Sidebar

24
Τετ, Απρ

Δημόσια Διαδικτυακή Παρουσίαση του Νέου Μεταπτυχιακού Προγράμματος «ΠΝΥΚΑ: Πολιτική Ιστορία, Θεωρία και Πράξη»

Την πρώτη της ζωντανή διαδικτυακή παρουσίαση πραγματοποιεί η ΠΝΥΚΑ, το νέο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Πολιτική Ιστορία, Θεωρία και Πράξη του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020 και ώρα 18:00-21:00, είναι αφιερωμένη στα ελληνοτουρκικά και το μεταναστευτικό και μπορούν να την παρακολουθήσουν όλοι διαδικτυακά στον δικό τους χώρο από όποιο μέσο επιθυμούν (υπολογιστή, τάμπλετ ή κινητό) στον σύνδεσμο τηλεπαρακολούθησης: https://eu.bbcollab.com/guest/61db6d6351224c0b9eec8ac2df8d64c7

Την παρουσίαση του νέου μεταπτυχιακού προγράμματος του ΑΠΚΥ, το οποίο, όμοια με τα υπόλοιπα, δέχεται αιτήσεις εισδοχής ως τις 19 Μαΐου 2020, έχει αναλάβει ο Δρ. Θεόδωρος Γ. Γιαννόπουλος, Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος. Παρεμβάσεις θα υπάρξουν από τον Δρ. Αθανάσιο Γραμμένο, Προϊστάμενο του ελληνικού γραφείου του Ιδρύματος Friedrich Naumann για την Ελευθερία και τον Δρ. Ανδρέα Σταματίου, επί σειρά ετών Σϋμβουλο Τύπου της Ελλάδας στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν μέλη ΔΕΠ της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών και ο Πρόεδρος του Σωματείου Φοιτητών και Αποφοίτων του Προπτυχιακού Προγράμματος «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του ΑΠΚΥ.

Στις παρεμβάσεις τους με θέμα τα ελληνοτουρκικά και το μεταναστευτικό, ο Δρ. Αθανάσιος Γραμμένος θα αναπτύξει το θέμα «Ιδεολογία, πολιτική και περιφερειακός ανταγωνισμός: η μεταναστευτική κρίση μεταξύ σφύρας και άκμονος» και ο Δρ. Ανδρέας Σταματίου την «Ανατομία της τουρκικής κοινωνίας». Ο Δρ. Γραμμένος θα επικεντρωθεί στην πυροδοτούμενη από τον πόλεμο της Συρίας και από τη στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας το φθινόπωρο του 2019 ανάφλεξη του μεταναστευτικού ζητήματος και στην εξέλιξη του πολιτικού λόγου στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Ε.Ε. ως προς αυτό. Στην παρέμβασή του θα προσπαθήσει να αναδείξει πτυχές της μεταναστευτικής κρίσης, που δεν έχουν φωτιστεί επαρκώς, ώστε να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για την παραγωγή πολιτικής στην Ευρώπη υπό τη σκιά μιας μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης. O Δρ. Σταματίου, στη δική του παρέμβαση, θα επιχειρήσει μια ανάλυση της φυσιογνωμίας, των κοινωνικών δομών και των αξιών του πολιτικού συστήματος και του σημερινού κράτους της σύγχρονης Τουρκίας σε αντιδιαστολή με την Ελλάδα σε ιδεολογικό, οικονομικό, εθνοτικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Η δημόσια διαδικτυακή εκδήλωση του Νέου ΜΠΣ «ΠΝΥΚΑ: Πολιτική Ιστορία, Θεωρία και Πράξη», διοργανώνεται σε συνεργασία με το Σωματείο Φοιτητών και Αποφοίτων του Προπτυχιακού Προγράμματος «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του ΑΠΚΥ.

 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ


  • Χαιρετισμοί από μέλη ΔΕΠ της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών και τον Πρόεδρο του Σωματείου Φοιτητών και Αποφοίτων του Προπτυχιακού Προγράμματος «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.
  • Δρ. Θεόδωρος Γ. Γιαννόπουλος, Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος: Παρουσίαση του νέου Μεταπτυχιακού προγράμματος «ΠΝΥΚΑ: Πολιτική Ιστορία, Θεωρία και Πράξη» του ΑΠΚΥ, το οποίο έχει λάβει πιστοποίηση από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης και δέχεται αιτήσεις εισδοχής για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.
  • Δρ. Ανδρέας Σταματίου, διδάκτωρ Διπλωματικής Ιστορίας, επί σειρά ετών Σύμβουλος Τύπου της Ελλάδας στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη: Παρέμβαση με τίτλο «Η ανατομία της τουρκικής κοινωνίας».

Δρ. Αθανάσιος Γραμμένος | «Ιδεολογία, πολιτική και περιφερειακός ανταγωνισμός: η μεταναστευτική κρίση μεταξύ σφύρας και άκμονος»

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία προκάλεσε μεγάλα κύματα προσφύγων, στα οποία σταδιακά παρείσφρυσαν πλήθη από γειτονικές χώρες, που προσπάθησαν να περάσουν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδος. Μπροστά στην ανθρώπινη τραγωδία η Ευρώπη, με προεξέχουσα τη Γερμανία, απορρόφησε πλέον του ενός εκατομμυρίου προσφύγων, αλλά δεν μπόρεσε να ελέγξει τις αντιδράσεις ξενοφοβίας, με αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά η πολιτική δύναμη των ακροδεξιών κομμάτων σε πολλές χώρες τα επόμενα χρόνια. Η στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στο συριακό πρόβλημα που ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2019, επεξέτεινε την ένταση και σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία οδηγεί σε αδιέξοδο. Για να εκμαιεύσει την ευρωπαϊκή υποστήριξη σε μια κρίσιμη στιγμή, η Άγκυρα άνοιξε τα σύνορά της με την Ελλάδα και χιλιάδες μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν στην ΕΕ. Η Αθήνα αντέδρασε σφραγίζοντας τα δικά της χερσαία σύνορα, κατόπιν συνεννόησης με τις Βρυ­ξέλλες. Η ελληνική πλευρά ανέδειξε το πρόβλημα ως πρόκληση εναντίον της εδαφικής της ακε­ραιότητας από την Τουρκία, καλλιεργώντας την αίσθηση ότι πρόκειται περί υποκινούμενης εισβο­λής. Η Άγκυρα από την πλευρά της υποστήριξε ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει το βάρος που της αναλογεί, δεδομένου ότι στην Τουρκία φιλοξενούνται περί τα 3,5 εκ. Σύρων. Η παρούσα παρέμβαση παρακολουθεί την ανάφλεξη του μεταναστευτικού κατά τα τέλη του 2019 και τις αρχές του 2020, καθώς και την εξέλιξη του πολιτικού λόγου στην Ελλάδα, την Τουρκία και την ΕΕ ως προς αυτό. Παράλληλα, χρησιμοποιώντας πρωτογενείς πηγές από την αυτοψία του ερευνητή εκατέρωθεν του Έβρου και στη Λέσβο (Φεβρουάριος-Μάρτιος 2020), θα προσπαθήσει να αναδείξει πτυχές που δεν έχουν φωτιστεί επαρκώς από τα όσα μεταδίδονται από τον Τύπο. Σκοπός είναι η εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για την παραγωγή πολιτικής στην Ευρώπη υπό τη σκιά μιας μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης.

Σύντομο βιογραφικό:

Ο Αθανάσιος Γραμμένος είναι διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων. Σπούδασε Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Διπλωματία στο Graduate Institute of Political and International Studies του University of Reading και ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή με αντικείμενο τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τις διασπορές στο τμήμα Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Στο παρελθόν έχει τιμηθεί με την Υποτροφία ΝΑΤΟ από το υπουργείο Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας. Έχει μετεκπαιδευτεί σε θέματα πολιτικής ηγεσίας στην International Academy for Leadership, ενώ την τρέχουσα περίοδο είναι Library Fellow 2019-2020 στο Sacramento State University. Είναι συνιδρυτής και διευθυντής του Επιστημονικού Ινστιτούτου «Κοινόν Ωρωπίων», με έδρα τον Ωρωπό κι έχει εργαστεί επί πολλά έτη ως σύμβουλος Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συμμετέχει τακτικά σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, με ερευνητικό ενδιαφέρον σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, διεθνών και ευρωπαϊκών σχέσεων, πολιτικής επιστήμης. Άρθρα και συνεντεύξεις του φιλοξενούνται στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο. Στο παρελθόν έχει εργαστεί ως εκπαιδευτικός στην ιδιωτική μεταλυκειακή εκπαίδευση. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ είναι συγγραφέας του βιβλίου "Ορθόδοξος Αμερικανός. Ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις (1959–1996) (Εκδόσεις Επίκεντρο 2018). Σήμερα, εργάζεται για το Ίδρυμα Φρίντριχ Νάουμαν για την Ελευθερία στην Ελλάδα.


Δρ. Ανδρέας Σταματίου |  «Η ανατομία της τουρκικής κοινωνίας»

Υπάρχει ο «Τούρκος» που δρα με έναν μονοδιάστατο τρόπο; Ή μια κοινωνία με πολύ μεγαλύτερες διαφορές (ιδεολογικές, οικονομικές, εθνοτικές, πολιτικές, κοινωνικές) σε σύγκριση με την ελληνι­κή; Προοδευτικοί κοσμικοί εναντίον οπισθοδρομικών ισλαμιστών ή δεν είναι ακριβώς έτσι; Υπάρ­χει Δεξιά και Αριστερά στην Τουρκία; Και όλοι αυτοί είναι έτοιμοι να συγκρουστούν μέχρις εσχάτων; Αν όχι, ποιος είναι ο συνεκτικός ιστός αυτού του γοητευτικού παλίμψηστου; Μια χώρα με τριτοκοσμικές ή σύγχρονες δημόσιες υπηρεσίες; Μια κοινωνία εξαθλιωμένη ή ευημερούσα; Ιδεολογικοί άξονες: Κεμαλισμός και Ισλάμ αντί για Δεξιά και Αριστερά. Η διαφορετική έννοια της Αριστεράς στην Τουρκία. Πολιτική Σκηνή: Το καθεστώς Erdoğan: νομιμοποίηση, νομιμότητα, δημοφιλία, επιτεύγματα, ανομίες, σκάνδαλα, καταπίεση και διώξεις. Η αντιπολίτευση: Λίγα λόγια για  τα κοινοβουλευτικά κόμματα της Τουρκίας. Η ανίερη συμμαχία AKP-MHP. Η κοινωνία και οι τάξεις της: Οι «λευκοί» Τούρκοι, οι «μαύροι», οι απόκληροι, οι τουρκικές φαβέλες (gecekondu). Oι ελίτ και η μεταφορά των παραπάνω στην πολιτική. Το τουρκικό Δημόσιο: Κοινωνικό κράτος (του Erdoğan), εκσυγχρονισμός, μεγάλα έργα, αυταρχισμός.

Σύντομο βιογραφικό:

Ο Ανδρέας Σταματίου σπούδασε Ιστορία & Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι κάτοχος Master στη Νεώτερη & Σύγχρονη Ιστορία, κάτοχος Master στις Σπουδές Νοτιοανατολικής Ευρώπης (South East European Studies) και διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών στη Διπλωματική Ιστορία με θέμα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις 1950-55, ως υπότροφος της Ακαδημίας Αθηνών. Έχει εκπονήσει σειρά εργασιών και δημοσιεύσεων για την Τουρκία και τα Βαλκάνια. Το 2005 εισήχθη πρώτος στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (Τμήμα Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας), από την οποία αποφοίτησε το 2007 με αριστείο. Από το 2007 ως εργάζεται ως Σύμβουλος Τύπου, έχοντας υπηρετήσει στην Κεντρική Υπηρεσία στο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Ελληνικής Πρεσβείας στην Άγκυρα και τα τελευταία τεσσερισήμισι χρόνια στο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, στο οποίο και προΐστατο έως τον Ιανουάριο του 2020.