Βάγια (Βίκυ) Καραΐσκου

Η Βάγια (Βίκυ) Καραΐσκου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πρόγραμμα Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Κύπρου.
Για το 2014 (Ιανουάριος- Δεκέμβριος) είναι Επισκέπτρια Καθηγήτρια με το πρόγραμμα Andrew J. Mellon Foundation Distinguished-in-Residence Visiting Professor στο Macalester College (Saint Paul, Minnesota).

Αποφοίτησε από το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), όπου και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην ιστορία της τέχνης.
Το 2001 ανακηρύχτηκε διδάκτορας του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ίδιου πανεπιστημίου με θέμα διδακτορικής διατριβής "Τέχνη και Κοινωνία: η ανθρώπινη μορφή στη μεταπολεμική ελληνική γλυπτική". Παράλληλα πραγματοποίησε σπουδές πολιτιστικής διαχείρισης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η ερευνητική της δραστηριότητα εστιάζει στις σχέσεις μεταξύ της καλλιτεχνικής παραγωγής και των κοινωνικών συμφραζόμενων. Έχει εκδώσει σε βιβλία τις μελέτες:
Uses and Abuses of Culture. Greece 1974-2010, Cambridge Scholars Publishing, UK 2015.
Χρήσεις και Καταχρήσεις του Πολιτισμού. Ελλάδα 1974-2010, University Studio Press, Θεσσαλονίκη 2013.
Νεοελληνική Γλυπτική. Ματιές και Αναγνώσεις, εκδ. Gutenberg & Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Αθήνα 2011. 
Εικαστικές και Σκηνικές Πρωτοπορίες στο α’ μισό του 20ου αιώνα, εκδ. Παπασωτηρίου, Αθήνα 2009.
Ταξίδια επί Σκηνής. Έλληνες σκηνογράφοι στην Ιταλία, εκδ. University Studio Press, Θεσσαλονίκη 2004.
Αγιογραφίες Γιώργου Γουναρόπουλου, Μουσείο Γουναρόπουλου, Αθήνα 1992.

Το ερευνητικό της έργο "Κύπρος: τόποι μνήμης - χώροι τέχνης" ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2013. Αφορά στη δημόσια γλυπτική στην Κύπρο και στη συμβολή της στη διαμόρφωση εθνικών και πολιτισμικών ταυτοτήτων. Η επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος είναι η http://publicart.ouc.ac.cy

Επί σειρά ετών έχει διδάξει ως συμβασιούχος Π.Δ. 407/1980 στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Από το 2004 ως το 2011 δίδαξε ως ΣΕΠ στο Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και από το 2007 ως τον Απρίλιο του 2010 στο Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Από το 1991 ως το 2007 συνεργάστηκε με εικαστικά περιοδικά, ως κριτικός τέχνης και συντάκτρια, με εκδοτικούς οίκους, ερευνητικά κέντρα και τηλεοπτικούς σταθμούς για την έκδοση, μετάφραση και επιμέλεια μελετών και ντοκυμαντέρ και με την εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων.
Έχει χρηματίσει σύμβουλος πολιτισμού, γενική γραμματέας, επιμελήτρια εκθέσεων και υπεύθυνη λειτουργίας ιδιωτικών μουσείων, πολιτιστικών φορέων και εταιρειών.

Έχει διατελέσει εξωτερική αξιολογήτρια για ερευνητικές προτάσεις που κατατίθενται στο Υπουργείο Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης της Ελλάδος.
Είναι μέλος Ευρωπαϊκού Προγράμματος σχετικού με τη θέσπιση κριτηρίων διδασκαλίας της Ιστορίας της Τέχνης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (Tunning Educational structures in Europe, Sectorial Qualifications Framework for the Humanities and the Arts : SQF HUMART). Είναι μέλος της επιτροπής κριτών των επιστημονικών περιοδικών International Journal of the Arts in Society και European Scientific Journal.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και στα επιστημονικά περιοδικά:
International Journal of Politics Culture and Society;
Sociological Study;
The International Journal of Social, Political and Community Agendas in the Arts;
The International Journal of Arts Theory and History;
The Journal of Critical Studies in Business & Society;
Modern Greek Studies
(Australia and New Zealand): A Journal for Greek Letters;
και σε συλλογικούς τόμους (Maria Ioannou and Maria Kyriakidou (eds.) Female Beauty in Art: History, Feminism, Women Artists. UK: Cambridge Scholars Publishing.
Μεγένθυση γραμματοσειράς dΣμίκρυνση γραμματοσειράς