Προγράμματα Σπουδών ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
08/03/2018
Όταν ο Κόσμος μας έγινε Χριστιανικός: Σειρά διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα: The Martyrs of the Kalykadnos Area (Isauria) in Late Antiquity

Την Τρίτη 13 Μαρτίου ο Philipp Pilhofer, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Humboldt-Universität του Βερολίνου στην τρίτη ομιλία της σειράς διαλέξεων με τίτλο «Όταν ο Κόσμος μας έγινε Χριστιανικός - Σειρά Διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα» του Προγράμματος «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημί­ου Κύπρου θα παρουσιάσει το θέμα «Οι χριστιανοί μάρτυρες της περιοχής του Καλυκάδνου ποταμού (Ισαυρία) στην Ύστερη Αρχαιότητα». O Δρ. Pilhofer θα αναφερθεί στη λατρεία των χριστιανών μαρτύρων στην περιοχή περί του Καλυκάδνου ποταμού, δηλαδή την αρχαία Ισαυρία και Τραχεία Κιλικία της Μικράς Ασίας (στη σημερινή νότια Τουρκία απέναντι από τις βόρειες κυπριακές ακτές), για την οποία διαθέτουμε τις περισσότερες πληροφορίες για τη λατρεία χριστιανών μαρτύρων από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Μικράς Ασίας αλλά και της Μεσογείου γενικότερα. Παράλληλα, θα εξετάσει τον ρόλο των λατρειών αυτών στον εκχριστιανισμό της περιοχής και στη συγκρότηση τοπικών θρησκευτικών ταυτοτήτων.
 
Οι σεμιναριακές διαλέξεις για την ύστερη αρχαιότητα, οι οποίες πραγματοποιούνται κατά το τρέχον εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2017-2018, έχουν ως αντικείμενό τους τους μετασχηματισμούς που προκάλεσε στον ελληνορωμαϊκό κόσμο η εξάπλωση του χριστιανισμού κατά τη διάρκεια του τέταρτου και πέμπτου αιώνα. Οι εισηγητές είναι ιστορικοί και αρχαιολόγοι από τη Γερμανία, το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο. Όλες οι διαλέξεις λαμβάνουν χώρα στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας (Λεωφ. Νικηφόρου Φωκά 40, 1016 Λευκωσία, πλησίον Πύλης Αμμοχώστου), με ώρα έναρξης τις 19.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και μεταδίδονται ταυτόχρονα και διαδικτυακά μέσω της Πλατφόρμας Τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ. Συνδιοργανωτής της σειράς διαλέξεων είναι η Βυζαντινολογική Εταιρεία Κύπρου και πολύτιμος υποστηρικτής το Σωματείο Φοιτητών και Αποφοίτων του Προγράμματος »Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό».


 
 
 
 
Μεγένθυση γραμματοσειράς dΣμίκρυνση γραμματοσειράςΔ Τ Τ Π Π Σ spacerheight22 Κ
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31