Πρόγραμμα Σπουδών ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

Επισκόπηση Θεματικής Ενότητας Σπουδών

Ιστορία του Θεάτρου και Δραματολογία
ΘΣΠ 50
30

Σε αυτή τη Θεματική Ενότητα αυτή οι φοιτητές αποκτούν σφαιρική εποπτεία της ιστορίας του θεάτρου, των σπουδαιότερων οροσήμων του, των κυριότερων εκπροσώπων του, των σημαντικότερων ρευμάτων και σχολών, καθώς και των θεατρικών συμβάσεων που επικρατούν σε διαφορετικές ιστορικές εποχές.


Διάταξη Θεματικής Ενότητας (ECTS)

 

Αναμενόμενα μαθησιακά αποτελέσματα

Με την ολοκλήρωση της πρώτης Θ.Ε. ο φοιτητής / η φοιτήτρια θα είναι σε θέση να:

 

  • Γνωρίζει βασικά στοιχεία για τα θρησκευτικά, τελετουργικά, πολιτικά και οργανωτικά συγκείμενα του αρχαίου ελληνικού και ρωμαϊκού θεάτρου, για τους βασικούς εκπροσώπους του αρχαίου ελληνικού και ρωμαϊκού δράματος, καθώς και για τα σπουδαιότερα έργα τους.
  • Κατανοεί τις βασικές παραμέτρους του θρησκευτικού και λαϊκού θεάτρου κατά τον Μεσαίωνα, καθώς και των μορφών λαϊκού θεάτρου που εξέβαλαν, κυριότατα, στην Commedia dell’Arte.
  • Γνωρίζει βασικές πληροφορίες για τα ιστορικά, πολιτικά και θρησκευτικά συγκείμενα (μοναρχία, Μεταρρύθμιση) του ελισαβετιανού, ιακωβιανού και καρολίγγειου θεάτρου, τους βασικότερους εκπροσώπους του και τα σπουδαιότερα έργα τους, ιδιαίτερα μάλιστα για τον Σαίξπηρ.
  • Αναφέρει βασικές πληροφορίες για το ισπανικό θέατρο του Χρυσού Αιώνα και τους εκπροσώπους του (Καλντερόν, Λόπε δε Βέγα), για το θέατρο του γαλλικού κλασικισμού και τους εκπροσώπους του (Ρακίνας, Κορνήλιος, Μολιέρος), καθώς και για το αγγλικό θέατρο της Παλινόρθωσης και τους εκπροσώπους του (Davenant, Etherege, Wycherley, Congreve, Behn)
  • Γνωρίζει βασικά στοιχεία για τη θεατρική παραγωγή της εποχής του Διαφωτισμού (Diderot, Rousseau, Lessing), για το ιταλικό μελόδραμα, καθώς και για το γαλλικό (Marivaux, Beaumarchais) και το αγγλικό (Addison, Sheridan, Fielding) κωμικό θέατρο του 18ου και του 19ου αιώνα.
  • Γνωρίζει βασικά στοιχεία για το κίνημα «Θύελλα και Ορμή», για το θέατρο του κλασικισμού και του ρομαντισμού στη Γαλλία, στη Γερμανία και στη Βρετανία.
  • Γνωρίζει αντιπροσωπευτικά έργα της νεωτερικής δραματουργίας στις σκανδιναβικές χώρες, στη Ρωσία και αλλού.
  • Κατανοεί τη σημασία βασικών πνευματικών και ιδεολογικών ρευμάτων του 20ού αιώνα και να εξακριβώνει την επίδρασή τους στο θέατρο (νατουραλισμός, σουρεαλισμός, κονστρουκτιβισμός, φεμινισμός, υπαρξισμός κτλ.).
  • Γνωρίζει βασικά έργα της σύγχρονης δραματουργίας, ιδίως από τον χώρο του επικού θεάτρου και του Θεάτρου του Παραλόγου.


Μέθοδοι διδασκαλίας: Καθοδηγούμενη αυτοδιδασκαλία μέσω:

(α) Οδηγών Μελέτης, Ασκήσεων Αυτοαξιολόγησης και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων με σαφή χρονοδιαγράμματα και ορόσημα
(β) Γραπτών εργασιών, οι οποίες συντείνουν στην κριτική προσέγγιση της ύλης
(γ) Ομαδικών Συμβουλευτικών Συναντήσεων
(δ) Αξιοποίησης των δυνατοτήτων επικοινωνίας και διάθεσης εκπαιδευτικού υλικού μέσω της πλατφόρμας ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης (eClass) του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου
(ε) Ηλεκτρονικών μαθημάτων και σεμιναρίων μέσω της συγχρονικής πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης ElluminateLive!

Τρόποι αξιολόγησης: Τέσσερεις (4) γραπτές εργασίες και γραπτή τελική εξέταση με την ολοκλήρωση της Θεματικής Ενότητας. 

Βιβλιογραφία: Οι φοιτητές της ΘΣΠ50 θα πρέπει να προμηθευτούν από το εμπόριο τα ακόλουθα βιβλία:

1. Πάολο Μποζίζιο Ιστορία του Θεάτρου (μετάφρ. Ε. Νταρακλίτσα), τόμοι Α'-Β', Αθήνα: εκδόσεις Αιγόκερως 2010. ΠΡΟΣΟΧΗ: Πρέπει να προμηθευτείτε τη δεύτερη, αναθεωρημένη έκδοση του έργου. 
2. Τερέντιος, Ο Ευνούχος (μετάφρ. Κώστα Παναγιωτάκη), Αθήνα: Στιγμή 2001. 
3. Ουίλιαμ Σαίξπηρ, Ρωμαίος και Ιουλιέτα (μετάφρ. Κώστα Καρθαίου). Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο σε μορφή PDF για Adobe Digital Editions από το online βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Πατάκη σε μειωμένη τιμή ή την έντυπη μορφή του από οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο στην τρέχουσα τιμή της αγοράς.
4. Λόπε δε Βέγα, Φουέντε Οβεχούνα (μετάφρ. Νίκου Γκάτσου). Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο σε μορφή PDF για Adobe Digital Editions από το online βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Πατάκη σε μειωμένη τιμή ή την έντυπη μορφή του από οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο στην τρέχουσα τιμή της αγοράς.
5. Γεώργιος Χορτάτζης, Ερωφίλη (επιμ. Στ. Αλεξίου - Μ. Αποσκίτη), Αθήνα: Στιγμή. 
6. Νικολό Μακιαβέλι, Ο Μανδραγόρας (μετάφρ. Τζένης Μαστοράκη). Αθήνα: Γράμματα. 
7. Κάρλο Γκολντόνι, Η Λοκαντιέρα (μετάφρ. Αγαθής Δημητρούκα). Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο σε μορφή PDF για Adobe Digital Editions από το online βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Πατάκη σε μειωμένη τιμή ή την έντυπη μορφή του από οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο στην τρέχουσα τιμή της αγοράς.
8. Ιωάννης Ρακίνας (Jean Racine), Φαίδρα (μετάφρ. Στρατή Πασχάλη). Αθήνα: Σοκόλη.
9. Χάινριχ φον Κλάιστ, Η Σπασμένη στάμνα (μετάφρ. Τζένης Μαστοράκη), Αθήνα: Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας (Σχολή Μωραΐτη). 
10. Αύγουστος Στρίντμπεργκ, Ο Πατέρας (μετάφρ. Νίκου Γκάτσου). Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο σε μορφή PDF για Adobe Digital Editions από το online βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Πατάκη σε μειωμένη τιμή ή την έντυπη μορφή του από οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο στην τρέχουσα τιμή της αγοράς.
11. Ευγένιος Ο'Νηλ, Ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα (μετάφρ. Νίκου Γκάτσου).
12. Ε. Ίψεν, Η Κυρά της Θάλασσας, μετάφραση Μ. Μέλμπεργκ (Henrik Ibsen, Η Κυρά της Θάλασσας)
13. Φ. Γ. Λόρκα, O Mατωμένος Γάμος, μετάφραση N. Γκάτσου (στον τόμο: Λόρκα: Θέατρο και Ποίηση).


 

Θεατρικές Σπουδές

Διδάσκοντες

Τμήματα
Επιστροφή

Δ Τ Τ Π Π Σ spacerheight22 Κ
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31