Εκτύπωση Εκτύπωση
09/05/2019
Ολοκληρώθηκε ο 3ος κύκλος της Σειράς Διαλέξεων Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου στο Σπίτι της Κύπρου

Με τη διάλεξη της Μορφωτικής Συμβούλου, δρος Νάντιας Στυλιανού, με θέμα «Οδυσσέας Ελύτης – Το δακτυλικό αποτύπωμα της Ελλάδας μέσα από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και το υπερρεαλιστικό κίνημα», ολοκληρώθηκε, με επιτυχία, την Τετάρτη 8 Μαΐου 2019 στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, ο 3ος κύκλος της «Σειράς Διαλέξεων Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου», που συνδιοργανώθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας και της γόνιμης σύμπραξης του Σπιτιού της Κύπρου, του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδος.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Κενεβέζος, ο Αντιπρύτανης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητής κ. Γιάννης Μανωλόπουλος και ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδος (Ε.Π.Ο.Κ.), Μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» δρ Ηρακλής Ζαχαριάδης, που εξήραν τη σημασία της σημαντικής αυτής μορφωτικής πρωτοβουλίας που εκφράζει το πνεύμα και πραγματώνει την ουσία μνημονίου συνεργασίας που έχει συναφθεί μεταξύ των τριών φορέων, με στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου επιμόρφωσης και την ανάδειξη θεμάτων εκπαιδευτικού, πολιτιστικού, ιστορικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος που αφορούν στην Κύπρο και την Ελλάδα. Προανήγγειλαν, μάλιστα, τον επόμενο, 4ο κύκλο της «Σειράς», ο οποίος θα ξεκινήσει τον προσεχή Οκτώβριο, στο Σπίτι της Κύπρου, με τη συμμετοχή έγκριτων ομιλητών από την ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και εκπροσώπων θεσμικών φορέων και σημαντικών προσωπικοτήτων.

Στο πλαίσιο της διάλεξής της, η δρ Στυλιανού ανίχνευσε τους πολιτισμικούς κώδικες στο ποιητικό έργο και την εικαστική έκφραση του Οδυσσέα Ελύτη μέσα από δύο φαινομενικά αντίθετους δρόμους, την αρχαία ελληνική φιλοσοφία (Προσωκρατικούς, Πλάτωνα, Πλωτίνο) και το υπερρεαλιστικό κίνημα. Ανέλυσε δε τον τρόπο με τον οποίο το μυθολογικό σύμπαν του ποιητή οδηγείται σε μια συνεκτική αρμονία μέσα από τις διπολικές αντιθέσεις: φύσης-πολιτισμού, ορθολογισμού-μυστικισμού, θείου-ανθρώπινου, εστιάζοντας στη δημιουργική δύναμη με την οποία ο Ελύτης, μέσα από την ποιητική του μυθολογία και εικονοπλασία, ανανεώνει την ορατότητα του κόσμου.

Με το πέρας της διάλεξης, ο Αντιπρύτανης του Ανοικτού πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής κ. Μανωλόπουλος επέδωσε στην δρα Στυλιανού τιμητική πλακέτα. Στη συνέχεια χορηγήθηκαν από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου βεβαιώσεις παρακολούθησης σε όσους παρακολούθησαν τις διαλέξεις του 3ου κύκλου της Σειράς.