25
Πεμ, Απρ

Τηλεδιάλεξη: «Παλαιολόγεια τέχνη στη Θεσσαλονίκη. Τοιχογραφίες-Ψηφιδωτά»

Το θέμα «Παλαιολόγεια τέχνη στη Θεσσαλονίκη. Τοιχογραφίες-Ψηφιδωτά» πραγματεύεται η δρ. Πέλλη Μάστορα, αρχαιολόγος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκη, σε ανοιχτή για το κοινό τηλεδιάλεξη, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 17 Μαρτίου 2020, στις 20:00 το βράδυ.

Η τηλεδιάλεξη οργανώνεται στο πλαίσιο της Θεματικής Ενότητας ΕΛΛ426: Θέματα Βυζαντινής Τέχνης του Προπτυχιακού προγράμματος «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και είναι ανοιχτή σε όλους στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης. Η μετάδοση της τηλεδιάλεξης θα γίνει μέσω της Πλατφόρμας Τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://bit.ly/2x1pibm

 

Η Πέλλη Μάστορα σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με ειδίκευση στη Βυζαντινή Αρχαιολογία. Εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα «Επεμβάσεις σε εντοίχια ψηφιδωτά κατά τη βυζαντινή περίοδο» στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου με υποτροφία του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη. Υπηρετεί στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο των υπηρεσιακών της καθηκόντων ασχολήθηκε με την εκ του σύνεγγυς μελέτη και την αρχαιολογική τεκμηρίωση των εργασιών συντήρησης σε εντοίχια ψηφιδωτά της Θεσσαλονίκης (1997-2007), ενώ κύριο αντικείμενο ενασχόλησής της αποτελεί η καταγραφή και μελέτη σπαραγμάτων εντοίχιων ψηφιδωτών, που αποκαλύφθηκαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές στη Θεσσαλονίκη. Έχει συμμετάσχει στην αρχαιολογική έρευνα της Ελληνικής Αρχαιολογικής Αποστολής στη θέση Άγιος Γεώργιος Πέγειας στην Πάφο. Είναι συνεργάτης στην έκδοση του Bulletin de lAssociation Internatonale de lEtude de la Mosaïque Antique ως ανταποκρίτρια–συντάκτρια λημμάτων σχετικά με ελληνικά δημοσιεύματα για τη μελέτη των ψηφιδωτών και τακτική συνεργάτιδα του περιοδικού «Εικονοστάσιον».