύγχρονου και πολυβραβευμένου Αμερικανού συγγραφέα Ντέιβιντ Μάμετ, την «Ολεάννα», παρουσιάζει «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ» τη Δευτέρα 11 Μαΐου 2020 στις 20.00. Εισηγήτρια θα είναι η ακαδημαϊκός και θεατρολόγος Δρ. Κωνσταντίνα Ζηροπούλου, διδάσκουσα και συντονίστρια της Θεματικής Ενότητας «Ιστορία του Θεάτρου και Δραματολογία» στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η τηλεδιάλεξη θα μεταδοθεί ζωντανά, με ελεύθερη ανοιχτή πρόσβαση σε όλους, μέσα από τα εργαλεία τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://bit.ly/3dLtWek

Ο Μάμετ εισδύει με την Ολεάννα ( 1992) στη ζωή του καθενός μας και εστιάζει στο θέμα των ανθρώπινων σχέσεων και της επικοινωνίας μεταξύ των δύο φύλων. Το έργο σκιαγραφεί τις σχέσεις εξουσίας που αναπτύσσονται στη δημοκρατική ‘ουτοπία’ ενός ‘ελεύθερου’ πανεπιστημιακού ιδρύματος, καθώς η συμφωνία των πρωταγωνιστών, ενός καθηγητή και μίας φοιτήτριάς του, για ιδιαίτερα μαθήματα μεταβάλλεται σε μια ψυχολογική και σωματική σύγκρουση, χωρίς όρια, σεβασμό και λογική. Εκείνος βρίσκεται κατηγορούμενος για ηθική εκτροπή και ισχυρίζεται ότι παρείχε απλώς μαθήματα και υποστήριξη και εκείνη ότι είναι κατάχρηση εξουσίας και σεξουαλική παρενόχληση. Η αντιπαλότητα που αναπτύσσεται αγγίζει τελικά όλο το κοινωνικό φάσμα.


Τον κύκλο τηλεδιαλέξεων για τη νεότερη και σύγχρονη δραματουργία με τον γενικό τίτλο «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ» διοργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές». Η Σειρά επιδιώκει να φέρει σε επαφή το ευρύ κοινό και τα μέλη της κοινότητας του Πανεπιστημίου με μια πλειάδα έργων-σταθμών του παγκοσμίου θεάτρου και να παρουσιάσει τις βασικές ερμηνευτικές γραμμές τους. Θα μεταδίδεται κάθε Δευτέρα μεταξύ 6 Απριλίου και 8 Ιουνίου 2020 από 20:00 ως 21:00.