Προγράμματα Σπουδών ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
10/04/2018
Όταν ο Κόσμος μας έγινε Χριστιανικός: Σειρά διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα: Αυτοκράτειρες Φαύστα και Ελένη στο πολιτικό σκηνικό του τέταρτου αιώνα

Την Τρίτη 17 Απριλίου 2018 λαμβάνει χώρα η τέταρτη διάλεξη της σειράς «Όταν ο Κόσμος μας έγινε Χριστιανικός - Σειρά Διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα» του Προγράμματος «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημί­ου Κύπρου στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας, με ομιλήτρια την Ανδριανή Γεωργίου και τίτλο «Αυτοκράτειρες Φαύστα και Ελένη στο πολιτικό σκηνικό του τέταρτου αιώνα».
 
Η διάλεξη επικεντρώνεται στην Φαύστα και την Ελένη, σύζυγο και μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου αντίστοιχα. Τίθεται το ερώτημα: ποιό ρόλο διαδραμάτισαν οι δύο αυτοκράτειρες, όταν η ιδεολογική φυσιογνωμία της αυτοκρατορίας άρχισε να ανοικοδομείται σε χριστιανικές βάσεις; Τα στοιχεία προέρχονται από τη συνδυασμένη μελέτη γραπτών και αρχαιολογικών ευρημάτων, άμεσα συνυφασμένων με τις ιδεολογικές πρακτικές του 4ου αιώνα (πανηγυρικοί λόγοι, επιγραφές, νομίσματα).
 
Η Ανδριανή Γεωργίου σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στην Κρήτη. Αναγορεύτηκε διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμινχαμ και η διατριβή της έχει τον τίτλο Η διαδικασία ιδεολογιοποίησης της Αγίας Ελένης σε επίπεδο εκκλησιαστικό, κρατικό, και κοινωνικό (4ος-15ος αι.). Από το 2009 έχει εργαστεί ως ερευνήτρια/διδάσκουσα στο University of Μπέρμινχαμ, στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Πανεπιστήμιο Aix-Marseille.
 
Οι σεμιναριακές διαλέξεις για την ύστερη αρχαιότητα, οι οποίες πραγματοποιούνται κατά το εαρινό εξάμηνο 2017-2018, έχουν ως αντικείμενό τους τους μετασχηματισμούς που προκάλεσε στον ελληνορωμαϊκό κόσμο η εξάπλωση του χριστιανισμού τον 4ο και 5ο αιώνα. Οι εισηγητές είναι ιστορικοί και αρχαιολόγοι από τη Γερμανία, το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο. Όλες οι διαλέξεις λαμβάνουν χώρα στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας (Λεωφ. Νικηφόρου Φωκά 40, 1016 Λευκωσία, πλησίον Πύλης Αμμοχώστου), με ώρα έναρξης τις 19.00 και μεταδίδονται ταυτόχρονα και διαδικτυακά μέσω της Πλατφόρμας Τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ. Συνδιοργανωτής της σειράς διαλέξεων είναι η Βυζαντινολογική Εταιρεία Κύπρου και πολύτιμος υποστηρικτής το Σωματείο Φοιτητών και Αποφοίτων του Προγράμματος »Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό». 
 
Μεγένθυση γραμματοσειράς dΣμίκρυνση γραμματοσειράςΔ Τ Τ Π Π Σ spacerheight22 Κ
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31