25
Πεμ, Απρ

Covid19: Επικοινωνία, κατ' εξαίρεση | Σειρά podcasts : Σ. Ιορδανίδου & Λ. Βατικιώτης w Δ. Τσαϊλάς

Στο τέταρτο επεισόδιο του κύκλου συζητήσεων με ειδικό τίτλο «COVID-19: μένουμε εν οίκω δημοσιογραφούμε εν δήμω!» της Σειράς «Covid19: Επικοινωνία, κατ' εξαίρεση», που εγκαινίασε τον Μάρτιο το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) και το περιοδικό δημοσιογραφία

  • την Πέμπτη, 16 Απριλίου στις 20.00 η Σοφία Ιορδανίδου και ο Λεωνίδας Βατικιώτης, δημοσιογράφος, οικονομολόγος και διδάσκων στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία», συζητούν με τον υποναύαρχο ε.α. Δημήτρη Τσαϊλά, επί σειρά ετών Καθηγητή Στρατηγικής και Ασφάλειας στην Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου, για την πολυπλοκότητα της σημερινής κατάστασης και για τις νέες προκλήσεις ασφαλείας σε ένα αναγεννημένο γεωπολιτικό πεδίο.

Παρακολουθήστε ζωντανά μέσα από την πλατφόρμα Blackboard Ultra και συνδεθείτε στο παρακάτω link: https://bit.ly/2yjRhUg    


Η σειρά των συζητήσεων, που θα αναρτηθεί σε μορφή video podcasts μέσω των YouTube Channels του ΑΠΚΥ και του περιοδικού «δημοσιογραφία» εντάσσεται στον κύκλο συζητήσεων με επιστήμονες κι επαγγελματίες της επικοινωνίας και δημοσιογραφίας, υπό τον γενικό τίτλο «COVID19: Επικοινωνία, κατ’ εξαίρεση». Οι διαλέξεις οργανώνονται από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και το περιοδικό «δημοσιογραφία», στο πλαίσιο των απροσδόκητων δεδομένων που έφερε στη ζωή μας ο νέος κορονοϊός Covid-19.


Βιογραφικά συντελεστών

Σοφία Ιορδανίδου

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Πρόεδρος του «Advanced Media Institute, Εφαρμοσμένη Έρευνα στην Επικοινωνία και τη Δημοσιογραφία». Από το 2011 υπό την ευθύνη της, οργανώθηκε και λειτουργεί στο ΑΠΚΥ το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία», ενώ από το 2013 εκδίδει το περιοδικό «δημοσιογραφία» και είναι υπεύθυνη της ιστοσελίδας dimosiografia.com. Εργάστηκε πολλά χρόνια στον χώρο της Δημοσιογραφίας και της Στρατηγικής Επικοινωνίας. Στη Ν. Υόρκη εργάστηκε στη Φωνή της Αμερικής, διαπιστευμένη στον Λευκό Οίκο ανταποκρίτρια εφημερίδων στην Ελλάδα, υπεύθυνη προεκλογικής καμπάνιας του Mondale. Στην Αθήνα, δημοσιογράφος στην ΕΡΤ και MEGA, σύμβουλος πολιτικής και εταιρικής επικοινωνίας, σύστησε και διηύθυνε τη Διεύθυνση Επικοινωνίας και Γραφείου Τύπου του MEGA CHANNEL, το πρώτο τηλεοπτικό πρακτορείο στην Ελλάδα, NETNEWS Α.Ε., και την εταιρεία στρατηγικής επικοινωνίας ΝΕΤRESULT Ε.Π.Ε. Σπούδασε Ιταλική και Αγγλική Γλώσσα και Λογοτεχνία στο CUNY, απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με ειδίκευση στη Συγκριτική Λογοτεχνία στο CUNY και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ, ολοκληρώνοντας την εργασία «Ο Πιραντέλλο στην Ελλάδα» στο Α.Π.Θ.. Η επιστημονική της έρευνα επικεντρώνεται α) στη δημοσιογραφία και τη λειτουργία των Μέσων, καθώς και τις προκλήσεις που θέτει η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και στην κοινωνία του δικτύου β) στη στρατηγική επικοινωνία και γ) στον Γραμματισμό στα Μέσα.

Λεωνίδας Βατικιώτης

Απόφοιτος του Τμήματος Στατιστικής κι Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά και Διδάκτορας του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου (2008). Εργάζεται ως δημοσιογράφος – αναλυτής από το 1991 με ειδίκευση σε θέματα οικονομίας και διεθνών θεμάτων. Από το 2017 είναι αρχισυντάκτης του περιοδικού Δημοσιογραφία, που εκδίδεται από το Advanced Media Institute και τις Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις υπό την αιγίδα του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Έχει επιμεληθεί επιστημονικά και είχε τη δημοσιογραφική έρευνα σε βραβευμένα ντοκιμαντέρ, ενώ έχει μεταφράσει στα ελληνικά οικονομικά βιβλία. Από το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία».

Δημήτρης Τσαϊλάς

Ο Δημήτριος Ν. Τσαϊλάς, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Το 1977 εισάγεται στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Ακολουθούν 35 χρόνια σταδιοδρομίας στο Πολεμικό Ναυτικό. Κυβερνήτης 5 πολεμικών πλοίων (Τ/Α Τοξότης, Τ/Α Έσπερος, ΤΠΚ Άννινος, ΤΠΚ Λάσκος και ΠΓΥ Αξιός). Ήταν Υπασπιστής της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.κ. Κωστή Στεφανόπουλου.  Από το 2002 ως το 2005 διετέλεσε Ακόλουθος Αμύνης στην ελληνική Πρεσβεία στον Καναδά στην Οττάβα. Διετέλεσε Διοικητής Μοίρας Υποστηρίξεως στο Αρχηγείο Στόλου και Διοικητής Ναυτικής Διοικήσεως Βορείου Ελλάδος. Έχει πλούσια εκπαιδευτική δραστηριότητα καθώς δίδαξε Ναυτιλία στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και στις Σχολές Εξειδικεύσεως Αξιωματικών. Επίσης δίδαξε στις έδρες Επιχειρησιακής Σχεδιάσεως και της Στρατηγικής και Ασφάλειας σε ανώτερους Αξιωματικούς στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου. Η συγγραφική του δραστηριότητα αποτελείται από, εγχειρίδια και σημειώσεις Ναυτιλίας, το βιβλίο περί Στρατηγικής που διδάσκεται στην Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου, το Strategy Syllabus for War College, καθώς και πλήθος άρθρων που έχουν δημοσιευθεί στον περιοδικό και ημερήσιο τύπο. Έχει οργανώσει διεθνή και εθνικά συνέδρια και έχει συμμετάσχει τόσο ως ομιλητής όσο και ως εισηγητής. Είναι επίσης Ακαδημαϊκός σύμβουλος του Strategy International στο οποίο διετέλεσε και ως Διευθυντής. Eίναι εταίρος στην Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου Αέροπος, μέλος του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης και Ναυτικού Ομίλου Ανοικτής Θαλάσσης, επίτιμο μέλος του Anatolia Rotaract και είναι πρόεδρος του Παραρτήματος της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού στη Βόρειο Ελλάδα. Του έχουν απονεμηθεί πολλές εθνικές και ξένες διακρίσεις.